Barışarock ::
Güzel yazılmış bir yazı fakat şu olmamış...
peki neye karşı çıkış? Elbetteki var olana, hakim olana.
Kafada oturmadığını hissediyorum bazı şeylerin. Var olana karşı çıkışı nihilist bir yaklaşım olarak nitelemek de mümkün bu durumda. Hakim olana karşı çıkış da yuvarlak bir laf. Neye hakim olana? Hüküm sürene mi? Hükmü sürene karşı olmak hükümdar kim olursa olsun aynı yolu izlemek midir? Kofti bir muhalefet anlayışı çizmek anlamsız. Bir şeylerin içini doldurmaya çalışırken yarım yamalak söylemler kullanmayın.
Benim siyasi görüşüm belli zaten de bu tip boş cümleler de hoşuma gitmiyor ve Barışarock beni fazlasıyla düşündürüyor...
Rock'nCoke yokken neden Barışarock düzenlenmiyordu. Bir şeylere tepki koyabilmek için, ya da bırak yahu tepki koymayı, müzik adına bir şeyler yapabilmek için böyle bir durumun oluşması mı gerekliydi? Hayır, kuşkusuz değildi. Bu bizim sol camianın uyuzluğundan kaynaklanıyor. Biri bizi dürtmeden harekete geçemez onun için de hep geç kalmış ve kaybetmiş oluruz. Öte yandan amaç müzikse müzik olarak kalır, tepkisi bir yana müzik adına daha güzel şeyler yapılmaya çalışılır, her daim, Cola festival düzenlemeye kalkınca değil. Öte yandan Coca Cola'ya karşı olmak ideolojik bir duruş değil bir trend ve göstermelik bir çabadır en fazla. Bunu açıklamak için şöyle örnekleyeyim. "Çok Uluslu Şirketlere hayır" mitingi düzenleyin, Barışarock'a gelen insanların onda biri toplanmaz. Yani diyeceğim şudur ki bira içip kafa sallamakla karşı duruş olmuyor. Bir ideolojiye karşı çıkmak için ideolojik bir duruş ve mücadele gerekir. Cocacola'ya karşı çıkıp Rock'nCoke'u dövmek de işte Tuborg içip Barışarock'a gitmekle cevaplanacak ucuz bir hadisedir. Yani olayın iki boyutu mevcut, biri Rock'ı kullanarak siyasi popülizm yapmak diğeri de siyasi popülist politikalar kullanarak rock müzik yapmak. Kimse kusura bakmasın, bu festival çok daha önceleri düzenlenmeye başlanmış olsaydı bunlar kafamda oluşmazdı...
Beni bilen biliyor. Siyasetin müzikle içli dışlı olmasında herhangi bir yanlış görmüyorum, "işi olmaz" diyene de "sana ne" diyorum. Ama Barışarock fazlasıyla popülizm kokuyor. Rock'nCoke kadar popülist kokuyor. Biri ufak, öbürü büyük çaplı.
Yine de gelicem büyük ihtimalle ikisine de.
Not: KüreselBAK, bence saygın ve iyi işler bir oluşum; fakat bu festival işi olmadı.