Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

10-15 sene önce! Vay be!

• adana_jazz • 28 Temmuz 2004 12:49 • #435390
    Ben hatırlıyorum ilk müziğe başladığımda nota, armoni, teknik, solfej vs vs kasar çalışırdık.

Hergün gitarın başından 3 4 saat kalkmayan deli gibi kendini geliştirmeye çalışan insanlardık. Stevie Vai, Allan Holdsworth, Frank Gambale filan çalışır, bazılarının notaları bulunmadığından "Ne yapıyorlar?" diye kulaktan çıkartmaya çalışırdık. Hatırlıyorum Shawn Lane çoğu için resmen imkansızdı bile.

Jazz çalabilmek önemli meziyetti. Hele North Jazz, Fusion falan çalan hocalarımızın her konserine gider barlarda böyle iyi gitaristleri oturup büyülü büyülü dinlerdik ki zamanla bizler de öyle olmaya başladık. (çoğumuz yani, bazıları müziği filan bıraktı)

Şimdi "metronom nedir ki? İşe yarar mı? Nota öğrenmeli mi?" Gibi sorular sorulup, "Kurt Cobain efsane, Avril büyük müzisyen" diye yorumlar yapılınca biraz garibime gidiyor doğrusu. Ama yadırgamamak lazım.

Zamanında ben Malmsteen dinlerken bazı abilerimiz "O ne öyle müzik mi? Kapı gıcırtısı, sinek vızıltısı" filan derlerdi. Şİmdi ben de onlar gibi olmayayım.

Ama yine de Avril'in de Nirvana'nında müziği kulağa hoş geliyor. Ama ilah kimdir? Nota bilmeden 5 akorla 4 albüm yapan mı? bilemem. Belki de ilah arkasından kitleleri sürükleyip yıllarca unutulmayandır. Mesela Jimi Hendrix, Django Reinhardt, Miles Davis, Frank Sinatra... Bunlar da bana göre ilah. Avril'i, Kurt Cobain'i ise yıllar gösterecek.

Teşekkürler.
    Tunç
  • negAtive_cReep • 28 Temmuz 2004 13:02 • #435393
    avril Hakkındaki görüşlerin hepsine katılıyorum ve saygı duyuyorum evt ilah j.Hendrix gibilerdir ama kurt cobain hakkında yanlıs dusunuyorsun.Kurt kendi zamanında bir haykırısı dile getirdi hep böyle duzgun tipli asalak insanlardan gelen bıkkınlıgı haykırdı sadece o degıl tabe dave olsun novasevic olsun bu adamlar benim gözümde ilahlar.ben tesekkür ederim....
  • negAtive_cReep • 28 Temmuz 2004 13:07 • #435394
    birde sunu ekleyecegim nota bilmeyen insan dagınık,nota bilmiyormus gibi melodik bir sekilde calamaz ve söyleyemez ıste bu ironidir sanırım anladın....
  • aykuth • 28 Temmuz 2004 13:07 • #435395
    Ben hatırlıyorum ilk müziğe başladığımda nota, armoni, teknik, solfej vs vs kasar çalışırdık

bitmiyor ki bunlar hala çalışıyoruz :P. 10 sene önce bu işe başladığım kadar heyecanlıyım ben son zamanlarda yine. Böyle birilerinin daha olması ne güzel. Bu sitenini iyi yanlarından biri bu kişileri bir araya getirebilme olasılığı değil mi zaten? Tamam bir yabancı forumdaki bilginin binde birini bile burada yaşatmak güç. Ama bir yerlerden başlamak gerekiyordu. Hoş geldin garaja, umarım bildiklerini paylaşmaya devam edersin.

Şimdi "metronom nedir ki? İşe yarar mı? Nota öğrenmeli mi?" Gibi sorular sorulup, "Kurt Cobain efsane, Avril büyük müzisyen" diye yorumlar yapılınca biraz garibime gidiyor doğrusu. Ama yadırgamamak lazım

Her yerde arasıra sorular bu sorular. Hele burası gibi "rock" ağırlıklı bir forumda karşılaşmak o kadar doğal geliyor ki bana. Bunlar olacak ve gelen tepkilerle hepimiz bir şeyler öğreneceğiz. Bu mesaj (senin attığın) öğretici değil mi örneğin?

Ama yine de Avril'in de Nirvana'nında müziği kulağa hoş geliyor. Ama ilah kimdir? Nota bilmeden 5 akorla 4 albüm yapan mı? bilemem. Belki de ilah arkasından kitleleri sürükleyip yıllarca unutulmayandır. Mesela Jimi Hendrix, Django Reinhardt, Miles Davis, Frank Sinatra... Bunlar da bana göre ilah. Avril'i, Kurt Cobain'i ise yıllar gösterecek

:))

tekrar hoş geldin garaja
  • adana_jazz • 28 Temmuz 2004 13:14 • #435396
    Beni yanlış anladın. Nota bilmek şart, Kurt Cobain ilah değil demedim ki. Sadece ben eskide kalmaya mı başlıyorum acaba diye sordum kendi kendime.

Üstelik melodik çalmak için nota bilmek gerekmez, notanın en ağırını dahi bilsen melodiyi notadan değil kafandan çıkarırsın. Jimi Hendrix de pek nota bilmezdi, kulaktan çalardı genelde. Bu sebepten aslında bastığı bazı notalar bazı temel armoni kurallarına aykırıdır ama Kurt Cobain gibi insanları arkasından sürüklemiştir ev yaptıkları kulağa hoş gelmiştir.
  • negAtive_cReep • 28 Temmuz 2004 13:23 • #435399
    adana-jazz sende beni yanlıs anladın neyse sana katılıyorum...
  • Silvermage • 28 Temmuz 2004 16:40 • #435417
    Yok yok kesinlikle eskide değilsin...tecrübe ve birikim gösteriyor işte durumu :) asıl ironi budur bence... yani herkesin diline pelesenk olmuş 3-5 akorla.... diye gider muhabbet....wasp da 3 bilemedin 4 akor kullanır.... var mıdır ötesi?

geçtim bunları evet hala kasıyoruz teoriye ve pratiğe.... kasmak zorundayız çünkü.....müzik manen ve maddeten nankör bir aşktır... çalışmazsan unutursun.... enstrüman çalıyorsan bedenin unutur. hamlar.... diğer taraftan ya dur şu gamı nasıl kuruyorduk diye başlarsın ağlamaya....tabii ki çalışacaksın.... ama diyorum ruh olmadan da olmuyor diye....bunu aykuth ile tanıştığım forumda yaşadık ve sanırım son noktayı da koyduk.... süper bir tartışmaydı...tekrar teşekkür ederim kendisine.....

Yine aynı şekilde bitireceğim:
    "When the string vibrates, it rings in my heart"