-
benim bu konuda fecci halde bi cehaletim soz konusu da;bana biraz yardim ederseniz sevinirim.
nedir bu progressive rock,alternative rock,nu metal,trash metal,black metal ve daha aklima gelmiyen bissuruleri??? ornek verirseniz daha kolay anlariz...Sagolun varolun...
-
bunları birkaç adamın yazacağı iki satırla öğrenmek pek mümkün görünmüyor. zamana ihtiyacın olduğunu düşünüyorum. en iyisi sen bu türlerde esaslı bir araştırma yap ok? şimdiden kolay gelsin... :)
-
şimdi anlatması çok uzun sürer ama seni azda olsa aydınlatabiliyorsam ne mutlu bana. Şimdi bir gurupta sadece bas, davul, gitar varsa ve metal tarzı müzik yapıyorsa, heavy metal, death metal... yapıyor demektir. fakat bu tarzalarda yapıp birde işin içerisinde klavye varsa biz bu tarza progressive metal diyok. tabi daha kısada anlatılabilirdi, ben yazmayı çok seven bir insan olarak biraz uzattım.
Kısaca müzik.
-
Valla prograssive deyince benim aklıma aksak ritm'ler geliyor... Klavyeyle bi bağlantı kuramadım.
Yoksa Nightwish de prograssive oluyo yanılıyo muyum?
-
tam benim konum hehehe...biraz anlatmaya çalışayım...progressive rock müzik eleştirmenlerine göre ilk defa 1967 yılında beatles'in sgt. peppers lonely hearts club band albümüyle yapıldı (bana göre iron butterfly'in in a gadda da vida albümüdür ilk olan)klasik rock enstrümanlarının yanına daha farklı köklerden gelen değişik enstrümanlar konuldu (arkadaşlar bi tek klavye'ye değinmiş ama) bunlar genelde keman,flüt,sitar,değişik başka üflemeliler ve yaylılar grubu...hatta dev orkestrasyon triplerine ilk defa progressive rock ile girildi.progressive rock'ın olayı abicim klasik dans parçaları yapmaktan sıkılmış (geneli konservatuar mezunu) gençlerin daha anlamlı şeyler yapmaya çalışmalarıyla çıktı..mesela ilk konsept albüm örneğini yine progressive rock'da görebiliyoruz.parçalar genelde uzun doğaçlamalara dayandığı için ortalama 10-11 dakika (hatta 42 dakikalık bi şarkı bile var) sürebiliyorlar.progressive rock'ın da değişik alt türleri var (aor,kraut,space,experimental vs...) hepsi genelde doğaçlamalarla bezenmiş türler,bi tek aor biraz farklı...queen in ilk zamanları da aor rock olarak düşünülebilir.grup olarak da binlerce grup var aslında...özellikle alman underground piyasasında deli gibi şeyler var...ama en ünlüleri yes,eloy,gentle giant,elp,pink floyd filan...bana göre bir out of focus ya da rufus zuphall (bunlar alman underground tripleri) dinlersen gerçek progressive rock'ın ne olduğunu daha iyi anlayabilirisin...oofff koptum ben....
-
unuttum söylemeyi AMON DUUL grubu bu işin kralıdır bana göre....AMON DUUL!!!!!!!!!!!!!
-
progressive türkçe manasıyla gelişen anlamındadır.İyi bir örnek vermek gerekirse Dream theatre gösterilebilir.Bu grubun bütün albümleri tarz olarak kullanılan sesler,ritm ve ruh olarak birbirlerinden ayrılırlar.ayrıca ilk albümleri bir bitirme tezidir ki hepsi burgley mezunu şahıslardır.bundan sonraki albümler birbirlerini konu ,yapı ve müzikal olarak takip ederler.Değişimi albümleri dinleyerek görebiliriz yok alternatif yok bilmemne bu litaritüre inanmıyorum.böyle tarzlar uydurmadır.Yapılan işlere bakarım ben müzikal kaliteye altyapıya çok sesliliğe.Kim ne derse desin üretim adıyla piyasaya yedirilmeye çalışan tarzlar yeni bir tarz değil varyasyondur.İlla bir tarz altında toplayacak olsam popüler müzik altında sayarım hepsini.Yani aslında bunlar yeni bir tarz değil herhangi bi tarzın farklı yorumlanışıdır.
-
abi notting else matters da progressivemi o zaman onda da keman falan var..
-
progressive rock'ı türkçeye kasıntı rock olarak da çevirebiliriz.
-
progressive ego diye bişey var evet..herifler hakediyor kasılmayı bence...