Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Amati Klarnetlerin Bakımı ve Tamiri (Cenk Dinçer)

İlan no Kayıt tarihi Güncelleme tarihi Okunma Cevaplanma Mesaj gönder
568377 7 Kasım 2010 19 Eylül 2016 10:28 5780 1
Cevabınız üyeye GaRaJ mesajı olarak gönderilecektir.
Amati Tüm Model Klarnetlerin Bakımı, Akordu Ve Tamiri Atölyemde Yapılır

AMATİ MARKA TÜM MODEL KLARNETLERİN TAMİR VE BAKIMI ANADOLU YAKASINDAKİ İKİ ADRESİM OLAN KADIKÖY VE DARICA / BAYRAMOĞLUNDA YAPILIR

AMATİ ACL-340-S ve Amati ACL-356-S Alman sistem Sol Klarnet Modelleri ve AMATİ ACL-202-S Sibemol Boehm sistem Klarnetin Tamiri ve Bakımını Yapıyorum...

AMATİ ACL 340 S VE 356 S KLARNETLERİ HAKKINDA
Amati model klarnetlerin tespit ettiğim muhtemel bazı sorunlarından bahsedelim...

A) Sazının perdelerini sert çalmaya alışkın olan ve uzun saatler düğün çaldığı için perdelerinin sertlik ayarlarının dayanıklılık bakımından sert kalmasını isteyen, sahne alan klarrnet üstadları dışında bu saza reglaj bakımı şarttır. Perdelerinin usta reglaj bakımının yapılması ve yaylarınında çok sert olduğu için orta sertlik derecesine getirilmesi gerekir. Bazı perdeler olması gerektğinden daha az açılır buda notanın pest kalmasına neden olur. Perde ve yay bakımı atölyemde yapılmaktadır

B) Ağacının Çatlama Riskine Karşı Yağlanmasının Yapılması
Amatiler genelde bekletilmemiş abanoz ağaçlarından üretildiği için kuruyarak ülkemizin iklimine uygunluk göstermediği için çok sık çatlama yapıyor. Bunun için özellikle klarnetin iç kısmını erişebildiğimiz kadar iç silme mopları veya ince gövdeli ve ince başlı diş fırçası yardımıyla tatlı badem veya tung yağıyla yağlamamız gerekir. Dış kısmına ise özellikle barel ve üst bölümün üst bölümünden orta bölümlerine ( sıcak nefesin en etkin olduğu kısımlar ) kadar pamuk yardımıyla yağlayınız. Yapamayan iş yüzünden zaman ayıramayan arkadaşlarımızın bakım içerisinde yağlama işlemide yapılmaktadır.

1) Abanoz ağacı sert ve dayanıklı bir ağaçtır ve uzun yıllardır klarneti icra eden tüm dünya ülkelerinde ve ülkemizdeki klarnet üreticilerinin tercih ettiği masif abanoz denen siyah renkte olanları ve koyu arada siyah çizgili (abanozun makasar cinsi) özellikle yaygın olan bu iki türünü sıkça gördüğümüz kokusu keskin bir ağaçtır. Suyun içinde kendi siyah rengini alır ağacın dış kısımları kahverengimsi en orta kısmı ise siyah bölümüdür. Islandığında veya yağlandığında derece derece siyahlaşır. Abanoz ağacından üretilen klarnetlerin uzun yıllar bekletilmesi şarttır. Abanoz ağacının bu bekletilme sürecinde aralıklı olarak yağlanmalı ve ağacın yapısında olan suyun azalmaması sağlanmalıdır. Fakat Amati model çekoslavak yapım klarinetler uzun süre bekletilerek üretilmediğinden ağacı ülkemizin sıcak ikliminde gereğinden fazla kuru kalarak çatlama yapabilmektedir. Klarinetlerinizde küçük veya büyük bir çatlak varsa bunun belli olmadan onarımı atölyemde yapılmaktadır.

2) Amati klarnetin beki kapalı sibemol klarnet bekidir fakat açıldığında güzel bir ton vermektedir. Bekinizin açıklığı sizin seviyenize göre benim tarafımdan açılacak ve sol klarinete göre tonlanacaktır. Extra bek önerisi isteyenlere ise; zımparayla el işçiliği kullanarak açıp tonladığım şeffaf bekleri öneririm. Bu beklerin tınısı ayarlanınca çok iyi derecede Sol Klarnet tınısını vermektedir. Bu bekin benim ayarımla açılmış ve tonlanmış hali 250 TL dır.

3) Amatilerin hemen hemen birçoğunda gördüğüm en önemli sorun ise; içerisinde su biriktirmesi ve klarinetin şişme yapmasıdır. Üflenen havanın içeride su buharına dönmesi ve bazı arkadaşlarımızında üflerken içeriye tükürük bırakması yüzünden esntrumanın icrasında tutulmaya ve içeride biriken su yüzünden bazı seslerin çıkmamasına yol açar. Bunun sebebi iç çaplarındaki torna ayarlarının muntazam olmamasından kaynaklıdır. Bek, barel bölümlerinin aralarında boşluk varsa klarinetiniz bir süre sonra şişme yapacak ve çalınamaz hale gelecektir. Bu sorunu gideriyorum.

4) Amati klarinetlerde ses tınısı gür değildir. Sesini öne yani dışarıya doğru değilde içeriye doğru verir. Ses tonu nezleli yumuşak bir tondur. Bunun nedeni deliklerin küçüklüğü değildir. Bu tamamiyle klarinetin ağacından kaynaklanan bir durumdur. Sesin gür olması için sahip olduğunuz sazda üflenerek el işçiliğiyle ayarlanacak bir beke ihtiyaç vardır, atölyemde sazınıza uyacak açıklıkta bekleri özel siparişle isteğinize göre açıklıkta temin edebilirsiniz. Bunun için istediğiniz açıklıkta bekin ana hatlarının hazır hale gelmesi için iletişim bilgilerimden iletişime geçerek bir veya iki gün öncesinden beki açmış ve kalan detaylarıda atölyemde bitirmiş oluruz.

5) Birçok Amati sol klarnetde 2. la ve 2. sibemol kürdi sesleri ve bazı sazlarda ise 2. sol diyez sesleri normalde doğru akordu vermektedir diğer tüm sesleri yarım ses diktir. Ama o sesleri diğerlerine göre pest tınladığından bu seslere ait deliklerinden özel akord malzemeleriyle açarak entonasyon problemini gideriyorum. Sibemol perdesinin demir aparatı bazı Amatilerde akordsuz yani olması gerektiğinden kapalıdır. Bu nota oktav perdesini açtığı için çok önemlidir ve gereken frekansta olması şarttır. Bu sorun, oktavdaki seslerin kısık ve cılız duyulmasına neden olur. O demirin matkap ve özel uçla açılması sağlanarak pest kalan akordun ayarı yapılacaktır.

6) Tüm Amati Sol klanetlerin yardımcı Do tril perdeleri ( sağ en üst perde ) pest kalır, bu perdeninde trillerin daha sağlıklı duyulması ve hızlı pasajlarda tizdeki do sesi yerine daha kolay yerdeki bu tril perdesindeki yardımcı do perdesini kullananlar için entonasyon ayarını deliği akord malzemesiyle açarak yapıyorum.

7) Bazı Amati klarnetlerin bel bölümlerinde oynama ( laçkalık ) vardır. Bu sorunuda tamamen düzeltiyorum.

8) Yine birçok Amati Sol Klarnetlerde klarnetin en alt sesi pestte Mi tizde si notaları olması gerektiğinden daha tiz kalıyor, bu sorun alt bölmün olması gerektğinden az daha kısa kalmasından kaynaklanıyor. Klarnetler üretilirken en az yüzde yirmisinin bu sorunla üsretilir ve bu en alttaki sesin tam anlamıyla ayarlanması çok zordur. Kimisinin bu sesleri tiz kalıyorken kimi klarnetlerde ise pest kalmaktadır her iki sorunada atölyemde çözüm bulabilirsiniz.

Klarnetin Tamir ve Bakım Ücreti; 2. El Kullanılmış Amatilerde, Arızanın Nedenlerine Ve Klarnete Yeni Malzeme Eklenip Eklenmeyeceğine ( Güderi, Perde Altı Mantarları, Geçme Mantarları, Yaylar, Amblemlerin Yazılması ), Zaman Ve Zorluk Derecesine ( El Emeğime Göre ) Fiatlandırılmaktadır.

Klarnetiniz size tamir ve tüm bakımları yapılıp gönderildikten sonra beğenmediğiniz en ufak bir şey için yine adresime gönderebilir bir daha ücret ödemezsiniz. Beğenmeniz benim için ön plandadır ve gereken yapılacaktır

Yazan : Klarnet Hocası & Klarnet Tamir - Bakım Ustası Cenk Dinçer
Klarnet Bakımında : Güderiler, Tuşe Ayarı, Mantarların Onarılıp Düzeltilmesi, Ağaçtaki Gövde Hasarlarının Onarılması ve Düzeltilmesi, Çatlakların Kapatılması, Yayların Bakımı, Klarnetin İç ve Dış Temizliği İtina İle Yapılmaktadır.

Eğer Amati Marka klarnete sahipseniz Türkiye’ nin her şehir ve semtinden bana klarnetinizi Aras Kargonun İstanbul / Acıbadem şubesine Cenk DİNÇER adına gönderebilirsiniz. Üzerinede numaramı yazmanız yeterlidir...

Kargonun üzerine yazacağınız gsm numaram : 0532 789 80 81

Adresim : Acıbadem Mahallesi, Şemibey Sokak, Sebat Apartmanı, No: 31, Daire: 2
Yıldızbakkal / Kadıköy / İstanbul

Web Adreslerim 1) www.cenkdincer.com 2) www.muzikhocasi.net

3) cenkdincer.ticiz.com

Mail Adresim : [email protected]

Skype Adresim : cenk.dincer

Klarnet Tamirleriniz İçin Referans Alabileceğiniz Face Adresimin Linki :
https://www.facebook.com/Entonasyon...

Face Book Fan Page Link : https://www.facebook.com/cenkdincer...

Face Book Adreslerimin Linkleri : 1) https://www.facebook.com/CenKlarneD...

2) https://www.facebook.com/CenKlarneD...

3) https://www.facebook.com/CenkHocayl...

Twitter Adresimin Linki : https://twitter.com/cenklarnet

Diğer Telefonlarım
0216 330 95 39
0532 789 80 81 + Whats Up Bağlantı Mevcuttur
0535 976 92 71
0543 578 91 74
0554 322 69 76
CENK DİNÇER
CENK DİNÇER
Yaş Şehir Kayıt tarihi Son ziyaret İlan sayısı
47 İstanbul 7 Nisan 2007 28 Nisan 2019 21:10 25