Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Dogu'da Batı muzigi.........

• mazanni • 6 Mart 2005 22:16 • #454336
    NERESİDİR "DOĞU"

Gunesin erkenden gorundugu, gunluk kosusturmalarin, ise gitmelerin, kahvaltilarin erkenden basladigi, horozlarin erkenden uyandigi siradan bir cografya parcasi midir? Ya da ilkogretim kitaplarinin arkasinda yer alan Türkiye haritasinin en saginda yer alan, vilayetler toplulugu mudur? "Tasra" midir? surgun veya mecburi hizmet yeri midir "Dogu"? Medeniyet'in simgesi "Bati"nin ("Bati"larimizin) dogum yeri midir?

Her neresi ise "Dogu", tam olarak nerededir?

Kimler yasar "Dogu"da?
    Ne yer, ne icer, ne yapar "Dogu" insani? Hastanesi, postanesi, umumhanesi, kahvehanesi, okulu, karakolu, tenis kortu, konser salonu, universitesi, yuzme havuzu, rock bari, jazz bari, türkü bari var midir oralarin? Sinemasi, tiyatrosu, kutuphanesi, korsan cd/kitap satan dukkani, muzik merkesi, sanat merkezi, sanayi sitesi, varosu, hipermarketi var midir?

Bunlarin coguna sahip olan "Dogu"da diger insanlarin (Batililarin) siradan dedigi imkanlara ne denli ihtiyac duyuldugundan haberi olan var midir "Bati"da?

Bu sorularin tamamina cevap vermek zor biliyorum. verilecek bir cevap olsa bile bu cevabi uygulamak cok daha zor. Zaman ister, emek ister, ozveri ister, oturdugumuz yerden kalkip hareket etmemizi ister, ses ister, guc ister.

Ben sesim ciktiginca, gucum yettigince elimi tasin altina koymaya hazirim. 23 yasindayim ve bu ulkenin (haritaya gore sag tarafta yer alan) sehirlerinden birinde, koklu bir universitede, 40.000 insanla birlikte okuyorum. Muzik bolumunde okumakla birlikte bu sehirde muzik adina yapabilecegim her tur etkinligi de yapabilmenin mucadelesini veriyorum. Okulum bitince ogretmen olacagim. Ama ogretmen olmak icin okul mesunu olmak sart degil. Ulasabildigim kadar insana, ulastirabildigim kadar muzik ulastirmak bile buyuk bir basaridir. Ustelik bu mucadelede tek basima degilim. Jazz, pop, rock, halk muzigi gibi birbirinden bagimsiz bircok muzik turunu harmanlayıp sunmaya calistigimiz, 6 kisilik bir orkestramiz var. Cok keyif alarak yaptigimiz bir is olan muzigi daha da ileriye tasimek icin birlikte mucadele ediyoruz. Ama her "Dogu"lu insan kadar bizim de kaygilarimiz var. Oncelikli kaygi, daha da gelismek ve yaptigimiz isi en iyi seviyeye getirmek. Bu surec icerisinde sadece kisisel gelisim cabalari yetersiz kaliyor. Belirli bir noktadan sonra gidecek yeriniz kalmiyor ve hep ayni noktada dolasip duruyorsunuz. Bugun bu sehirde bizler, birkac tane jazz eserinin notalarini bulabilmek icin saatlerce, gunlerce hatta haftalarca ugrasiyoruz. Bunun yani sira "Bati"da yasayan ve bizlere oranla cok cok daha fazla imkanlara sahip olan insanlar, bizim bulmak icin ustun caba sarfettigimiz eserleri/notalari, albumleri/kaynaklari har vurup harman savurabiliyorlar. En azindan onlarin gidip bir yerlerde birilerini dinlemek gibi bir sanslari var. Bununla berber yine orada yasayan insanlar sevdikleri herseye amaclari ne olursa olsun istedikleri anda kolayca sahip olabiliyorlar. Bu imkanlara cok siklikla olmasa bile belirli bir sistem icinde sahip olmak bizlerin de hakki degil mi?

Neden bu ulkenin bu tarafi kimsenin umurunda degil? Neden, "ben nasil olsa Istanbul'da yeterince kazaniyorum, daha uzak yerlere gidip de niye kendimi yorayim ayni para icin" dusuncesi her seferinde karsimiza cikiyor? Oralarda yasayan amator/profesayonel kac muzisyen Erzurum'da rock,jazz,pop,metal muzik yapan muzisyen/gruplardan haberdar? veya Van'da trash metal yapan, Gaziantep'te Deep Purple calan, Erzincan'da Bill Evans calan muzisyenlerden haberdar? Bugun usta diye nitelendirilen kac tane muzisyen Erzurum'a, Van'a, Erzincan'a, Gaziantep'e gitmistir? Gitmeyenler neden gitmemistir? Sorun nedir? Buralar uzak yerler oldugu icin mi? Ya da yeterince para kazanamayacaklari icin mi? Organizasyonlar kotu oldugu icin mi? Buradaki insanlar "arabesk"ten baska muzik dinlemz diye mi? neden?
    Benim yasadigim sehre (Erzurum) en son 3-4 yil once bir fantazi/arabesk kisisi(sanatci demeye dilim el vermedi) gelmisti. O da buyuk bir markanin turnesiyle zoraki olmustur.

Butun bunlara ragmen Gonullu olarak gelecek kimse yok mu? Afyon'da duzenlenen festival kapsaminda koylere kadar gidip jazz muzigi tanitan muzisyenler Erzurum gibi bir buyuksehire neden gelmesin ki? Bu sehirde jazz dinlemek isteyen ve sayica bir koy ilkogretim okulunun nufusundan kat be kat fazla olabilecek bir kitle bulunamaz mi? Belki Istanbul'da ki bir konserden kazanilan paralar buradan kazanilamaz ama eli bos da donmez kimse burdan. Yeterki gelis maksadi 1.dereceden ticari olmasin.

Bu aksam ben bu maili yazarken sehirde "genclerin cok sevdigi" bir muzisyenin konseri var. Bu kisinin buraya kacinci gelisi hatirlamiyorum. Bircok kez geldi. Ama baska muzisyen yok mudur buraya gelecek? Burdaki insanlar neden hep ayni kisiyi dinlesin ki? Baskalarini da dinleyemeye hakkimiz var.

Burasi Erzurum. Burasi bir buyuksehir. Gelin bu ise birlikte buradan baslayalim. İlk kimin geldigi onemli degil. Yeterki birileri gelsin. Gelme hareketi bir baslasin. Kabuk bir kez catlak verdi mi gerisi gelir. Bir kisinin Istanbuldan buraya gelmesi gitmesi kac Yeni Turk Lirasi'na mal olur ki?

Hicbir sey icin gelmek istemiyorsaniz, ileride cocuklariniza/torunlariniza anlatacak farkli bir hikayeniz daha olmasi icin gelin. Ya da bilmediginiz, gormediginiz uzak bir yeri gormek icin gezgin olarak gelin(sayet bu maksatla gelirseniz beni mutlaka bulun). Hicbirsey icin gelmiyorsaniz bu yaziyi yazan deliyi gormek icin gelin.

Hicbirsey icin gelmiyorsaniz gelmek icin gelin..........................
  • Hevyyer • 6 Mart 2005 22:48 • #454352
    ANLADIM:
  • karete • 6 Mart 2005 23:06 • #454357
    genelde doğunun kalkınmamasıyla ilgili bir konu tabi ki günlük hayatımıza yaşayımızada yansımış müzisyenlerin yani gündemdekilerden bahsediyorum rock veya caz maz farketmez hepsi para için bu işi yapıyorlar sence erzurumda para kazanılabilir mi? afyona gelen tayfada macera olsun diye gelmiştir ya da devlet bi olanak sağlamıştır biz amatör müzisyenler zaten nerede konser olsa etkinlik olsa çıkmak için can atıyoruz devlet yardım etse oraya bile gelirler ama para kazanmak isteyenleri bilemem
  • mazanni • 7 Mart 2005 19:48 • #454445
    Arkadaşlar böyle şeyler için devletten yardım beklemek mantıklı olmaz. devlet ne yapacak? koner salonu mu yapsın her ile? enstruman istikakı mı versin? devletin bu gibi etkinliklere destek olmasını beklemek yerne kendi imkanlarımızı yaratmak daha mantıklı olur. gelin organize olalım...............
  • karete • 8 Mart 2005 10:56 • #454499
    ok oldu öğrenci haşlığımla erzuruma geleyim
  • mazanni • 9 Mart 2005 23:33 • #454696
    Arkadaslar benim maksadim ögrencileri buraya getirmek degil. buraya gelmeden de birsdeyler olabilir belki. iletisim dir esas olan etkilesimdir. ayrıca buraya gelmesini istedigim insanlar bu isi profesyonelce yapan insanlardir. yani album yapan ureten vb faaliyetleri olan insanlari kastediyorum. ayrica bu mesaji ben bircok kisi okusun ve fikrini soylesin diye buraya yazdim. ve baska yerlere de yazdim. Garaj Forum kosesinde; kliplerden, garip hiçbir işe yaramayacak olan gunluk magazin konulardan konusmak yerine, daha faydali olabilecegine ve herkesin birseyler yapabilecegine inandigim bir konu oldugu icin bunlari yazdim. basit ve bu sekilde garip tavirli mesajlar yazmanisza gerek yok. bosuna yorulmayin.
  • karete • 10 Mart 2005 02:16 • #454700
    yanlış yere yazmışsın burdaki insanlar konuya bakıyolar yazı uzunsa ne yazıyolar altına nede okuyolar istesem bende bişey yazmazdım sadece desteklediğim için yazdım ama bilki profosyonel insanlara burdan ulaşamassın burdaki herkes amator lakaplı profosyonellerdir
  • AYŞA • 10 Mart 2005 09:28 • #454702
    "Neden bu ulkenin bu tarafi kimsenin umurunda degil?"

Neden bu ülkenin bu tarafi kimsenin umurunda degil?

o kadar akıcı ve insanın içine işleyen bir yazı yazmışsın ki etkilenmemek elde değil.çok duygulandım.
    Sana bu konuda destek vermeyi çok isterdim,keşke bişeyler yapabilsem.
    yapabilceğim bişey olursa BEN BURDAYIM:.(
  • TurkishMetal • 10 Mart 2005 09:47 • #454707
    doğunun batıya uzaklığı insanı bu fikirden caydırıyor (her ne kadar caymak istemesende!) müzik yapan adan orada dinleyenler için birşeyler yapmaya çalışırken dinleyenlerin başka şeylerle uğraşması hayal kırıklığı nedeni.istanbulda bile bunlar olurken doğuda olması kaçınılmaz diye düşünüyorum.olaya objektif bakarsak eğitim düzeyi doğuya oranla batının ki daha yüksek.doğuda nüfus cüzdanı bile olmayan bir sürü insan varken batıda aileler en azından evladımın lise diploması olsun diye uğraşıyor.doğuda okuyan yok demiyorum ama herşey ortada işte.oraya gelmemelerinin bir sürü nedeni var.doğudakileri küçümsemiyorum kimse yanlış anlamasın beni.benim en yakın arkadaşlarım kürttür sevdikleri adamı asla satmazlar.biri diyarbakırlı biri erzincanlı biri karslı.üçünede kardeşim derim.kürtlere karşı bir düşmanlığım yok.ama sanatçı istediğini bulamazsa niye gitsin dimi.keşke gitseler keşke gitsek keşke heryer istanbul kadar güzel keşke heryer yaşanılabilir olsa.
  • cc_baran • 10 Mart 2005 11:14 • #454710
    Yıllardır süregelen siyasi davalar doğunun batıya ister istemez yabancılaşmasına yol açtı, zaten doğuda apayrı bir kültür apayrı bir güzellik mevcut. Doğuda arabeskten çok (bildiğim iller için söylüyorum) halk müziği dinlenir ve beğenilir. Eğitimden ve yatırımdan mahrum bırakılan kardeşlerim batı müziğini duyduktan sonra da pek ilgilenmiyorlar çünkü onları anlatan müzik bu değil.
    Elbette gitmesi lazım, bu sanatçının ayıbıdır. Doğudakileri de kardeş görenler zaten gidiyor ve konserlerini veriyorlar ama azınlıktalar.
    Doğunun ekonomik olarak kalkındırılması lazımdır ki gözlerini para hırsı bürümüş üç kağıtçı şarkıcılar da gitsin ama doğudaki gözümün nuru insanların buna hiç ihtiyacı yok.
    Sanatçıdan önce toplumun tanıması, görmesi lazım oraları. Hakkari'de deprem oldu kaç kişi öğrendi bunu ? Diyarbakır'da yüzlerce binlerce insan gündüz vakti kayboldu kaç kişi umursadı ?
    Toplumun bir şeyleri anlaması gerekir ki devlet ve sanatçı da üstlerine düşeni yapsınlar. Sanatçının batıda seslendiği kitle boş olursa sanatçı doğuyu görmez. Batıda özgürlük, kardeşlik nidaları atan kaç müzisyen doğu toprağı gördü hayatında ?
    Doğu da en az istanbul kadar yaşanılabilir, görmeden anlaşılmaz bu, iki kuruş bütçe ayırmayan devlet ve görmek istemeyen toplum utanmalıdır ki geriye de birşey kalmıyor zaten.