Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Richard Wagner

• düşyılmaz • 15 Mart 2005 23:33 • #455404
    ...
    Bu isimle aklınız kim geliyor önce?
    Adolf Hitler?
    Friedrich Nietzsche?
    ...
    Bu adam,Hitler'in başucu şarkılarının bestekarı.
    Ve de Nietzsche'nin tahammül etmeyi kabul ettiği tek Almandır biryerde.Oona göre bir alman müzikten anlamaz ..
    Filozofun faşizan eğilimlerde oldugu da böyle bir alaka sonucudur,Wagner'İn yaptıgı müzigi de içine alarak
    istediği müziğin pırıl pırıl ve de ekimde bir öğle sonrası gibi olmasını ister.Ve de ''olmuştur'' der..
    Wagneri yerdiği yerlerde olmuştur filozofun
    (ilk defa bir almanın yüzünde sıcaklık gördüğünü söylese bile)
    ,ama daha sonra öğreniyorum ki
    (daha sonra dediğim şu,bir müzik bahsinde felsefe hocalarından birine Erkan Oğurun benim müzik dinimde bir peygamber oluşundan söz etmem)
    filozofumuz da Wagneri bir yerde bir zaman peygamber ilan etmiş
    (bunu öğrenmemde o sözlerim sebebiyledir zaten)..
    Güçlü Alman müzisyenlerden de bahseder filozof
    (Heinrich Schütz,Bach,Haendel) ama soyu tükenmiş güçlü almanlar olarak..
    ....
    ..
    .
    ''Chopin'e karşılık gelen müziğin tamamı sizin olsun''
    sözünün üç sebebinden biri olan ''Siegfried Idyll'' i dinliyorum şu anda.
    Hitleri de anlıyorum bir yerde..
    (Filozofun faşist eğilimde oldugunu sananların eksik oldugu yerden)
    Nietzsche yi ise daha iyi hissediyorum.
    (Türk halimle ne kadar kavrayabilirsem bu müziği o kadar)
    ....
    ...
    ..
    Bu albüm 'period enstrümanlrın orjinal hallerinin ilk kayıdı' imiş.
    Yani tam da Richard Wagner'i tanımaya başlamak için..
    Aradan yüzyıllar geçmiş olması değil müzik ,o zamana ters düşen feylesof düşünceler için bile geçerli değildir değil mi?
    ..
    Klasik müzikle alakalı değilseniz bile,dinlemenizi öneriyorum bu ''adı büyük insanları'' etkilemiş ''adam'ı..

Müzikle, hep...
  • pmd • 16 Mart 2005 01:49 • #455411
    siyasi düşüncelerden sıyrılarak müzik dinlemek en doğrusu.müzik bireysellikle uğraşmalı.ideolojiler batar gider,sanat kalır.sanat ideolojilerden daha derin iz bırakır.sanatı ideolojik propaganda aracı olarak görmek cahilliktir,sanatın anlamını anlamamaktır.bu dünyanın iğrençliğine dayanamayanlar için yaratılmış başka bir dünya olmalıdır sanat.fantazi dünyasını seviyorum ve tüm gerçeklerden tiksiniyorum.mutluluğu gerçekçilikte bulanlara da şaşıp kalıyorum.
  • cc_baran • 16 Mart 2005 02:38 • #455421
    ideolojilerde dünyanın iğrençliğinden sıyrılıp bir alternatif yaratmaya çalışan zihinlerin ürünüdür.

sanat tarihinin her alanında siyasetin büyük etkisi olmuştur.
    sadece bireyi, kitleleri de hedef almalıdır müzik çünkü icra edildiği toprakların kokusunu, yöre insanının ruhunu taşır, toplumsal bir tavır barındırır içinde, sanat siyasetten bıçak sırtı gibi ayrılmaz.

resimde de, müzikte de, heykel traşta da, tiyatroda da bu böyledir. konular bireysel de olabilir ama bu amaca göre değişir ve sanatta yapılan siyasetin yararı görülmüştür. sanat bireysel olduğu sürece de siyasi olabilir, mantık buna uygundur, düşünmek lazımdır.

sanat siyaset hede hödö tartışmalarını aşmak gerekiyor.
  • Ktulu • 16 Mart 2005 02:53 • #455427
    bu dünyanın iğrençliğine dayanamayanlar için yaratılmış başka bir dünya olmalıdır sanat.fantazi dünyasını seviyorum ve tüm gerçeklerden tiksiniyorum.mutluluğu gerçekçilikte bulanlara da şaşıp kalıyorum.

Ayakta alkışlıyorum seni....

İnsanı ayakta tutan en önemli şey hayalleri bence. Hayallerimiz olmasa ideallerimiz, ideallerimiz olmasa biz olmazdık.

Ben hiçbir zaman "biz" olamadım ya :((((((

Neyse.......
  • düşyılmaz • 16 Mart 2005 09:23 • #455485
    siyasi düşüncelerden sıyrılarak müzik dinlemek en doğrusu

bunu neden söyledİn anlamadım?
    Yani Wagnere mi,Hitler'e mi,Nitzsche'ye mi yoksa bana mı lafın gerçekten anlayamadım.
    Çünki burda müziği sözümona siyasetle götüren kimse yokki,
    bu aynı Marily Manson ya da Slipknot dinleyenlerin katil olduğu hurafesi gibi.
    Ya da Murat Kekiili yi dinleyenlerin intahar ettiği gibi..

Ben siyaseti çogu zaman müzikten ayırmam,ayıramam.Bir yerde sanata dair siyaset de yok mu ,şairler mesela..
    Onlar şairler,kadife dörtlükler sanata dair muhakkak,ama siyasi içerikte olanlar yok mu?
    Bir dolu..
    Hiç de ideolojik bir propaganda haline getirmiyorlar sanatlarını.
    Söylediklerine katılıyorum bir çok yerde ama demem o ki,ne sanat siyaset alaksını bu biçimde yorumlaman için gerekli şeyleri yazdığımı sanıyorum ne de bahsettiğin sanat siyaset ilişkisine katılıyorum..
    Kargadan başka kuş tanımamazlık olmuyormu bu?
    Dediğin gibi sanatı propaganda haline getirmiş,içi geçmiş,kokuşmuş insanlar da var..
    Ama burda ??
    ------------------
    ideolojiler batar gider,sanat kalır.sanat ideolojilerden daha derin iz bırakır

ideolojileri sanat batırır,sanat yüceltir bir çok zaman,sanatın kollarında da ideolojinin darp izleri varıdır,ideolojinin de döllendiği yer sanat rahmidir.
    -------------------
    Ne hamhalat bir sanat olur..
    Ne de hamhalat bir siyaset..
  • pmd • 16 Mart 2005 12:08 • #455515
    wagner'in operalarındaki sahneler milliyetçilik ve ırkçılık gösterisi,yani toplumsal mesajlar taşıyorlar,büyük alman imparatorluğu ideası peşinde koşmuş durmuş wagner.

peki o halde bir soru :

sen en çok,gönlünde en derin izi bırakmış bir kızı aklına getirebilen bir şarkıyı dinlediğinde mi daha çok duygulanırsın? yoksa toplumsal ideallerini sana büyük bir coşkuyla anımsatan bir müziği dinlediğinde mi daha çok,daha derin duygulanırsın?
  • düşyılmaz • 16 Mart 2005 12:19 • #455517
    ikisi birbirinden cok farklı değilmi arkadaşım.??
    ben böyle bir ayrıma giremem.

Wagner nazi birliklerine üyedir zaten..

Filozfun tahammül ettiği tek alman olarak bahsettim,
    Nietzsche onun müziğinden dolayı tahammül eder ona,
    siyaseten onu da diğer almanlara benzetir yine,
    yani patates yemekten moronlaşmış,
    sonrada bağırsaklarında ''alman düşüncesi'' diye bir fikir çıkarmış insanlar olarak.
    En büyük yanılgıda budur filozofa dair,nazi bi müzik adamını sevmesi...
    sever ama nazizme şiddetle söver.
  • pmd • 16 Mart 2005 12:31 • #455523
    madem bireysel aşk ile toplumsal aşk birbirinden çok farklı,o halde sanat ile siyaseti de birbirine yapıştırmaya hakkımız yok.toplumsal aşk,ideoloji ile alakalıdır.ideoloji ile alakalı bie aşkı,ideolojiyle hiçbir alakası olmayan bireysel aşkla aynı kefeye koyuyorsak eğer,hata yapıyoruzdur.örneğin bir kadeh rakı aldığında,aklına seni yakan o kız mı gelir önce,yoksa toplumsal duyguların mı? ben burada bireyselliğin önceliğini savunuyorum,insan ruhunun merkezinde o vardır,diğerleri daha dışta yer alır ve bu yüzden daha az önem taşır.önemsiz değillerdir,ama daha az önemlidirler.buna dikkat etmeli.sanat güneşimiz olarak neden zeki müren seçildi sence?
  • pmd • 16 Mart 2005 13:01 • #455530
    valla wagnerin nasıl bir herif olduğu aşağı yukarı belli de,nietzsche biraz karışık bi adam.nazizme sövüyor ama üstinsan diktatoryası gibi bişeyi savunuyor,bu da faşizmi anımsatıyor,zaman zaman özgürlüğü göklere de çıkarıyor,sonra bir de bakıyorsun merhamet düşmanı oluyor, marquis de sade gibi konuşuyor.nietzsche'nin yazılarında benim anladığım kadarıyla mükemmellik ile rezalet yanyana.nitekim delirdikten sonra öldü.nietzsche'nin büyüleyiciliği çılgınlığında galiba.
  • düşyılmaz • 16 Mart 2005 15:39 • #455551
    yüksek müdadenle bir şeyi acıklayıp kapansın istiyorum konu,içerk dışı şeyler olmaya başlıoyr.
    üstinsan diktatoryası

birkere diktatorya gibi bir saçmalık yok o fikrin içinde.
    üstün ırk ve insanüstü ayrı şeylerdri,
    bunu anlamak Nitzsche ye ayrılmış vakşitle doğru orantılıdır.
    yapıcı fikirlerle ortaya cıkmış b,ir adam faşizmle suçlanmamalı,kaldı ki kednisininde bu mevzularla alakalı yazıları vardır,
    mesela fark şu,onu faşist diye tanımlayanlardan üstün oluşu,onların kendisini anlamayışının da güçlendirdiği birşeydir.
    faşistlikten bahsedenler gereksiz insanlardır mesela ve aşılması gerekir onların,üstinsana ulaşmak için.
    bu onuyu dediğim gibi müsadenle konuşmayalım,ne burası şuy kızgın ortamda yeri ne de ortada çözülecek bir şey var.

o ideolojik şarkılar ve aşk şarkıları arasındaki seçime gelince,dediğin yine doğru,kişi kendisine yönelir,
    yanlız bir far var benimkiyle seninki arasında galiba,
    kişi o anda hayatında hangisini yoğun yaşıyorsa onu hiiseder şarkıda,ya da o hislerle bezeli şarkıları seçer,değil mi?

yineliyorum,sanat ve siyseti bir ufak yerde birbirinden ayırıyorum yanlızca,
    bir şarkı ''içinde'' mesela
    ben burda ikisinin ayrı düşmesinin zor oldugunu savunuyorum diye her şarkı hem sanat hem siyaset içerecek gibi bir doğmayı savunuyor değilim,asla.

delirdikten sonrada ölmedi,ölmüm sebebi hastalık, ama o hastalık delilik değil,tanıdığın ne kaç bukadar deli adam varki etrafta?

dediğim gibi,faşizmi tartışmayalım lütfen,uzak dursun burdan bile..