Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Magazin

İşte Dejenere Türkçe'nin Doruk Noktası

13 Nisan 2005 00:00
GaRaJ'a eklenen alttaki haber, sitede neden dejenere Türkçe'ye bu kadar karşı olduğumuzu net olarak açıklıyor. Gitmek istemediğimiz yer işte burası:

------------------------------------
16 nsnda hrkse bol eğlnclr dede korkuta laf sylynlrn hepsi ctesi grck aydn çok.. gçmş olsn herşee rğmn bzi çk ii tmsl edcğne inanıorm.. =>
------------------------------------

Yorumlar

  • herhalde ilkokulda sesli harfler ve hece olusturma konusunda bu arkadas sınıfta yokmus... ne diimm!!! helal olsun!!! gurur duydum seninle=)
    Üye
    djvast
    Tarih
    4 Mart 2006 00:00
  • "asphyxiater" işte acı olan da bu zaten, işin o basit kısmıyla bile uğraştığımız için neler oldu aylardır... bu sayfa bile çok net bir aynası işin :(

    Ama senin fikrin de çok güzelmiş, umarım değerlendirirsin de yabancı kelimelerden arındırabiliriz Türkçe'yi elele. Şimdilik biz dejenere türkçe tespit edecisinden daha iyisini yapamıyoruz. Yani diyoruz ki bizim bilgisayar programımız onu ayırt edecek kadar iyi değil, başka yani durum biraz :)
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    11 Ağustos 2005 00:00
  • bekçi'ye bi çift lafım var:
    meseleyi mevcut türkçe'nin doğru kullanılmasına indirgemek çok basit kaçar. yabancı kökenli kelimelere el atmak lazım asıl. dili en çok tehdit eden o. ama diyorsanız ki, bizim bilgisayar programımız onu ayırt edecek kadar iyi değil, o başka. gerçi o da çözülür. bir veri tabanına yazarsınız türkçe'deki yabancı kelimeleri ve karşılıklarını, değiştiriverirsiniz "replace" koduyla. türkçe'deki yabancı kelimelerin karşılıklarını istiyorsan o da var. iste göndereyim.
    Üye
    asphyxiater
    Tarih
    11 Ağustos 2005 00:00
  • bence çok doğru bir haber.türk dil kurumu'nun okuması lazım.:))çok haklı tel.'larda doğal olarak kısaltıp yazıyoruz,hadi mesajlaşmada da öyle ama bunun da bir sınırı olmalı...
    Üye
    jrennn13
    Tarih
    10 Haziran 2005 00:00
  • istisnalar var elbet.. bence bu haberi eklemek isteyen arkadaşımızda bunu sabancı spastik çocuklar merkezinin bilgisayar laboratuarından yollamış.. gerçi onlar bile daha iyi eğitim alıyolar.. ben dejenere, ya da kısaltılmış, kolaylaştırılmış türkçenin kullanımına karşımıyım? kesinlikle hayır, msn icq ya da cep mesajlarımda bende sesli harflerden çok tasarruf ederim, ama orda olay farklı, mesaj yolluyosun ve mesaj alıyosun, ne kadar çabuk, o kadar iyi.. fakat burda bekçinin bahsettiği farklı bi olay.. kimsenin trtye çevirmek gibi bi derdi olduğunu sanmıyorum.. Ancak, burdaki kalıcı içerikten bahsediyor bekçi, farkındaysanız GARmes kullanımınızdaki mesajlarda arrrrrrrgggh dejenere türkçe olmaz mesajıyla karşılaşmıyorsunuz. özel hayata karışılmıyo, ve o ikinizin arasındaki şeydir.. fakat buraya yazılan yorumlar, forum mesajları, haberler, makaleler kalıcıdır ve düzgün olmak zorundadır.. siz hiç sesli harfler kullanılmadan yazılmış bir kitap gördünüz mü?? bu durumun bekçininde çok hoşuna gittiğini sanmıyorum, bir grup mongola habire laf yetiştirmeye uğraşıyor, she ye attığı mesajlardan sabrını anlamış olduk, nitekim ben mesaj yerine kafa atardım.. sorguluyor taktir edilmeli, fakat sorf muhalefet olmak adına incik bincik edilip bulunan her fırsatta laf sokmaya çalışıyo hissi uyandırdı bende.. Ayrıca, yabancı dil kullanımına karşı değilim diyo, yabancı dil kullanın, yabancı dil konuşun, ama türkçeyi bozmayın, bizim olan sağlam kalsın.. isteyen ingilizce yazsın, ama türkçe yazıcaksanızda kuralına uyun... (bu arada kimse yanlış anlamasın, bende dediğim gibi bi çok yerde sesli harfleri atıyorum, fakat herşeyin bi yeri var...)
    Üye
    imsomniac
    Tarih
    9 Haziran 2005 00:00
  • aşağıdaki yorumların çoğunu okudum ve gözüme bir şey takıldı. biri; sitedeki 20 yaşın altındaki üyelerin GaRaJ Bekçisi ile aynı görüşte olmadığını söylemiş. yaşım 17 ve GaRaJ Bekçisi'ni destekliyorum.
    Üye
    gozde_francis
    Tarih
    3 Haziran 2005 00:00
  • ben insanların kolaylık olsun diye yazdığı bu tür yazıları(ki yazı demek ne kadar doğru olur bu sessiz harf yığınına) okumakta çok zorlanıyorum. işkence gibi ya!
    Üye
    orkidprensesi
    Tarih
    29 Mayıs 2005 00:00
  • bekçim seninleyiz
    Üye
    pearl
    Tarih
    29 Mayıs 2005 00:00
  • Kendi dilinden utanan, kendi dilini düzgün kullanmayı anlamsız gören, yabancı kelimelere de hayran olan insanlarda aşağılık kompleksi vardır. Yazıklar olsun. Türkçe çok güzel bir dil. (veya öyleydi şunu görünce umutsuzluğua kapıldım yine)

    Kaygı, umutsuzluk.

    Onur


    Onur Abi çok güzel yazmışsın yine...

    Yorumların neredeyse tamamını okudum.Ne diyeyim Bekçim Allah sana sabır versin..Belki biraz sivri olacak ama gerizekalılarla uğraşıyorsun ya da kendini gerizekalı gibi göstermeye çalışanlarla...

    Türkçe'mizi önce doğru kullanalım sonra arındırırız yabancı kelimelerden (gerçi ben şimdi de arındırmaya çalışıyorum kendi çapımda).

    Ve Türkçe'mizi yabancı dillerden arındırmak isteyenlere de -yazarını hatırlamıyorum üzgünüm- "'Bye Bye' Türkçe" adlı kitabı öneriyorum.

    Halimize acıdım yine..

    Saygılar
    Üye
    oqz
    Tarih
    24 Mayıs 2005 00:00
  • ben ne kadar uğrassam yazamazdımm.....bu insana basarılıar derim yani...
    Üye
    sputnik_771
    Tarih
    24 Mayıs 2005 00:00
  • Evet nokta.. ülkemin güzel insanları.. düz mantıklar.. ya da mantıksızlar.. oturmamış kişilikler.. daha ne diyim..
    Üye
    isa_bet
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • . (nokta)
    Üye
    MG
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • vayy beaa hellal olsun valla kimse zoru basarmısss...:P....ueuhuhee
    Üye
    _CedRiC_
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • Bekçi Babamız :D Bu lafı söylerken arkalarından düdük de çaldın mı?
    Üye
    MG
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • Sen insanları anlamamak için elinden geleni yap.. insanlara çocuklarmış gibi davran.. -de yi ayrı yazdır.. büyük başarı.. tebrikler...
    Üye
    isa_bet
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • -de'yi ayrı yazdırdım ya o bana yeter...
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • böyle sivri tiplere gıcık oluyorum sırf muhalefet yapmak için konuşuyorlar..bekçim dünya ahiret bacım sen niye kaale alıyorsun ki bunları boşver nasıl olsa anlamıyacaklar..bırak onlar s lm n br asl p ls diyip dursunlar bırak onlar kuşum aydın gibi vurgulasınlar cümlelerini bırak onlar ay yarın boyfriendimle taksime akıcam desinler..bir iki uyarıdan sonra uymayanları uçurursun olur biter..sözle uslanmayanın hakkı kötektir benden daha iyi biliyorsun ;)
    Üye
    baranthalas
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • ama ben koministler kolonisi diye bir koloni biliyorum.. bunu açmak sorun olmuyorda atatürk veya allahsızlar kolonisi açmak mı sorun oluyor? adı üstünde "koloni".. ilgini çekiyorsa girersin ilgini çekmiyorsa girmezsin rahatsız eden mesaj olursa silersin rahatsız eden birileri olursa koloniden atarsın.. tanımadığım birileri yüzünden suçlu duruma düşünoyrum küfür yiyorum yazmışsın.. öküz engelleme programı diye birşey yok henüz onları eleyemezsin elesende onlar bi şekilde girerler bu ortama.. o küfürlere bende maruz kaldım hemde çok saçma sebepler yüzünden.. sorunları çözmek için sistem oturtmak yerine kendi insiyatifini kullanıyorsun.. garaj bekçisi bir kişi mi yoksa birkaç kişi mi bilmiyorum.. ama olaya tanımadığım birilerini kaybetmek gözüyle bakarsan sonuç pekde iç açıcı olmaz.. çünkü siteye ilk üye olunduğunda eş-dost listesinde direk adın var.. sen bizim için tanımadığımız birisi değilsin.. bize de bu gözle bakman yanlış olur.. haberde verdiğin örnek çok uç bir örnek tabi ki böyle haber konulmaz bu siteye zaten konulursa bu site benim gözümde tamamen biter.. ama olayın imla kurallarına ve ses efektlerine etki etmemesi lazım.. daha önce de dediğim gibi (yani -de yi ayrı yazdırdın ya helal olsun) ne diyeceğimi unuttum:))
    Üye
    isa_bet
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • GRJ'da inançlarla ilgili tartışmalar yapılamıyor, çünkü bu tartışmaların sonu çok anlamsız yerlere varıyor, o yüzden bu tip koloniler de açılamıyor. Bu kadar hassas ve sonunda çok önemli sonuçlar doğurabilecek konuları bilinci konusunda hiç bir fikrimiz olmayan kişilere emanet edemeyiz. Örneğin birisi de Atatürk'çü gençler kolonisi açmak istemişti zamanında. Ona da izin vermedik. Nedenini anlatmak konusunda o zaman çok zorlanmıştım. Aynı nedenler yüzünden, hiç tanımadığım birisi ilgisini kaybetti diye böyle hassas konuda yapılacak yorumlar, edilecek küfürlerden bu sitenin yöneticisi olarak ben sorumlu oluyorum, ve pek fazla kimsenin önemsemediği ölçüde burada yapılanlar gerçek hayattaki kişileri ve olayları da bağlıyor.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Burda olay yazılanın yanlış olması olsaydı türkçe dışı kelimelerin kullanılmasının da yasaklanması gerekirdi.. garaj bekçisi, garajdaki ortam, garajdaki özgürlük hakkında ne kadar anket yaptıysam sonuç olumsuz çıktı.. garaj bir şekilde kendi kendini bitiriyor.. burda yapılan şey lise yıllarında en sinir olunan, türkçe derslerinden nefret edilmesini sağlayan "-de, -da eklerinin ayrı yazılması" konusunda emir vermektir.. ayrıca garaj ortamında bekçiye göre birşey doğruysa ondan kesinlikle dönüş yoktur.. konuşurken yapılan vurguların yazarkende yapılabilmesi için "dejenere" denilen kelimelerin kullanılması gerekir yoksa son derece resmi ve sıkıcı ortam oluşur.. burda herkes kendi dilinin ve kültürünün anlamını bilecek yaştadır.. isteyen sahip çıkar isteyen sahip çıkmaz.. "arrrrgghhhh dejenere türkçe" demeyle zorlama yapılamaz.. madem türkçeye bu kadar meraklı garaj bekçisi "olmadı kuzum türkçemize zarar veriyorsunuz" diye değiştirsin o mesajı.. burasıda rockçuların değil TSM severlerin sitesi olsun.. bu arada ''dinsizler ve allahsizlar'' kolonisi neden kurulamamış anlamadım.. bunun kime ne zararı var? islam veya isevilik veya musavilik bir inançsa ateizm de bir inanç felsefesidir ve bu ateistlere yapılan bir saygısızlıktır..
    Üye
    isa_bet
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • burada konuyla ilgili olan bütün mesajları hiç üşenmeden okudum ve anladım ki insanlar yazdıklarını bekçinin söylediklerini hiç dikkate almadan yazıyolar sanırım. burada konunun doğruluğunu ya da yanlışlığını tartışmıyorum, mesaj yazan insanların çoğunluğu sırf sanki bekçiye mualefet olmak için yazmış gibi. örneğin bekçi konu yabancı kelimelerin kullanılması değil demiş defalarca, ama gene de dejenere bile türkçe bir kelime değil ki denilebiliniyo... ya bi cevap verirken hiç mi dikkate alınmıyo söylenenler. ya aynı fikri savunmak zorunda değilsiniz tabii ama insan biraz yazılanları okuyup anlamaya çalışır, olaya tek taraflı bakıp sadece savunduğunuz şeyi kabul ettirmeye çalışmışsınız tabii bu arada da kim ne yazmış hiç okumamışsınız heralde. hani bir şeyi anlamak istemeyen insana ne yaparsan yap anlamaz ya öyle bir durum olmuş...
    Üye
    in_south_park
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • İnatlaşmayla ilgili çok güzel bir laf vardır. Buraya yazamam ayıp olur senin özeline mesaj atıyorum biraz gülersin tam da buraya yakışıyor ama işte bekçilik n'aaparsın...


    Duyuru: Herkes soruyor Bekçi sana ne yazdı diye.
    Bana Bekçi Babamızdan herhangi bir mesaj gelmedi.

    Merak edenlere duyurulur.
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • cyn:
    Türkçe sanal değildir. Tüm yaşamın boyunca karşılaşacağın en gerçek şeydir. Yokluğunda kıymetini anlayacağın şeylerin başında gelir.

    Mesajın kişisel konular içerdiği tartışılanla ilgili olmadığı için sildim. Sileceğimi önceden söylemiştim.

    she:
    Bu tip güzellikler çok farklı şeyler ama zaten Dejenere Türkçe'nin kapsamında bunlar yok.

    MG:
    :: Bahsettiğim şeyin imlayla ilgili olmadığını anlatamıyorum hala, biliyorum ama olsun ben yine de yazmayı sürdüreceğim.
    :: Kimsenin babası kocası, değilim. Ben GaRaJ Bekçisi'yim. Kimseye hiç bir baskı yapmıyorum. Belli standartlarda bir içerik yayınlamaya çalışıyorum. Bu tip olaylar hem bu sitenin kalitesini düşürüyor. Hem de Türkçe'ye hakaret ediyor bunu kabul edemiyorum.
    :: Adam bu metni sitede haber olarak yayınlamak için haberler bölümüne eklemiş. Yani istenen şey bunun böylece açılıp GRJ'da yayınlanması zaten. Ben tartışmıyorum, örnek gösteriyorum. Buraya gidiyoruz sevgili arkadaşlar haberiniz olsun diyorum...
    :: Kimseyi tehsit etmiyorum, Dejenere Türkçe içeren metinlerin sitede yayınlanmayacağını belirtiyorum, defalarca yaptığım gibi. Nedenini de yukarıdaki metne gönderme yaparak buraya koşuyoruz böyle yapmazsak varacağız şeklinde açıklıyorum.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • şu tikilerden bir kurtulamadık her yerden çıkıyorlar..allah düşmanımın başına vermesin
    Üye
    baranthalas
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bravo arkadaşlar size de bu yakışır!böyle devam edelim bakalım neler olacak?
    Üye
    fallofday
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • garaj bekçisi amca arkandayız..sonuna kadar haklısın..

    bu arada aşağılarda bir yerde gözüme "Türk'çemizi" diye bir sözcük çarptı..çarpıldım kaldım ya..

    saygılar..
    Üye
    dUmAn89
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bekçi Babamız, Türkçemizi kaybetmeyiz merak etme, ama şunu da unutmaki burası bir "Hakemli Bilimsel Dergi" değil. Öyle olmasını istiyorsan siteye bir de imlâ kılavuzu koy, tam olsun!

    Unutmadan söyleyeyim, She'nin yazdıklarına bayılıyorum, 17 yaşındayım diyor, ama öyle sorguluyor ki herşeyi, takdir ettim. Bekçi Baba, ben senin yerinde olsam, bu enerjiye sahip olan herkesi kazanmaya çalışırdım. İçeriğimi daha zenginleştirmek için bu enerjiden faydalanırdım.

    Ayrıca, bana bir zamanlar söylenen bir laf vardı, hiçbir zaman unutamam: "Babam mısın? Kocam mısın?" demişti birisi.. Şu anda ben aynı soruyu sana soruyorum Bekçi Babamız :) Babam mısın? Kocam mısın? Niye bu sınırlar? Niye bu baskı? Adamın sana veya siteye gönderdiği mesajı buraya taşımışsın ve tartışmıyorum diyorsun. Yayınlamayacaksan yayınlamazsın, kimsede sana kalkıp birşey demez; ama sen bunu bizim başımızda bir "Hakim" bir "Yargıç" edasıyla söylüyorsun. "Ona göre ha! Burada benim borum öter!" şeklinde algılanıyorsun.

    Unutma ki, sana o mesajı buradaki herhangi bir başkası da gönderebilirdi. Birçok kişi bu yazım şeklini kullanıyor. Dikkatli olmamız için bizleri uyarabilirsin, ama seninki uyarı değil, sanki tehdit anlamına geliyor. Dışarıdan baktığın zaman öyle algılanıyor.

    Bence üslup konusunda bir problemimiz var, GaRaJ sakinleri olarak biz ve Bekçi Babamız arasında.
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • hayır arkadaşlar işin asıl enteresan olan tarafı bunu nasıl başardığı. anlayamıyorum yani böyle bir yazı yazmak için insanlar neden çaba harcarlar. bana komik geliyor. zaten dış ve iç nedenlerden dolayı milletimiz tehlike altındayken biz neden kendi milletimizin ana değerlerinden birolan dilimizi yok etmek için bu kadar çaba harcıyoruz ki. yazık...
    Üye
    punky
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Şunu söyleme gereği duyuyorum ama yazıyorum

    Öz türkçe olan Türk Sanat Müziği Sözlerine TÜRKÇE değil denmesi çok komik

    benim savunduğum şey bi adamın harfleri yutarak yazmış olduğu şey değil, onu anlamak için bayağı düşünmek gerekiyor

    internette insanların serbest olması....konuşması, yazması ve belki tarz yaratmaları buna izin verilmeli

    Sanatçı kişilik kısıtlanmayı sevmez..
    ama en başta O kişi korur Kültürünü

    Dejenerelik büyük bişey değil utanılması gereken bişey
    sadece şuna karşıyım insanların kelimelerde kullandığı harf, şekil vs.. bunları dejenerelik olarak algılamayın
    bunlar basite indirgemek, güzelleştirmek

    bir ressam sürrealist bir resimde adamın gözünü ağzında, kulağını belinde yapabiliyorsa yazı yazan insanda serbest olmalı
    Burası da dahil heryerde,

    İnsanlar bunları kullanınca, Türkçe'mize bişey olmaz
    KORKMAYIN
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • ey bu dejenere olayı savunmaya kalkan arkadaşlar en azından şu müzik ve kültür ortamından uzak tutalım bu kişileri. Yapmayın etmeyin 20 yaş altı adam gibi türkçe konuşanlarda var aciz insanları kazanacaksınız diye onları neden kaybedeceksiniz garajın en güzel yanı bu!!!
    Üye
    Eclipse_7
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Türkçe'yi kaybetmemek temel amaç.

    Birilerinin benimle inatlaşmasını kafama takmıyorum. İnatlaşmayla ilgili çok güzel bir laf vardır. Buraya yazamam ayıp olur senin özeline mesaj atıyorum biraz gülersin tam da buraya yakışıyor ama işte bekçilik n'aaparsın...
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Ben zaten seninle tartışmıyorum Bekçi Babamız. Sen buranın sahibi konumundasın ve tartışmak için tarafsız olamayabilirsin. Yalnız şunu gözardı etmemelisin, söylediklerini eleştiren, söylediklerine katılmayan insanlar var. Gerçekçi bir anket yaparsan ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksın. Görünen o ki, GaRaJ'daki 20 yaş altı kesim senin söylediklerinin tamamen tersini düşünüyor. Onları böyle kazanamaz, kaybedersin. Amacımız kazanmak mı? Kaybetmek mi? Onlar yine böyle yazmaya devam edecekler, hatta inadına böyle yazacaklar. Sen de her seferinde bunları silmekle, uyarmakla uğraşacaksın. Sen istediğin kadar tartışma, tartışmanın tam kalbindesin :)
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • arkadaşı kutlarım tam tarzan türkçesi yapmış... saygı duymak lazım adam yepyeni bir dil yaratmış çünkü bildiğim hiç bir dile benzemiyo özellikle TÜRKÇE'YE..
    Üye
    solitaryman
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Arkadaşlar size nasıl konuşmanız ve yazışmanız gerektiği hakkında örnek olsun diye yazıyorum
    Bundan sonra böyle olacak LÜTFEN

    N'ideyim bilmem elinden senin, bilmem n'ideyim
    Senin elinden feryâd edeyim gönül dilinden
    Acındırmaz bilmem neden gönüldeki ızdırabım
    Vefâsız seni sevmeden aşk hastasıyım harabım
    Sensizliğim azap bana, gözyaşlarım şarap bana
    Hayatım ızdırap bana, yanıp sönen bir serabım
    Bakmıyor çeşm-i siyâh feryâde,
    Yetiş ey gamze yetiş imdâde.
    Gelmiyor hançer-i ebrû dâde,
    Gel ne korkarsın ecel sîmâ-yı zerdimden benim,
    Kurtar Allah aşkına dünyâyı derdimden benim.
    Yetiş ey gamze yetiş imdâde.
    Cânâ rakîbi handân edersin
    Ben bi-nevâyı giryân edersin
    Bi-gânelerle ünsiyyet etme
    Bana cihânı zindân edersin
    Nideyim sahn-ı çemen seyrini cânânım yok
    Bir yanımca salınır serv-i hırâmânım yok
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • MG:
    Tartışmaya açtığım bir konu yok zaten. Şu ana kadar Dejenere Türkçe'yle ilgili bir çok şey konuştuk, forumlarda, mesajlarda, yorumlarda... Ben her zaman sitenin konuya bakışını tutarlılıkla gösterdim.

    Bugün eklenmiş yukarıdaki haberi de görünce ne kadar haklı olduğumu bir kez daha anladım ve sizlerle bunu paylaşmak istedim. Yoksa herhangi bir tartışma amacı yok işin içinde.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Cyn:
    Kuralları tabu olarak adlandırmak senin bileceğin bir şey. Buna karışamam.

    İnsanların inançlarını küçük düşürme amaçlı şeylere de izin veremem.

    Herkes her istediği yerde kendini istedigi gibi ifade etsin. Ama GaRaJ'da bu ifadeler yayın şansı bulamayacaklar.

    Eğer konuyla ilgili yazmak istediklerin varsa sorun değil ama GaRaJ Bekçisi'nin kişiliğiyle ilgili sorunlarını özel olarak mesaj atabilirsin buraya yazdığın kişisel sataşmaları diğer tüm bu tip yorumlara yaptığım gibi sileceğim. Benim işime geldiği gibi algılama potansiyelim buna bir örnek...
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bekçi Babamız, bence site kurallarını tartışmaya açman yanlış olmuş. Yayınlamam diyorsan yayınlamazsın olur biter. Birşeyleri değiştirmek istiyorsan, bunu baskı kurarak yapamazsın. TRT gerçeğine döner iş (She'ye katılıyorum bu noktada). Yarın öbürgün başka bir GaRaJ açılır, herkes oraya gider, sen de özgün içeriğinle başbaşa kalırsın. Bence daha serbest bir ortam olmalı, kuralların olmalı, ama tartışma ortamı olmamalı. Çünkü tartışmak senin imajına (senden kastım GaRaJ) zarar veriyor. Bırak isteyen istediğini yapsın. Herkes kendi yazdığından sorumlu olmalı, bütün sorumluluğu sen alamazsın, buna hakkın yok, gücün de yetmez. Yorulursun.
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Aslında türkçenin dejenere olmasında teknolojinin katkısı büyük...İnternet konuşmalarında daha hızlı olmak,cep telefonlarında mesajlaşırken az yere çok yazmak için türkçe bu şekil kısaltmalara ve ilginç simgelere mağruz kaldı...Bu tür bir türkçe maalesef not tutan öğrencilerin defterlerine de yansıdı...Mektup devrinin kapandığı şu günlerde insanlar okunaklı yazı yazma yeteneğini bile nerdeyse kaybetti,sadece türkçesini değil...
    Üye
    2mi3
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • arkadaşlar

    "dilimize gözümüz gibi bakmalıyız"
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • '' Chat dili chatte kullanılır, mesajlaşmada kullanılır. Kalıcı içerikte kullanılmaz.''
    kullanilmaz? tabu..
    ''dinsizler ve allahsizlar'' diye bi koloni kurmak isteyen birine de tabu koymustun bekcimiz.
    'allaha inanan metalciler kolonisi'ne tabu yok ama..
    bu biraz isine geldigi gibi algilama potansiyelin oldugunu gostermez mi?dejenere turkce de hassas oldugun bi konu sanirim.resmi olmayan her alanda isteyen istedigi sekilde ifade etse kendini pek guzel olur.ama sanal dedigimiz 'gercek olmayan' bi alemde tabuya yer vermek de komik..
    *bu konuyu saptirmalim lutfen.sadece ''kasmayalim iste'' demek istiyorum.
    Üye
    cyn
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bekçi haklı kardeşim. Bu kadar lakaytlık olur mu? Dilin bu senin ya. Kendini ifade aracın. Bu nasıl Türkçe böyle evlere şenlik! Harfleri bile doğru dürüst yazamayanlar bu konuda ne konuşacak.
    Biraz özen gösterin. En azından ingilizceye gösterdiğiniz kadar!!!
    Üye
    Keyykeyy
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • eğer türkçeyi düzgün kullanmak gibi bi amacınız varsa bekçi amca;o zaman dilimize yabancı sözcükler kullanmaktan özellikle siz kaçınmalısınız.bu da bir dejenerasyondur;dile yabancı sözcükler sokmak..
    Üye
    gizem_cobain
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • "Bilinçsiz yapılmış ihanet"
    güzel laf

    lütfen küçük yaştaki çocuklarınızı monitörden uzak tutun

    Dejenere olabilirler
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • şunu söyleyeceğim ilk başta. tabi söylerken kelimelerime dikkat edeceğim yani bu başlık altında zaten eğer şekil 1 a da olduğu gibi konuşursak ne anlamı kaldı yorumun. yani söz ve davranış birbirini tutmayacağı gibi göründüğümüz gibi olma meselesini de yakalayamayız. neyse. gençlerin duyarsızlığı ya da gerektiği kadar duyarlı olumamaları (ne yazık ki ben de bir gencim. ama genelleme yapınca kurunun yanında yaş da yanıyor maalesef) olayı algılamak istememelerinden kaynaklanıyor. türkçenin nereye gittiğini göremeyecek kadar körler mi bilemiyorum. ama bir toplumu asemile etmenin en kolay yoludur dili yaralamak bunu da unutmayalım. belki şimdi kullandığımız bu ağız biraz eğlenceli (öyle olması gerekiyor) ve ayrıca ortama akma bazında çevrede karizma yaratabilir. ama doğru değil. bu hastalığın (hastalık diyorum dikkat edin!) pençesinde olup da kurtulmak istemeyen çok kişi var. onlara birkaç kitap önereceğim.

    feza hapçilingirler _dedim ah_
    feza hepçilingirler _türkçe off_

    zaten iki kitap birbirinin devamı niteliğinde. üslup hoş ve de tarizli.
    Üye
    sprytd
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • cyn:
    1. Bunu yazmaktan sıkılmayacağım. Dejenere türkçe yabancı kelimelerle ilgili bir konu değildir.

    2. Chat dili chatte kullanılır, mesajlaşmada kullanılır. Kalıcı içerikte kullanılmaz

    3. Dejenere Türkçe'nin türkçe karakterlerle de bir ilgisi yok, w ile evet yazmaksa kastın var tabii. Ama böyle bir alışkanlık ta dejenerasyonun ispatıdır.

    4. Yanlış yazdığım her "-de" her "-ki" eki için özür dileyebilirim. Burada uğraşılan şeyler yanlışlıklar değildir. Dejenerasyon bir yanlışlık değildir. İsteyerek ama bilinçsizce yapılmış bir ihanettir.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Dejenere Türkçe Tespit Edicisi (yani arrrgghhhh diye bağıran program) bizim kodladığımız ve sürekli geliştirmeye çalıştığımız bir şey. Hataları olması doğaldır, kusursuzluğu konusunda hiç bir iddiamız da yok zaten.

    Bize yanlış algıladığı kelimeleri bildirirseniz hataları düzeltmeye çalışıyoruz.

    Yapıcı olmak esastır...
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • keza 'sey' kelimesinin her zaman ayri yazilcani bile bilmiyor cogunuz.kalkmis ona buna ahkam kesiyosunuz.cok tuhaf..
    Üye
    cyn
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • ***BEKCİYE ve GARAJA***
    chat dili diye bisey var.hepimiz kadar bekcimiz de biliyo bunu.ordan burdan kisaltarak en kisa zamanda en az harfle biseyler yazmaya calismak ya da yazmak istemek gayet normaldir.e o zaman turkce karakter kullanmaya aliskin olmayan ben ve benim gibileri de 'vah vah turkce yazmiyo,cok ayip' diye elestirilsin..bunlarin yani sira dejenere turkceden bahseden garaj bekcesi ve yorum yazan guruh 'ki' ve 'de' eklerinin nerelerde ayri yazilcagini bilmekten acizdir.her seyden ote 'dejenere turkce' ibaresi bile kullanilmamali elestirinler tarafindan (elestirdigi seyi yaparak tezatlik durumu'.bu kadar kasmaya gerek yok.neticede cogu zaman nasil anlatildigi degil neyin anlatildigi daha muhimdir.kaldi ki burasi teenage muhabbeti ceken bir internet sitesi degil mi?biraz rahat olsak daha kasmadan daha cok sey ifade edebilcez gibime geliyo...
    Üye
    cyn
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • dejenere türkçe bence gerekli sonuçta bugün bu şekilde başlıycak ve böyle giderek dilimizi kaybetmeye zarar vermeye başlıycaz..ama bence bu dejenere türkçede bazı saçmalıklar var..yani mesela bazı şarkı sözlerini kabul etmiyor ya da ki lerin ayrı yazılmasınsa sinyal veriyor falan bunlar gereksiz ama bunların haricinde kesinlikle bekçiye katılıyorum..
    Üye
    Rebelfire
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • zaatalinizin bu titiz çalışmaları bizleri bahtiyar ediyor efendim.:)
    Üye
    gokhankalafat
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bekçi amca bu dejenere türkçeyi kim kullanmış
    Üye
    nightmare
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • türkçede 100.000 kelime var ve gençler 300-400 kelime ile konuşuyor deniyordu ki bu haberle birlikte enfazla 10 kelimeye düşmüşüz herkese hayırlı olsun
    Üye
    nightmare
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • az öncede dediğim gibi belli bi seviyeye kadar dejenere türkçe olayı doğrudur ama samimiyet ifadesi olan bazı yazımlar vardır ve garaj bunu yasaklıyor.. "ki"lerin ayrı yazılması bu siteye hiçbirşey katmayacağı gibi götürüsü bile olur.. kolonilere mesaj yazdığımda "arrrrggghhh dejenere türkçe olmaz" dendiği zaman direk kapatıp çıkıyorum.. önemli olan türkçelik değildir zaten.. kural tabi ki heryerde olmalıdır ama insanlar kısıtlanmamalıdır.. ben şimdi bunları yazdım.. ne olacak? hiçbirşey.. garaj bekçisi herzamanki gibi kendine göre haklı sebepler bulacak ve uygulamaya devam edecek.. ben bu yüzden bu siteye girmemezlik yapacakmıyım? yapmayacağım çünkü burda bir sürü arkadaşım var.. garaj bekçisi tepki olamayacağını bildiği için kendi istediğini yapmaya devam edecekmi? edecek.. iyi günler diliyorum..(bu mesajı yazdım ama "tabi ki" deki "ki" yi ayrı yazmadığım için sinyal geldi.. bu arada diyelimki grup kurdum ve adı "tabi ki" (birleşik) pekala olabilir çünkü burası bir müzik sitesi.. o zaman ne olacak?)
    Üye
    isa_bet
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • OHANESBURGER
    Üye
    Phish
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Sesli harflerinde canı var ağlarlar sonra

    Benden 1 teklif Bekçi amcama

    1 günlük serbestlik ver "Dejenere Gençliğe'!! bakalım ne kadar
    gerçekçi konuşmalar yapıyorsun ya da biz yapıyoruz
    yani 1-2 kişinin abuk sabuk yazması nedeniyle
    kısa güzel ve görsel kelimelerimizi bitirmeyin,kötülemeyin

    O gün şöyle yaz
    -"Bugün küfür hariç her kelime serbest" de bakalım ne olacak
    sadece insanlar serbest olduğu için yazacak...2.gün kimse aynı oranda kullanmayacak buna eminim

    Serbestlik kendi kendine yamuklukları yok edecek...
    eğer çok aşırıya giderse sen yine temizliğini yaparsın..

    Ayrıca Birisi sizin eve gelse ve size
    -bak sen bunları yapacaksın bunları yapmayacaksın dese sin nedersiniz?
    dürüst olun

    Ben bekçi amcamın yerine geçip empatiyi kurarken böyle düşündüm

    ilgililere
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • ya kuzum ben hiçbirsey anlamadım ...
    Üye
    azeysoydan
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bu tip konuların hepsi üzerinde uzun uzun düşünülmüş, amaçları nedenleri belirlenmiş şeylerdir. GRJ'ımız tertemizdir :) kıyı köşe bütün dipleri filan temizletiyoruz her akşam ...

    Son olarak biraz aşağıdaki mesajına cevaben, Dejenere Türkçe GRJ'ın gündemine bugün girmedi. Uzun süredir gündemde ve bu iddianın arkasında durabilmek için, ilanlarda, haberlerde, yorumlarda harcadığımız zamana inanmak istemezsiniz.

    Dejenere Türkçe Tespit edicisinin yakalayamadığı mesajları silmek için oldukça zaman geçiriyoruz sitede...
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Ama Bekçi Babamız, sen böyle dersen, Garajdakiler de öyle yazarlar işte... Çok yüzeysel bakıyorsun olaya, dipleri temizlemezsen, yüzeydeki çöplerden kurtulamazsın...
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • MG:
    bunlar türkçe değil. GRJ diye bir kelime yok Türkçe'de hatta daha da ileri giderek GaRaJ diye bir kelime de yok. Çünkü bunlar kelime değil. Bunlar öğe...

    STFA diye bir kelime de yok, ENKA diye bir kelime de yok, PETKİM diye bir kelime de yok, TRT diye bir kelime de yok, TBMM diye bir kelime de yok. Bunların gir kısmı başharfler bazıları değil. Baş harflerinden türetilmiş olanlarda da zaten hangi kelimeden türetilmiş olması önemli değil. Önemli olan insanların algısında nereye hitap ettiği neyi çağrıştırdığı. O yüzden Türk Dil Kurumunun konuyla bir ilgisi yok...

    Ama yukarıdaki örnekte taklit edilmeye çalışımış bazı kelimeler var.
    Bu kelimeleri yazmak gerekirse:

    16 Nisanda herkese bol eğlenceler dedekokuta laf söyleyenlerin hepsi cumartesi görecek aydın çok geçmiş olsun herşeye rağmen bizi çok iyi temsil edeceğine inanıyorum


    Bu kelimeler Türkçe'de var ve onların kullanılması hepimizin kültürünün korunması için çok önemli. GRJ da bu önemi hatırlatmaya çalışıyor.

    Çok mu zor böyle yazmak. İkisi arasında 30 harften fazla yok ama çok önemli şeyler kaybediyoruz.

    She:
    Yazışmalardan bahsetmiyorum internette Türkçe yazılmış kalıcı içerikten bahsediyorum. Yazışma kalıcı değildir. Aynen dediğin gibi kısa ve anlaşılabilir olması makbuldür. Ama kalıcı olanlar başka bir sınıfta değerlendirilmelidir, ya da senin göndermende büründüğüm ego ile ifade ederim ki GRJ'da öyle olacaktır :)

    Bunları okuyup ta ben doğru bir dille yazmalıyım demeyen insanlar en azından anlamışlardır ki bunlara dikkat etmeden yazdıkları şeyler GRJ'ın içeriğinde yer bulamayacaklardır.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bu şekilde olması tabi ki yanlış ama TRT spikerleri gibi de konuşulmaz bence dejenere olayı biraz daha yumuşatılmalı.. mesela "w" ile başlayan "valla" yazılamıyor ama "v" ile yazmak ordaki tonlamayı vermiyor.. garaj bekçisi türkçe hocalığı yapana kadar sitenin başka sorunlarıyla uğraşsın..
    Üye
    isa_bet
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Birkaç yıl önce, Türkiye'de SMS hizmeti başladığı zaman, hepimiz nasıl mesaj yazacağımızı şaşırmıştık. Fiyatlar çok yüksekti, 1 mesajla gönderebileceğiniz kelime sayısı çok kısıtlıydı. İşte herşey böyle başladı. Mesaj sığmayınca orasını burasını kırpmaya başladık ve tek mesajda isteklerimizi anlatmaya çalıştık. Hatta öyle oldu ki, bu bir kabiliyet meselesi gibi algılandı: "Adama bak bu kadar kısa bir mesajda neler anlatmış!"... Daha sonra internet kullanımı yaygınlaştı ve o zaman ihtiyaçtan doğan bu kısa yazım şekli internette "moda" oluverdi. Bugün, herkes bu şekilde yazışabiliyor, hemen herkes bu yazımı anlayabiliyor. Bunun bir sorun olduğu, olacağı o zaman da belliydi, hakkında çok şey yazıldı ve bugün de Garaj'ın gündemine geldi.

    Daha geriye gittiğimizde farklı bir sebep gören var mı?
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Açın Türkiye'nin önünü dejenere gençlik geliyor!!
    Kınayamadım bile.
    Üye
    pissicik
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • acaba garajın türkçe danışmanı varmı,hepimiz bekçinin dil bilgisine kaldık(ben şahsen buna güvenmiyorum),kayıtlı bilgiymişte bilmem neymiş,yani 3-5 yıl sonra bu siteler kalacakmı çok merak ediyorum,garajı bu kadar büyütmeyin,sonuçta bir internet sitesi,yaptırım gücü çok sınırlı ticari bir şebeke
    Ve birçok iyi yanı olduğunu düşünmeme rağmen türkçeye hizmet edecek son site
    Üye
    kontürpiye
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • ama bekçi amca açısından bakarsam olaya
    yani "empati" kurarsam
    -"burası benim mekanım ben nedersem o olur, sende misafirsin"
    misafir umduğunu değil yazılması gerektiği gib yazar"
    aslında olay bundan ibaret


    Değil... Buna gerçekten inanıyor musun? Üzüldüm... Halbuki burada bahsedilen olay çok farklı bir boyutta. Bir Türk gencinden kendi dilini yani Türkçe' yi koruması isteniyor. Yoksa kimsenin kendini kanıtlama çabası değil. Bu siteyi yapanlar kompleksli insanlarda değiller. Tek istenilen içerik olarak Türkçe' nin düzgün kullanımı, "söz geçiririm burası benim mekanım" gibi bir polemik içerisinde değil insanlar.
    Üye
    Smarty
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • sayın bekçim,arkandayız....
    Üye
    Hetfield
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bu olay hep sms lerden türedi zaten.160 karaktere sığdıracağız diye oldu herşey.sonrada klavyeyi hızlı kullanamayan zihniyet aklı sıra tasarrufa yöneldi.sonrasında boktan olay herşeyi moda haline getirmekte usta olan biz Türkler bunu da moda yaptık.
    Ben chat yaptığım insanlara bile koyuyorum bu yasağı.Sesli yutacaksan benimle yazışma kasamam grşme yazdığında "görüşme mi? yoksa girişme mi?" diye.

    Bekçiyi destekliyor ve sitemizde düzgün kurulmuş eksiksiz cümleler istiyoruz.

    Sürç-i lisan ettiysek affola
    Üye
    rock
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bişeyi merak ettim!!
    acaba bu yazılanları okuyup
    -Aaaa!! ben artık çok daha güzel konuşmalı ve yazmalıyım
    diyen bi insan var mıdır?
    bence yoktur

    daha önce yazdıklarıma ilave ediyorum
    yazışmaların en kısası ve en anlaşılır olanı önemli

    ama bekçi amca açısından bakarsam olaya
    yani "empati" kurarsam
    -"burası benim mekanım ben nedersem o olur, sende misafirsin"
    misafir umduğunu değil yazılması gerektiği gib yazar"
    aslında olay bundan ibaret

    zaten en kötü sonuçlar baskı yüzünden çıkar

    bir konuşmada bi edebiyatçı şöyle demişti daha geçen gün seyrettim

    -" TRT zamanında herkes güzel konuşmaya önem veriyordu
    ama ilk özel radyolar açıldığında dj'lerin konuşmasından
    TRT'nin öğretici bi özelliğinin olmadığını gördük"

    ne kadar anlamlı
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • işte, GaRaJ ı tercih etmemin baş sebebi bu!

    Düzgün Türkçe ...

    Bir ülkenin dili, ülkeyi oluşturan etmenlerin başında gelir. Dilimize sahip çıkalım!
    Üye
    fatoşigma
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • grafik unsurlarının çatısını oluşturur... Bunların dille hiç bir ilgisi yok. GNCTRKCLL'nin ve CMYLMZ'ın olmadığı gibi.


    Garajda yapılmasını istemediğin şeyi gayet iyi anlıyorum Bekçi Babacığım, ama bu grafik unsurlar da Türkçe değil mi? Nasıl olur da dille bir alakası olmaz? Türk Dil Kurumu'nun getirdiği böyle bir kıyas, böyle bir kural mı var da biz bilmiyoruz? Bunu neye dayanarak söylüyorsun?
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • çünkü bu düzeltme her ne kadar hemen olabilecekse de, topluma yayılması o kadar kolay olmayacak diye düşünüyorum. Tam tersine, giderek daha da artacakmış gibi gözüküyor

    İşte bu noktada içerik sitelerinin çabaları işe yarayabilir. Bu konuya önem veren siteler, içeriklerinde bozuk dile yer vermeme kararı alırlarsa düzelme süreci hızlanacaktır.

    Bu arada düzgün yazmayı "hanımevladı gibi yazmak" olarak nitelendiren kişiler de görmüş olduk biraz önce. Olay gittikçe ilginçleşiyor :)
    Üye
    Nem
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Yabancı kelimeler konusu elbette önemli ama bu bizim içine girebileceğimizden çok daha büyük bir sorun ve sadece internet kaynaklı değil.

    Ama dejenere türkçe Internet ve SMS kaynaklı bir sorundur. Biz kimsenin özel mesajlarına karışmıyoruz. Özen göstermeden yazmış oldukları mesajlarla ilgilenmiyoruz. Ama bu sitenin kalıcı içeriğine bir şey ekleniyorsa buna özen gösterilmesi gerekiyor.

    Bu bir ceza değil izin verilmeyen bir durum sadece. Dejenere Türkçe ya da senin öz türkçesiyle ifade ettiğin gibi Yoz Türkçe'nin burada var olamayacağından bahsediyorum yani...

    (Not: Kusurları örtmekte gece gibi olmamı tavsiye ederek ne demek istediğini anlayamadım...)

    Son olarak GRJ da evet grafik bir unsurdur. GaRaJ da öyle. bir şey anlatmaya çalışmaz. Algıya yönlenir. dilin bir parçası değildir.

    GaRaJanda
    GaRamp
    GaRmes

    grafik unsurlarının çatısını oluşturur... Bunların dille hiç bir ilgisi yok. GNCTRKCLL'nin ve CMYLMZ'ın olmadığı gibi.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bazı şeyler bizi bunları yapmaya itti ve biz de yapıyoruz.


    Zaten bu benim görüşüm değil, bu tip meselelerde her zaman yapılan savunma şekli olduğu için yazdım. Yıllar sürecek kısmı ise benim görüşüm; çünkü bu düzeltme her ne kadar hemen olabilecekse de, topluma yayılması o kadar kolay olmayacak diye düşünüyorum. Tam tersine, giderek daha da artacakmış gibi gözüküyor.
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bence isteyen istediği gibi yazsın. çünkü garajın kitlesinin yaş ortalaması güzel Türkçe kullanmanın önemini kavrayacak seviyede değil. bak eleman ne demiş "ne o öyle ezik ezik". yaş 15. bekçim kendini harab etmesin yazıktır...
    Üye
    HayalPerest
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • herkes jenere Türkçe kullansın dünya güzelleşsin
    sevgi tohumları vs...:-))

    Buraya giren insanların çoğu zaten
    Sanatçı ya da sanatçı eğilimli müzisyen insanlar
    neyin ne olduğunu biliyor

    Bekçi amcam misyon üstlenmiş herhalde

    arkadaşlar herşey bi dönemdir,yaşayın yaa
    eskiden sex filmi furyası varmış herkes sapık mı oldu?
    ya da hala o dönem devam ediyor mu?
    beyenmeyen yazmasın
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Arkadaşlar kusura bakamayın ama çoğunuzun siyasetçilerden farkı yok.Sadece muhalefet oluyorsunuz . Belki bu yazdıklarımla bir süre dondurulacağım ama olsun artık şunu anlamamız lazım DİL bir milleti oluşturan en değerli öğelerden biridir .Bunun dalga geçilir bir yanı yok.Yok efendim dejenere bilmemne kökenliymişte garaj bilmemne kökenliymişte .Bekçiyi anlayın lütfen artık ya! Yabancı kelimelere bir düşmanlık beslemek değil olay benimde nick'im yabancı , olabilir.Konuyu lütfen saptırmayın. Sorunun aslı Türkçe'nin güzel kullanımı çoğu konuda haklısınız! ama kafa bulmayı bir kenara geçip bu konuda biraz daha hassas olalım LÜTFEN !! Bekçim sonuna kadar arkandayım.
    Üye
    BLACK SOUL
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bazı şeyler bizi bunları yapmaya itti ve biz de yapıyoruz. Bunu değiştirmek maalesef yıllarımızı alacak.

    Savunması bu mu dejenerenin? Kimse kimseye zorla, tehditle ya da kişi istemedikten sonra aşılamayla bir şey yaptıramaz. Buna bilinçsizlik denir, bizi bunları yapmaya ittiler denmez. Ayrıca yıllar da almasına gerek yok. Hala yazım kuralları hatırlanıyor ne de olsa. İsteyen hemen bu dakika içerisinde de düzeltebilir, bu olanağa sahip.
    Üye
    Smarty
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Yazmadan edemeyeceğim: "Kendimizi kandırmayalım ve önce aynaya bakıp, kendimize çeki düzen verelim".

    (Bekçi Babamıza Not: Birgün biri çıkar der ki: Arkadaşlar, sizleri Türk Dil Kurumu'nun internet sitesine davet ediyorum. Dilimizi adam gibi öğrenmeden bir daha GaRaJ'a gelmeyelim. Evet, birgün böyle olur Bekçi Baba, insanlara baskı yapamayız bu anlamda. Doğru yolu göstermek "Ceza" ile olmaz. Anlatacaksın sürekli, yılmayacaksın hiçbir zaman. Unutma, "Ceza" asla çözüm değildir! O çok sevdiğimiz, uğruna ödün verdiğimiz Avrupa bu yöntemleri çoktan terketti. Sen de cezalandırmak yöntemini daha başlamadan terketmelisin, ama her zaman da gündemde tutmalısın ki, yavaş yavaş buraya gelen insanlar seni örnek alsın. Çok güzel birşey yapıyorsun bundan emin ol, ama yöntemlerin tam anlamıyla doğru olmalı; çünkü sözkonusu olan Türkçemiz, ana dilimiz.)
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Hiçbirşey gökten zembille inmedi Bekçi Babamız. CMYLMZ böyle yaptı GNÇTRKCLL öyle yaptı, derken derken bugünlere geldik. Herkes çanak tuttu bu meselelere, kimse umursamadı.. Şimdi eyvah dil elden gidiyor tartışmaları başladı. Dil elden çoktan gitti bile.. Eğer bir milleti bozguna uğratmak isterseniz, ellerinden "dinlerini", "dillerini" ve "sanatlarını" alacaksınız. Bize de bunu yapmıyorlar mı sizce?

    (Not: Cem Yılmaz ve Türkcell bütün bu olanlardan sorumludur diyemeyiz, onlar da hepimizin yaptığını yapıyorlar, reklamın iyisi kötüsü olmaz. Sokakta insanlar kelime unsurlarını bu şekilde kullanıyorlarsa, onlar da reklamlarını böyle yaparlar. Gayet normal. Ayrıca Bekçi Babamız, size de bir sözüm var: Niçin GaRaJ diye yazıyorsunuz? Bu da grafik unsur mudur? Yoksa arkadaşlarla aranızda GRJ diye mi yazışıyorsunuz? Benim tanıdığım herkes "GaRaJ" yerine "grj" diye yazıyor. Buna çanak tutmuş olmuyor musunuz böyle yapmakla? Bazı şeyler bizi bunları yapmaya itti ve biz de yapıyoruz. Bunu değiştirmek maalesef yıllarımızı alacak...)
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • benim anlatmak istediğim yabancı kelimeler kullanarak yaptığımız daha tehlikeli,siz buna yoz(dejenere) diyorsunuz ama bundan yüz yıl önce kullanılan osmanlıca kabacada olsa böyleydi ve insanlar milli değerlerini kaybetmiyorlardı(gidin araştırın osmanlıcayı)
    ama günümüzde kullandığımız yabancı kelimeler bizi yabancı uşaklığına doğru götürmekte,kendisini amerikalı ya da ingiliz sanan birsürü insan var,doğulu olduğumuzu unutmayalım mtv yi biraz az izleyelim ve bu son sözüm bekçi sana;
    ayıp örtmekte gece gibi ol...(mevlana)
    Üye
    kalipardi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bundan sonra jenere Türkçe kullanacağım
    ayrıca yazdığım Türkçe konusunda itirazı olan söylesin
    bekçi amcam bir misyon almış üstüne, itirazım yok
    ama tahminimce buraya giren insanların çoğu
    Sanatçı ya da sanatçı eğilimi olan insanlar hepsi neyin ne
    olduğunu biliyor, kültürlü insanlarız
    herşey bi dönemdir, yaşayın
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bazıları okuduklarını anlamıyorlar galiba. Olay yabancı kelimelerle ilgili değil diye daha kaç kere yazılması gerekiyor? Önce mevcut Türkçe'yi doğru kullanmak gerek. Sonra yabancı kelimelerle uğraşmaya başlanabilir ki bu aşamaya varmaya herhalde daha bir 10-15 yıl var.. Ayrıca bunu gösteriş olarak nitelendirmek de nasıl bir zihniyettir, hiç anlamadım..
    Üye
    Nem
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Tekrar tekrar söylediğim gibi, bunun yabancı kelimelerle bir ilgisi yok. Keşke dilimizi yabancı kelimelerden de arındırabilecek güçte olsaydık. Ama değiliz. İşin bir ucundan hem de yeni yeni saplanan bir ucundan tutmak istiyoruz, ve tutuyoruz.

    Eğer bu insanların rahatlıklarının bedeli 5 sene sonra Türkçe'yi doğru kullanan kişilerin yazdıklarının, söylediklerinin anlaşılmaması ise bu, GaRaJ yüzünden olmayacak. Bizim bu çorbada tuzumuz bulunmayacak. İşte bu yüzden Internette özellikle kalıcı içerikte kendini rahat hissetmek isteyenler GaRaJ'da bir şey yazamayacaklar.

    Sonuna kadar bunun arkasındayız ve hiç taviz vermeyeceğiz.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Kendi dilinden utanan, özenen, kompleksli yazan insanların
    yabancı dil özentisi olduğu gözümden kaçmadı nickleri görünce


    Sataşmadan bir şey söyleyemez misin sen? Bu benim yerli yabancı bir çok sitede kullandığım isim, seni ne ilgilendirir? Kaldı ki zaten bütün nicklerimi gerçek adım soyadımla değiştirmek istiyorum, yine de seni ne ilgilendirir? Sataşma.

    saygıdeğer edebiyat öğretmenlerine itafen


    Sataşma işte. Ne söyleyeceksen sataşmadan söyle. Kaldı ki konu dilin doğru kullanılması. Türkçe'yi de düzgün kullanırım, İngilizce'yi de.

    Saygı, sevgi.

    Onur
    Üye
    sdqantaris
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • garaj sanki türkçe,birde böyle artistlik yapmanız yokmu hasta oluyorum herkes ne istiyorsa yazar anlayan anlar anlamayan anlamaz,sonuçta adamın yazdığı bir şifre,kolay anlaşılıyor olması dejenere türkçe olduğunu göstermez,sitemizin adı türkçe bile değil fransızca,ana sayfadan verdiğiniz grupların isimleri ne belli değil,onun için gösteriş yapmayı bırakın insanlar en azından internette rahat olsun


    Konu yabancı kelimelerin günlük hayatta kullanımı değil. Konu edilen olay Türkçe' nin kurallarına uygun olmayan yazılımı. Bu Türk Dili' ne yapılan bir sabotajdır. Bunu hala nasıl idrak edemiyorsunuz anlaşılır şey değil. Gösteriş için Türk Dili bozunmaya uğratılabiliyorken neredesiniz acaba ?!?!?!
    Üye
    Smarty
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • garaj sanki türkçe,birde böyle artistlik yapmanız yokmu hasta oluyorum herkes ne istiyorsa yazar anlayan anlar anlamayan anlamaz,sonuçta adamın yazdığı bir şifre,kolay anlaşılıyor olması dejenere türkçe olduğunu göstermez,sitemizin adı türkçe bile değil fransızca,ana sayfadan verdiğiniz grupların isimleri ne belli değil,onun için gösteriş yapmayı bırakın insanlar en azından internette rahat olsun
    Üye
    kalipardi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • :)))
    Buraya bakınca tekrar yazmak istedim...
    harflerin yazılmaması herşeyden önce anlaşılırlığı yok ediyor...
    bunda haklı bekçi amcam
    Kendi dilinden utanan, özenen, kompleksli yazan insanların
    yabancı dil özentisi olduğu gözümden kaçmadı nickleri görünce

    Tamam Türk'çemizi koruyalım ama burası internet...
    siz dışarda insanları haffleri yutup konuştuğunu görüyormusunuz
    zaman kazancı..bütün mesele bu...

    saygıdeğer edebiyat öğretmenlerine itafen
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Bu en büyük iletişim bozukluğuna giriyor bence. Ne kadar anlaşılır olabilir ki kişi bu tarz bir yazımla? Allah yardımcıları olsun, ne diyeyim ? Akıl fikir insanları...
    Üye
    Smarty
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bu yüzden ben de garaj dayım işte, seviyorum seni bekçi ve öpüyorum... aynı yolda devam
    Üye
    ratamahatta
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Ayrım yapmıyoruz zaten. Ama bahsettiklerin biraz ayrı şeyler.

    CMYLMZ, GNCTRKCLL bunların dille bir ilgileri yok. Bunlar grafik öğeler, algı için, ona hizmet eden şeyler. Dille yapılan iletişime hizmet etmiyorlar.

    hrkse bol eğlnclr

    yazmakla çok farklı...
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Gerçekten güzel ve üstün bir dilimiz var ama nedense insanlar bunu dejenere etmeye bayılıyorlar marifetmiş gibi. Bu işin içinde medyanın da payı var aslında. Taksim yerine Taxim, yüksek ses yerine yüxexes yazarsan insanlar da bunu marifet yazıp özenirler tabii. Bir de insanların her yeri chat odası veya cep telefonu zannetmesi var, o da ayrı bir eğitim meselesi..
    Üye
    Nem
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • O zaman "CMYLMZ" ve "gnçtrkcll" vs. gibi hergün medyada öne çıkan kişi veya şirketleri de protesto etmeniz gerekir. Ayrım yapmamalısınız. Göz önündeki insanlar neler yapıyorsa, halk da onu yapıyor.
    Üye
    MG
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • ne yazıyo ya burda?ciddi alkışlıyorum bu Türk evladını acayip iyi bir Türkçeyle yazılmış...kem,küm,çat,pat, gitmiş yani acayip güldüm;-)neyse bekçi tebrikler!!!!!!!!!!
    Üye
    soldier55
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Kendi dilinden utanan, kendi dilini düzgün kullanmayı anlamsız gören, yabancı kelimelere de hayran olan insanlarda aşağılık kompleksi vardır. Yazıklar olsun. Türkçe çok güzel bir dil. (veya öyleydi şunu görünce umutsuzluğua kapıldım yine)

    Kaygı, umutsuzluk.

    Onur
    Üye
    sdqantaris
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • evet yetti artık böyle yazmayın uzun uzun okunaklı okubaklı yazın
    Üye
    pearl
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • gerçekten de yeni gelen ufaklıklar diyeyim, bu şekilde yazı yazmayı ya da konuşmayı marifet sayıyor. hadi bunu geçtim de bazıları da "dejenere de türkçe bir kelime değil" falan diyor. onlara sorayım habere konu olan yazı güzel ve hoş mu sizce, ya da "otorgaçlı götürgeç getirgeç de salak ama" gibisinden bir savunmayla maruz gösterilebilecek bir şey mi?

    en azından bekçiyi kimse dinlemese de uğraşıyor...
    Üye
    SoDoM
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • onu ünlem olsun diye yazdım ben bekçi amca!!!
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • She'nin yazdığı silinen yorum...

    kesinlik L karshıym olmamsı g rekyo chok ayp :P


    Bu yazım bütün kültürümüze zarar veriyor. Yapmayın...

    Türk dil kurumunun bahsetteğin yeni kelimeleriyle, karşısında durduğumuz Dejenere Türkçe sorunu aynı şey değil, defalarca anlattım...

    Herkes anlayana kadar da anlatmaya devam edeceğim. Aşağıdaki yorumumu okuyabilirsin.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • yahu böyle yazmak normal yazmaktan daha zor geldi bana şimdi
    Üye
    burnout
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • ayrıca dede korkut'u düzgün yazmış...
    saygılı insan
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • daha önce yazdııım şeyi bekçim silmiş
    bu konu hakkında tek diicem şey

    ALTTAN İTTİRMELİ ÜSTTEN TÜTTÜRMELİ ÇOK OTURGAÇLI GÖTÜRGEÇ
    türk dil kurumuna göre Trenin tarifi
    Üye
    She
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • mükemmel bir yazım tarzı...arkadaşı kutluyoruzz...sonuna kadar destekliyoruzz seni bekçimm...kim ne derse desin...
    Üye
    AMYLEE
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • super tek kelimeyle super daha ne diyebilirim ki :))
    Üye
    fadeouts2003
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Yazmak istesem yazamam :D
    Üye
    divinemusic
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • sadece :)
    Üye
    FlashRoyal
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Süper bir insanmış, alnından öpmek istedim :-)
    Üye
    Nem
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Doğru ya adam belki GPRS'le falan girmiştir kasmamak için böyle bişey yapmıştır desemmmm.............

    Neyse demiyim :))))))
    Üye
    Ktulu
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Adamın smiley bile dejenere yaaaaa!!!

    :)))))))


    bkz. =>
    Üye
    Ktulu
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bekçi haklısın iyisin hoşsunda dejenere de türkçe bi kelime değil takdir edersin ki..


    Zaten yanlış anlaşılan konu da bu... Biz yabancı kelimelerle savaşmıyoruz. Biz türkçe kelimelerin bu şekilde bozunmaya uğratılmasıyla savaşıyoruz.
    Üye
    GaRaJ Bekçisi
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • MOHAHAHAHAHAH!!

    Helâl olsun bekçimiz de güldürebiliyomuş arada sırada :)))))))))))))
    Üye
    Ktulu
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • Korkunç başarılı bir Türk genci daha...
    Üye
    Smarty
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • bekçi haklısın iyisin hoşsunda dejenere de türkçe bi kelime değil takdir edersin ki..
    Üye
    gizem_cobain
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • cep telefonuyla mı yazılmış bu?
    Üye
    Loki
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
  • adam iyice abartmış ... :)))))))
    Üye
    Darkened
    Tarih
    14 Nisan 2005 00:00
Toplam 113 yorum var. Tüm yorumlar »

Taze haberler