-
baktımki kimse Barış abimizle ilgili birşey yazmamış.. biz böyleyiz işte hiç kimsenin kıymetini bilmeyiz.. ölünce belki kıymeti bilinir diye düşünüyordum ama... o bizi adam olacak çocuk olarak belirleyen, şarkılarıyla bizi etkileyen, dünyayı 7den 77ye dolaşan çok değerli bir abimizdi! sevgili BARIŞ MANÇO'yu tüm sevgi ve saygılarımla anıyorum... unutmayacağım..
-
çok iyi bir konuya değinmişsin valla yazdıklarında yerden göğe kadar haklısın ne diyim...(bu arada ben de unutmadım barış manço'yu 1 şubat ta paso unutamadım ı dinledim)
-
Barış Manço Müziği ve 1986 Sonrası Medyatik Barış Manço
Barış Manço'yu iki yönden incelemek gerekir.Birincisi 1986 öncesi grubu gerçek Kurtalan Ekspres elemanlarıyla birlikte albümler yapan ve müzikle uğraşan Barış Manço,diğeri ise 1986'dan ölümüne kadar olan,yeni kuşağın ise genelde sadece bu yönüyle tanıdığı medyatik Barış Manço.
Bu sitedeki yaş ortalamasıda küçük olduğundan doğal olarak Barış Manço deyince akıllara "Adam olacak çocuk,7'den 77'ye" tv programları veya yine medyatik Barış Manço'nun "Unutamadım,Müsadenizle Çocuklar,Can Bedenden Çıkmayınca,Domates Biber Patlican" adlı medyatik pop şarkıları akla geliyor.
Fakat unutulmasın ki Barış Manço-Kurtalan Ekspres (gerçek elemanlarıyla) ortak imzalı çalışmalar yaptıkları özellikle 1975-1980 arası Türkiyenin en iyi progressive müzik yapan gruplarından biriydi.Uzun kaftanlarla,çizmelerle sahneye çıkarlardı ve yaptıkları müziğinde o zamanın popüler müzikleriyle ilgisi yoktu.Bu progressive etki 1983 yılına kadar yer yer devam etti,1986'ya kadarda grup müziğinden ödün verilmedi müzik progressive değildi belki ama sound Barış Manço sounduydu ve besteler kaliteliydi,sözlerde içerik vardı
1986'dan itibaren medyatik yeni bir Barış Manço doğdu.Barış Manço o günün trendlerine uygun popüler parçalar yapmaya başladı.Bu tarz parçalarından ilk ürünüde herkesin sevdiği "Unutamadım" parçasıdır.Bu parçanın o günün popüler şarkıcılarının yaptığı örneğin bir Sezen Aksu,Zerrin Özer veya Erol Evgin şarkılarından tarz olarak hiç bir farkı yoktu.Ticari olarakta amacınada ulaştı herkesin sevdiği hit bir Barış Manço parçası oldu.Grup müziği kademeli olarak tamamen bitti yerine aranjör Garo Mafyan soundu geldi.Bu tarz şarkılarının devamı olarak ta aynı çizgide olan "Gönül Ferman Dinlemiyor,Kalpler Beraber,Domates Biber Patlican,Can Bedenden Çıkmayınca,Gel,Ayı,Allahım Güç Ver Bana,Bal Böceği, Al Beni,Müsadenizle Çocuklar" gibi parçaları geldi.
Genç kuşak Barış Manço müziğini yanlış tanıyor ve Barış Manço'yu müziğinden çok yaptığı televizyon programlarıyla hatırlıyor.
-
hayır gencim ama onu her şeyiyle sewdim.
eski şarkılarını da dinlerim yani senin dediğin 86 öncesi şarkılarını,sonrrasını da dinlerim
her zaman dinlerim.
o gerçek bir insandı ve Allah'tan ona rahmet diliyorum.
bu başlığı benim açmam gerekirdi,utanıyorum.
seviyorum BARIŞ MANÇO'yu!
-
merhaba,
Gerçek bir sanatçıydı.
Yeri çok zor doldurulur.
Hoşçakalın.
-
Elbette 86 sonrasını da dinleyebilirsin fakat 86 öncesi yaptığı müziklerle daha sonra yaptıklarını analiz edebilirsen daha bilinçli,profesyonel bir Barış manço dinleyicisi olursun.
-
Bu tarz parçalarından ilk ürünüde herkesin sevdiği "Unutamadım" parçasıdır.Bu parçanın o günün popüler şarkıcılarının yaptığı örneğin bir Sezen Aksu,Zerrin Özer veya Erol Evgin şarkılarından tarz olarak hiç bir farkı yoktu.Ticari olarakta amacınada ulaştı
sen "unutamadım" şarkısına ticari mi diyorsun ???
-
John_Lord a kesinlikle katılıyorum.
malesef barış manco dönemi bence 24 ayar albümüyle beraber bozulmaya ve canlı enstrümanlar yerini komik elektronik syntlere bırakmaya başladı.
ben elbette barış manconun prograsif dönemine denk gelemedim ama."dönence"-"gülpembe" "ala beni pulla beni" yi o dönemlerde zaten sonraki albümlerinden çok üstte görüüyordum ve bir gün dağlar-dağlar albümü nü edindiğimde tamamiyle şoka uğradım ve devamında eski çalışmalarını toplamaya başladım.
özellikle Kaygısızlar dönemi nide dinleyince Barış manco'nun da bu basitleşen endistriye alet edilmesine Lanet ettim!
ve hep o prograsif sounda tekrar döneceği hayaliyle yaşadım. ama bir türlü gelmiyordu yıllar geçtikçe "ayı,müsadenizle çocuklar" arka arkaya gelmeye başladığında iyice ümidimi kesmiştim.daha sonra da vefatiyle sarsıldık.
Elbette Barış Manco'ya yorum yapmak kesinlikle haddimize değil.onun seçtiği yol buydu.
yeni bir kitle oluşturdu basit te olsa Bugünün sahte popçuları ve şöhretlerinin çok daha üstünde bir kitleydi.yeri doldurulamaz.
R.İ.P
-
Ben barış Mançoyu özelliklede bu saatte tartışamıycam ama o benim çok sevdiğim bir sanatçıydı,küçükken programına katılmayı çok istemişimdir ama olmadı!şarkılarını çok severim dünya görüşü ve ufku açık biriydi şu sıralar kendini sanatçı sanan birçok kişiden farklı olarak hem işinde iyiydi hem de yaşantı olarak yaşam felsefesi olarak örnek biriydi!
ama ne yazıkki artık böyle her ölüm yıl dönümü hatırlanmadı diye geğik çevirmek yerine onun yaptıklarını yaşatmaya devam etmeliyiz ağıtlar bir gün elbet susacaktır ama birbirinden destek alınarak üst üste dizilmiş tuğlalar her zaman var olurlar bizlerde onun yaptıklarını yaşatmalıyız dinleyerek çalarak!
Allah rahmet eylesin ve nur içinde yatsın,mekanı cennet olsun(ve bir ölünün arkasından söylenecek bütün iyi sözcükler onun için olsun)
-
Bu parçaya ticari demekten kastım Barış Manço'nun 1962 yılından o parçayı yaptığı 1986 yılına kadar çeşitli müzik türlerinde idealist bir müzik yapısıyla devam etmesi fakat bu parçayla birlikte Barış Manço söz,müzik yapısının dışına çıkıp tamamen ticari amaçlı bir prodüksiyon'la ortaya çıkmasıdır.
"Unutamadım" parçasının içinde olduğu "Değmesin Yağlı Boya" -1986 albümünden önceki albüm ve single'ları dinleyip iyi analiz edebilirsen aradaki farkı görebilirsin.