-
Eskiden mantar gibi popçular türüyordu. Herkes pop müzikle uğraşıyordu gençlik pop müzik dinliyip üretmeye çalışıyordu. Şimdi ise her eline gitarı alan metal müzikle uğraşmaya başlıyor türlü türlü yeni metal yapan gruplar çıkıyor.
Gençliğin zevkleri değişti. İşin kötüsü, metal müziğin güzeli'nin nasıl olduğunu bilmeyenler her türlü gürültüyü zevkle dinliyorlar. Sadece bir davul ritmi ve gitar onlara güzel gözükmesine yetiyor. Kısaca işin içine filtrleme girmiyor, herkes işe el atıyor, yani zamanında pop'un başına gelenler, kısaca suyunu çıkarma işi Metal'e doğru gidiyor.
Artık kısaca Popüler müzik, Metal olmaya başladı.
Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
-
Dediğine daha çok var.Bence her ayağına Dexter alan Tiki oluyor.Dediğin gibi bir şey yok.Bence olması da kötü değil.Kendi açından bak piyasayı onlar geliştirecek bunun neyi kötü kü?
Haa ama şu var bak, şu an bile sırtımda gitar la Ankara Tunalı'da dolaşmayı sevmiyorum çünkü herkez grup kurmaya başladı.Eline gitarı alan Tunalı ya çıkıyor...
-
gitar deyince evet, elktrodan başka çeşidi aklına gelmeyen(onuda distortionsuz düşünmeyen) bir çok arkadaş var ortalıktaç.
hani, distortionunda (h)(b)oşluğu sebebiyle, becereblien de çıkıyor.
yarımyamalak becerdiği işe kendini çok kaptıran da var,
o işi kendince becermeye devam eden de oluyor,
hakkını veren de,
anasını satan da oluyor..
dediğin noktada,o günlerde pop ne ise(belki akım olarak)
bugün de metal ona biraz benzeşiyor evet.
bir fark belki şu,
popda becerilemeyen iş komik oluyor genellikle
metalde becerilemeyen işse baş ağrıtan, insanı zorlayan bir gürültü oluyor.
bunu farkına varamadan,uyuşmuş kulaklarla müzik yapan pek fazla evet.
gerçi pop kulağının bana sorarsan özünde uyuşukluk vardır,
ama metalden uyuşmuş kulak daha sıkıcıidaha tehlikeli gibi görüyorum.
hani bir de sert şey ya bu metal, icra edenleri de sertleşme gereği duyuyor bazen
(en kötü kurgu olarak )becerilemeyen bir sert müzik, müziğin etkisinden körelmiş,yobazlaşmış(yani başka türlere,belki de yeniliğe,gelişmeye kapanmış bir yapı) bir müzisyen,uyuşmuş bir kulak,
müziğe maruz kalan diğer müzisyenler ve müzisyen olmayanlar...
kötü durumlar olabiliyor yani.
gerçi heryerde herşeyde mümkün bu
soluk alırken,yazı yazarken,fikirleri ifade ederken,müzik yaparken(herhangi bir tarzda)..
heryerde.
insan olan heryerde.
-
Müzik bilgisi ve müzikal zekasının nerdeyse sıfıra yakın olduğunu bildiğim kişiler var. Hepside Metal müzikle uğraşıyorlar. Yaptıkları şey gürültüden başka bişey değil. Ancak "Sosyal Yer Kaygısı" taşıyan, dışlanmaktan çekinen bazı özenti tipler, bu yapılan şeyin müzik olduğunu sanıyorlar. Çünkü gerçek Metal müzik nasıldır bilmiyorlar.
Aslında herşey bir imaj tutkusuyla başlıyor. Bir imajın peşinden koşmak adına bir müziğin yolunda yolcu olmakla başlıyor. Sizlerin ve bizlerin özenti diye tabir ettiğimiz bu kişiler, bir imaj uğruna müziği katlediyorlar.
Müziği katleden bir kesim her ne olursa olursa olsun, her kim veya her ne tarz olursa olsun, zararlıdır. Metalci diye aynı katliamı yapan kişiye "daha iyi" demek biraz yanlış olur.
Tabii benim konuştuklarım sadece Türkiye için. Her yerde Metal yapmak için can atan kişiler var. En büyük ortak yönleride ellerine bir gitar ya da iki tane baget almış olmaları. Yaptıkları müzikler melodik değer taşımadığı veya GAM içinde uyum gösteremediği zamanlar bile yaptıklarının, yani o gürültünün metal olduğunu sanıyorlar.
Yaptıkları imajın, giydikleri giysilerin ya da sadece dinledikleri müziklerin, onların müzik yapmasını yardımı olacağını düşünüyorlar. Bu durumda da özenti tiplerin müziği katletmesi sonucu ortaya çıkıyor.
Belki şu anda medyada sesleri fazla çıkmıyor. İlerde olacaktır elbet. Ama şu anda Underground olarak kalan piyasa, içinde bir çok asalak barındırıyor. Gün gelipte müzikleri daha çok kitleye ulaştığında, günümüzün Pop'undan bile daha büyük bir müzikal katliam olacak.
En azından ben böyle düşünüyorum. Çünkü ddiğim gibi özenti tipler ve müzik zevki gelişmeden her bateri ritminde kendini kaybeden insanlar çoğunlukta.
-
popda becerilemeyen iş komik oluyor genellikle
metalde becerilemeyen işse baş ağrıtan, insanı zorlayan bir gürültü oluyor.
bunu farkına varamadan,uyuşmuş kulaklarla müzik yapan pek fazla evet.
Bu dediğine kesinlikle katılıyorum. Kalitesiz pop müzik gülünç olabiliyor. Ama kalitesi Metal müzikte bunun farkına her dinleyici varamıyor. Zaten Metal dinleyicisi çoğunlukla gençler olduğu ve bu ülkede zaten genç bir ülke olduğu için, ortaya aslında kaliteliyi görmemiş, ve müzikal zevki gelişmemiş kişilerin yaptığı ve dinleyip, dinlettiği şeyler çıkıyor. Bu da bir tehlike.
Bir kaç sene sonra bugün'ün pop'unun düştüğü hallere metalde bu ülkede düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Kısaca bizim ülkemizde herşeyin suyu çıkarılıyor.
-
ee? ben ne dedim¿!
-
"Bu dediğine kesinlikle katılıyorum." yazdım yukarda zaten :)
-
ıh:/¿
özür diliyorum :)
-
Önemli değil ;)
-
Bence metal değil ama rock müzik Türkiye'de yakın zamanda iyice ayağa düşecek gibi.Gidişat öyle.Özellikle bazı grupların bu işten para kazanmaya başlaması aç kurtların iştahını kabartıyor.
Allah sonumuzu hayır etsin.