-
Tartışılması gereken şeylerin başında geliyor sanat anlayışı.Dünyada en çok dinlenen müzik türü , evrensellik , pop , rock , arabesk , fantezi....
Tüm bu kounların birer ortak noktasının olması aslında , bazı şeylerin açığa çıkarılması gerektiğini hatırlattı bana.Benim ele aldığım model burada Türkiye modeli ve yorumlar buna göre yapılacak.Türkiye de neden daha kalitesiz müziğe önem verildiğini , sex in video kliplerde neden ön plana çıkarıldığını , ( bu dünyada da böyle ) ve bir yakalama aracı olarak kullanıldığını konuşalım.Bizim insanlarımız neden tiyatroya gitmezler, sinema filmi yerine sürüyle kalitesiz diziler çekerler , asıl sanatçılara gereken önemi vermezler ve saçı uzun metalcisine satanist gözüyle bakarlar saçma sapan gazetelerdeki ve haber bültenlerinin de kışkırtmasıyla.Herşey para ve ün içinse ben birşey diyemem.Ama bu kadar da olmaz derim.
Geleceğin ve bugünün sanat anlayışı hakkında (Burda sanat dalındaki her konuyu kasdediyorum sadece müzik diğil.)
siz ne düşünüyorsunuz ?
-
bu tamamen medyadan kaynaklanıyor , medyanın gücü ülkemizde yadsınamaz özellikle ülkede birşeylere yön vermeyen kendi halinde yaşayan insanlar için , medyayı hayatı gibi takip eden , biri bizi gözetliyorlarla yaşayan , haber spikerlerinin söylediklerini bir papağan edasıyla tekrarlayan , gazete eklerinde öğrendiği yalan yanlış tedavi yöntemlerini , hastalık belirtilerini çalışkan bir çocuğun ödevine çalışması gibi ezberleyen insanlar bunlar , ve işin acı tarafı olay üniversite lise mezunluğu değil bunu okumuş adamlarda yapıyor , evet yıllarca okuyan sayısını artırmak için uğraştık ama ne için? sadece gazeteler dergiler daha çok satsın diye , yazarlar ülkemizde az kazanıyor diye , evet okumayı öğrettik ama araştırmayı öğretmedik , yanlış olabilecek bir bilgi hakkında şüphelenmeyi öğretmedik , medyada üstüne düşen dürüstlük ve samimiyet görevini yerine getirmedi , herkes sömürdü bu devleti bu milleti hem maddi hem manevi , ama hala ayaktayız hala aklı başı yerinde insanlar yaşıyor ülkemizde ben onlardan umutluyum , onlarki istiklal marşını sadece ezberlemeyen bunu hayatına geçirmeye çalışan ve o sözlerdeki derinliği yakalayan insanlar , neyse sinirlendim yine bak konu dağılmasın yani böyle işte serpentçiğim...
-
ülkemiz tamamen medyanın elinde. onlar ne derse o oluyor resmen. onlarda her zaman (istisnalar hariç) iktidarın yanındalar. insanımız desen. çoğu kişi tepki göstermiyen insanlar. koyun sürüsünden farksız. nereye güdersen oraya giderler. çok iyi itaat ederler ve asla tepki göstermezler. zaten gösterenlerde bir şekilde susturulur. işte medyada hem güdüyor hem uyutuyor. artık edebiyatta o konuma gelmeye başladı. (tabi yine istisnalar hariç) müzik desen helede pop ve arabesk kültürü artık tamamen bu işe çalışmakta. aziz nesin boşuna dememiş bu ülkenin %90'ı salak diye. çoğu zaman bu görüşe oldukça katılıyorum. büyük bir ihtimalle buna da tepki gösterilir. ama ne diyim yarası olan gocunur. bu gidişle yakında tiyatroda da piyasalaşmaya düşünmeden yoksun olmaya başlar. zaten bu gün bile yeni yazılmış oyunlar öyle olmaya başladı. daha sonra resim ve heykelide ele geçirir bu piyasa. zaten artık insanlar yalnızca natürmort ve ya manzara resimlerine ilgi gösterir oldular. özellikle çoğu manzara (ya da diğer adıyla peysaj) resminin bir sanatsal değeri yoktur. örneğin trt2'de bir ressam var. onun yaptığı manzara resimlerini bu sitedeki yetekli ya da yeteneksiz her kes yapar. o nedenle her hangi bir sanatsal değeri yok. ama insanlar o resimleri tercih ediyor. neden mi? ee soyut, sürrealist ya da bir kübist resme baktıklarında hiç bir şey anlamıyorlar. neden mi? düşünceden yoksunlar. halkımızın çoğu bir insana verilen en büyük armağan olan düşünce yetisi kullanmıyor. bir resim yaparsın gelir kerşına geçer bakar... bakar... en sonunda bu ne diye sorar.gelde ağzının ortasına çakma! işte her şeyi birisinin bize açıklaması gerekiyor. ee açıklayanda bizi istediği gibi yönlendiriyor. oysaki her kez kendine göre bir yorum yapmalı düşünmeli. bir resimdeki anlam görecelidir. hiç bir zaman tek bir anlam yoktur. olamazda zaten. bu yalnızca bir örnek. biraz daha somutlaştırmak için bunun kullandım. işte bu örnek nerdeyse her şeyde var. bu ülkede düşünen kendi içinde felsefe yapan bir şeylere yorum getiren insan yok (diyemesekte yok denecek kadar az). işte bu yüzden böyle oluyor. yalnızca müzik değil her sanat dalı bu duruma geliyor. dünmekten yoksun halkımız yüzünden.
-
ülkenin sanat anlayışı olmaz,bu sanattan para kazananlar olur.Buna destek olur.Ya da buna köstek olur.
ARGHH!!! DEJENERE TÜRKÇE!!! OLMAZZZ!!!
-
Ya kesinlikle köstek oluyo bu tartışılmaz bi olay..Bence dediğin gibi bir ülkenin sanat anlayışı olmaz burda haklısın..Ama bir ülkenin kültüründen miras kalan öğelerin bu kadar yozlaşmasından sonra artık bizim ülkemiz için oldukça genel bir tanımlama yapabiliriz..Şöyle ki herkes tv de ne olursa onu seyreder hale geldi..Hangi dizi çıkarsa onun bağımlısı oluyorlar mesela hangi tv show u yapılırsa onu izliyorlar beğenselerde beğenmeselerde sanki mecburmuş gibi..Ve bunu ülke nüfusunun o kadar büyük bir oranı yapıyor ki sağlıklı düşünenlerde onların yanında yanar vaziyetteler..Şimdi televizyonlar mesela kaliteli diziler çekse yine seyredilcekler ama bu sefer kazanılan para az olucak.Bence burda birincil görev halka düşüyor.Birileri çıkıp ya biz hipnoz filan mı edildil önümüze ne konulsa zehir olup olmadığına bakmadan oturuyoruz kaşıklıyoruz bunlar yanlış dese bu bir başlangıç olucak aslında..Bizim ülkemizin sanat anlayışı bu işte..yozlaşmış bir anlayış kesinlikle.İnsanlar seçici olmalıdırlar..
-
evet bir ülkenin sanat anlayışı olmaz. sanat görecelidir. her kesin sanat anlayışı değişiktir. zaten de böylede olmalı. ama işte bizim ülkemizde böyle değil ne yazık ki. birilerinin yaptığı sanat oluyor yalnızca. ki onada sanat denilebilir mi? peki gerçek sanatçılar. işte burada helak olan onlar. resmen piyasa olmak için baskı altındalar. yaratıcılık artık para etmiyor. kalitede öyle. ee bu adamlar ne yapsın aç mı kalsın piyasa mı yapsın?
-
Ben buna katılmıyorum..Eğer yapımcılar kaliteli müzik yapılmasını istese yaparlar ve para da kazanırlar..Bu işin öncüleri var mesela bir Kayahan gibi...Şimdi o adam albüm yapsa ve hçi satmasa gene zengin kalır..Bence artık bu ülkeyi düşünen sanatçılarımızın en azından müzik konusunda birşeyler yapması lazım..Dizi olayı da halledileblir bir şekilde..Daha usta oyuncular , bu işin eğitimini alımş insanlar oynatılsa dizilerde diziler kaliteli olabilir..Dün bir dizi seyrettim mesela..Ya o kadar kötü bir oyunculuk vardı ki gülmekten yerlere yattım.Adam şiir okur gibi merhaba , nasılsın filan diyodu çok iğrenç ya...film yapılmalı daha çok .. paralar flime akıtılmalı..ya aklı olan yapımcı daha fazla para için flim çeker..bir dizinin ömrü en fazla 2 yıl eğer çok iyi bir yapım değilse..ama bir filmi yapan yapımcı eğer tutarsa ilerde daha iyi filmlere imzasını atabilir...burda mevcut bulunan risk yüzünden de ülkemizde bu işe girişen kişi yok denecek kadar az...
-
evet haklı olabilirsin. ama daha ilginç örneklerde var. erkin korayın rock'n coke'a çıkması gibi. aslında hala kaliteli. ama dediğin gibi işi elinde tutan organizatörler. onlar kalitelide çıkarsalar piyasada çıkarsalar insanlar dinliyor. belki erkin korayın o eskiden gelme ünü olmasaydı ya da kurban bu kadar çok dinlenmeseydi asla çağırılmayacaktı rock'n coke!. ne kadar güzel yaparsa yapsın. belli bir ünün oldumu artık kalitene bakmıyorlar organizatörler. ve onlar ne derse o oluyor.
-
önünde saygıyla eğiliyorum üstad! hep böyle devam et, arkandayız!