Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Ney hakkında herşeyi öğrenmek istiyorum.

• s2m • 14 Kasım 2004 02:21 • #443495
    Ney nasıl çalınır. Ney nerde satılır. İyi ney nasıl olur. Ney çalmasını nerden öğrenebilirim. Varsa neyin kısa tarihi nedir ?
  • eelmaa • 14 Kasım 2004 14:05 • #443502
    istanbulda bulamaman çok ilginç.
    ama bu linkte ney le ilgili aradığın her şeyi bulabilirsin.hatta spariş bile verebilirsin.

ankarada ise sakarya da bi amca vardı.hem satardı hem de öğretirdi.bir kaç kere denedim ben de.ses çıkarabildim ama parmaklarım ince geldi :) bayanlara uygun değil sanırım :)

http://www.mansurney.com/
  • s2m • 14 Kasım 2004 21:44 • #443522
    Teşekkür ederim Esra hanım bakalım zor deniliyor ney için ama napalım uğraşacağız hamama giren terlermiş. Neyin en sevdiğim yanı her dinlediğimde beni değişik dünyalara taşıyor olması, artık benimde ney çalma vaktim geldi sanırım. Hadi hayırlısı.

Verdiğin websitesi adresi gerçekten ney hakkında geniş bilgi barındırıyor. Oldukça işime yarayacaktır umarım.

Ayrıca; tüm site sakinlerinin şeker bayramını kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim.
  • jornlande • 14 Kasım 2004 21:53 • #443524
    selam ben yaklaşık iki yıldır düzensiz olarak ney dersleri alıyorum İLHAN BARUTÇU'dan (bkz. PENTAGRAM- ANATOLIA/POPÇULAR DIŞARI!../UNSPOKEN/BİR).. iyi bi ney almak istiyosan önce ders alacağın hocayla konuş bence ben öyle yapmıştım ve kafasına göre takılan arkadaşlara göre baya kaliteli bi ney'im vardı...

ama bikaç tüyo istiyosan eğer alırken önce ney'in et kalınlığına ve ucuna doğru fazla daralmamasına dikkat et, ikinci olarak ney'in açıldıktan sonra kendi kendine kurumuş olmasına dikkat et, ney ilk açıldığında bildiğin kamışların rengindir ve üfledikçe kararır ve sesi daha oturaklı ve güzel gelmeye başlar ama şimdi çoğu neyleri çabuk kuruması için boğum yerlerinden yakarlar ve bu aslında zararlıdır ney'in sesini bozar (kısaca özellikle boğum yerlerine dikkat et yakılmamış olsunlar), üçüncü olarak neyin alt ve üst ucundaki parazvaneler (alt ve üst uçta neyin çabuk kırılmamasını sağlayan metal kelepçeler) dışında üstünde başka birşey olmamasına dikkat et(yine bazen boğumlara yaldızlı ipler doluyolar) son olarakta başparenin (neyin üflendiği kısımdaki kesik koniye benzer parça) neye tam oturup oturmadığına dikkat et, eğer tam oturmuyosa başka bir başpareyle dene, ama biraz bol ve çıkıcakmış gibi duruyorsa eğerçok problem değil, böyle bir durumda pamuklu bir ipliği ıslatıp paşparenin neye geçen kısmına tek sıra halinde sar ve başpareyi yerleştir ip kuruduktan sonra daha sağlam durur...

tarihteki ilk neyi sümerlerin kullandığı biliniyo yani daha doğrusu bulunan en eski ney sümerlerden kalma ama şimdikinden biraz daha farklı, bu ney şu anda amerikadaki bi üniversitenin (sanırım salt lake üniv. gibi bişeydi ismi) müzesinde bulunuyor...

çok konuştum umarım sıkmamışımdır... birde işin felsefik kısmı varki buna girersek hiç işin içinden çıkamayız ama BEŞİR AYVAZOĞLU'nun bir kitabı var NEY'İN SIRRI HÂLÂ HASRET isminde bu kitabı tavsiye edebilirim işin felsefik kısmı için... saygılar...
  • s2m • 14 Kasım 2004 23:12 • #443530
    Teşekkür ederim. İstanbulda nereden alabilirim. Adres verecek olan var mı? Şimdiden teşekkürler.
  • eelmaa • 15 Kasım 2004 03:13 • #443538
    rica ederiz efendim ni demek :P
  • jornlande • 16 Kasım 2004 16:03 • #443633
    tünele çıkıp bi bak istersen ama öyle gaza gelip hemen almaya kalkma bence... birde kurt satıcılara dikkat bi iki üfleyip ses çıkarıp sana müthiş ney kesin al muhabbeti yapabilirler... kolay gelsin...