Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Kulak sağlığı, tıkaçlar ve tavsiyeler

  • Mino • 2 Şubat 2011 17:49 • #593497
    Her müzisyen için geçerli olsa da, duyum olarak genelde klavyecilerin daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyması nedeniyle yazayım dedim.

    Özellikle sert ve tuşeli müzik tarzlarında bas frekanslı gitar gövdeleri duyumu zorlaştırmaktadır. Buna davulun sert tuşesi de eklenirse konunun önemi de açığa çıkar.

    Çoğunluk kulak tıkacı ya da kulak içi monitör tavsiye etse de, ben size "inşaat kulaklığı" önereceğim. Peltor, Hellberg, 3M firmalarının bu tip kulaklıkları mevcut.

    "Manyak" olarak algılanabilirim ama bu tip bir kulaklık kullanarak hem genel duyumu hem de kendi tonunuzu daha rahat duyabilirsiniz. İnşaat kulaklıkları ise ortalama 27 - 35 dB arası ses kesmesi yapmaktadır, kulak hassasiyetinize göre seçimde bulunabilirsiniz. Fiyatları ise 30-55 ytl arası değişmekte. Üstelik istenmeyen sinyal gürültüleri ve feedback gürültülerini de kulağınıza zarar vermeyecek seviyelere indiriyor. Süngerlerden de orta vadede daha ekonomik. Kulak sağlığınızı koruma bakımından da en iyi ürünler.

    Stüdyo ve konser çalışmalarında kulak içi monitör iyi duyum sağlasa da, izolasyonu az olan ve "yüksek volümlü monitörlerin" uzun vadede yine işitme kaybıyla sonuçlanabileceğini unutmayın.

    Kalıcı hasarlar 85 dB ve sonrasında oluşmaya başlamaktadır. Sert tarzda yapılan bir prova 120 dB e kadar çıkabilir! Konser / prova sonrası baş ağrısına maruz kalmayacak bir biçimde seslerinizi ayarlamak, eğer mümkün değilse koruyucu kullanmanız, işitme kaybı yaşamamanız için çok önemli!

    En uzun süre maruz kalınabilecek ses seviyeleri (kaynak: Ufuk Önen - Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri)

    85 dB seviyede 8 saat
    87 dB seviyede 6 saat
    90 dB seviyede 4 saat
    95 dB seviyede 2 saat
    100 dB seviyede 1 saat
    105 dB seviyede 30 dk
    110 dB seviyede 15 dk