-
---garajda rast geldiğim "amatör bir gurubun tutması için ne yapması gerekiyor?" başlıklı bir anketle muhattap olduktan sonra aklımdan geçenleri ve o ankete yazdıklarımdan alıntıları burada paylaşmak istedim:
---türkiyedeki mainstream 90ların başında pop müzikti.arda arda patlayan birçok isim..(of aman nalan,mehmedim zeynep,hadi yine iyisin tayfun,bendeniz,burak kut,yonca evcimik vs..)daha sonra bi arabesk furyası hakan taşıyanlar,alişanlar,(mahsuniboizzetalişanözcan işte) falan.ve şimdi mainstream rock olmaya meyilli,hatta rock.bu mainstream in öncüsü mor ve ötesidir,bir yaz günü piyasaya sürdükleri "yaz yaz" coveları,o parçaya çektikleri güzel klipleri,ve nihayetinde bu akımı sağlam bir temele oturttukları son albümleridir.
---manga,çilekeş,dejavu vs.. ünlerini(tartışılır) mor ve ötesine borçludur.özlem tekin hop hip yaptığı albümünden sonra bu yüzden rock yapmıştır.elektronik müzik kimliğiyle piyasaya çıkan aylin aslım,bilmem kaç yıl aradan sonra,bu yüzden bi tayfa kurup "distortion" kullanmıştır.manga nın konserlerinde 15lik hatunlar ayılıp bayılıyosa bu dalga bunun sebebidir.gitarımla türküler sölyedim diye bir albüm çıkaran burçin kod adlı uzun basma fistanlı mülayim zat,bu yüzden lise terk diye bi grubun mini etekli solisti olmuştur,oldurulmuştur.bi de uğur ışıldak mı ne vardı sanırım ahmet kaya tarzı besteleri beyaz takım elbisyle söylerken,fonda gördüğümüz caravan kaçkını,uzun saçlı,güneş gözlüklü "metal bro." ların eşlik ettiği..
---zaten piyasada bu kadar samimiyetsiz,hesapkar ve de riyakar isimler dolanırken,bi de üstüne yenileri ekleniyor.bu da gösteriyor ki yeni nesil popüler kültür rock temelli geliyor.pek de uzak olmayan bi zamanda piyasada mantar misali-90larda popta olduğu gibi-grup ve de şahıslar türeyecektir.özgünlük,özgürlük ve samimiyet kalkanlarımızı giyinsek artık...
not:bu kadar keşmekeşin içinde,prodüktörlere yenik düşmeyen,mainstream e kapılmayan,samimiyetine her zaman inandığım "KURBAN"a saygılar..
-
öncelikle -mainstream- de ne oluyo, türkçe karşılığı olan kelimelerin ingilizcesini kullanarak biz de saydığın bi çok insanın yaptığı gibi yeni popüler bir akım oluşturmaya çalışıyoruz bilincinde olmadan; yanlış yapıyoruz sanırım. bunun dışında tespitlerin doğru. 90lardan bu yana popüler müzikteki değişim tam da bahsettiğin gibi. öncelikle insanların rock müziğe yönelmelerindeki sebep; hiç kimsenin rock müziği keşfetmiş olması falan diğil; tamamen duygusal. memlekette 10 kişi aynı şeyi yapıyorsa, bunların arasından sıyrılarak farkedilebilmek için farklı bir şeyler yapmak gerekirdi ve yapanlar da bunu yaptılar. manga, dejavu, çilekeş, aylin aslım, özlem tekin vb vb... bu insanlar yaptıkları müzikle gelmediler gündeme, manganın elemanları doğuran inek gibi sallanıyolarsa şarkı söylerken, saçlarını sakallarını abidik gubidik yapıyolarsa, bıcır bıcır giyinip, mıcır mıcır konuşuyolarsa, (kuul oluyolar yani) insanlar tarafından ilgi görüyolar; dikkat çekiyolar. 90 larda, 90lardan önce rock müzik yok muydu Türkiye'de? alası vardı, ama onlar efendi gibi oturup müziklerini yapıyolardı, onların da geniş bi hayran kitlesi vardı ve onlar da hayranlığı efendi gibi yapıyolardı. şimdiyse hayranlık hayvanlıktan başka bi şey diğil; '15lik hatunlar'ın ayılıp bayılması 'ayh inanmıyorum bu müzik beynime işliyor aman allahım büyülüyor beni...' şeklindeki hislerle diğil; 'aha oha harekete bak, süper kuul oha falan'... yani sözde müziği yapanlar da sözde dinleyiciler de dediğin gibi samimiyetsiz,hesapkar ve de riyakar. ama tüm bunlar müzik piyasasında başlayıp bitmiyor; zaman ilerledikçe, televizyon kültürü yayıldıkça, para denen zamazingonun her geçen gün daha güçlü bir imparator olmasıyla; her toplumda, her kesimde, her yaşta insan bi şekilde daha aç, daha hırçın ve daha saldırgan oluyor... müzikte de yeni neslin sözde 'rock' kültürü, çok kalıcı olmayacaktır; bir zaman sonra o da klişeleşip yerini başka bir akıma bırakıcak; insanlar başka arayışlar içine girip başka şeylerin içine ediceklerdir... dünyanın bi sonu varsa eğer bu şekilde birbirimizi yiyerek getiricez bu sonu. neyse, kim ne yaparsa yapsın long live rock!
-
Abi bırakın herkes istediği müziği yapsın ve dinlesin..Sİz madem kaliteye inanıyorsunuz kalitenin peşinden gidin...Kimsenin dinlediğine ve yaptığına karışmayın...Ben onları ve bu yanlış düzeni savunmuyorum ama şunu söylemek isterim ki siz de bu yanlış düzeni desteklemiş oluyorsunuz bu şekilde konuşmalarla...Öyle veya böyle....Ayrıca Dünyada ve ülkemizde o kadar büyük sorunlar var ki bence şu an müzikteki sorunları konuşmanın zamanı değil...Zaten müzikteki sorunlar da insanların sorunlu olmasından kaynaklanıyor...Burda 5100 kişi yazar biri bana laf söyler biri başkasına ama kimse dönüpte ne oluyor şu dünyada demez...Biraz bilinç...Lütfen...Saygılarımla...
-
iyi de arkadaşım, dünya sorunları, devlet sorunları tabii ki çok büyük; ve bunların tarihin her döneminde var olmuş sorunlar, eğer herşeyi bi kenara bırakıp yanlız bunları düşünmüş olsaydı herkes, bugün müzik diye bi şey olmazdı dimi:) burası garaj, müzik birimi ama istersen ABnin bize girmesinden, ah pardon abye girmemizden bahsedebiliriz, tabii bekçi kızar buna.
-
---mainstream;popüler kültür,piyasa,ana akım,underground olmayan..gibi anlamlar içeriyor.aslında haklısın "ana akım" yazılabilirdi.ben aklıma her geleni yazmadım açılış mesajımda.bir etki ve ya tepki olursa eğer,ancak öyle devam etmenin manası olur diye..
---aslında bu akım(mainstreame akım dicem) türkiye kaynaklı bir olgu da değil.büyük çoğunluğu ABD de doğan akımın türkiyeye taşırdığı artık kısmı.90larda amerikida metal müziğin tavan yapmasından sonra türkiyede türeyen onlarca metal grubu,ve aralarından sıyrılabilen pentagram,metal etkisini kaybedince yine amerikada bunların yerini alan pop müzik furyasından(birçok isim var,isimlerini hatırlmıyorum bile) esinlenen türk popçularımız,ve şu sıralar aslında bi süredir amerikada varolabilmiş linkin park,korn,limp bizkit vs. gibi gurupların türkiye çıkarması olduğuna inandığım manga,çilekeş, vs. gibi guruplar bunu ispatlar niteklikteler.hatta ve hatta çok yeni örnekler olarak yine doğum yeri amerika olan R&B nin ortalığa boğarcasına sarılmasından sonra türkeyede peyda olan,olabilen "hepsi" gurubu.insanımız sevdi çünkü zilyon tane amerikan R&B gurubu kulaklarını alıştırmıştı önceden.(kulakları *kilen de var o ayrı)ve tabi eminemden cesaret alan ceza,fuat falan da unutulmamalı..(ki rap %100 amerikan sokak arası kültürüdür)
---aslında sanatçıları suçlamak ne kadar doğru bilmiyorum,"siz önünüze koyanı ayırt etmeden yiyorsunuz!!" diye toplumu suçlamak da doğru değil.suçlu yok gibi ortada.bu "akım" herzaman var edilecek çarkı çevirebilmek için.her zaman büyük bir çoğunluk belli bir müzik tarzını daha çok sevecek,sevdirilecek.çünkü eğer birilerine bu tarzı,akımı benimsetemezlerse piyasa durulur.mesela o 15 lik kızlar bileklerine deri bileklik takmaz,converse ayakkabi giymez,gidip linkin park çalan bi barda bira içmez;bağdat caddesi r&b karıları pembe çizmeler satın almaz,kürklerini kuru temizlemey vermez vs vs..
---bu konular tabii ki de tartışılmalı.türkiye neden kendi akımını yaratamıyor?yurtdışı akımları türkiyeye 4yıl "delay" li olarak etkiyor?arkadaşın bir "dünya sorunu" diye nitelendirmediği bu sorun,tam anlamıyla bir dünya sorunu bence..
-
Bunları ilk mesajımda dünya sorunu olarak nitelendirmedim çünkü sen de kabul ettiğin gibi senin ilik mesajında bunlara yer verilmiyord fazla...Bu saydıkalrın elbette sorun ama bir dünya sorunu mu yoksa ülkem sorunu mu tartışılır...Bence güzel ülkemin yaratıcılığı sevmeyen üşengeç insanından kaynaklanan sorunlar bunlar...Sanırım biz hazır yemeye çok alıştırılmışız...İşi Dünya boyutuna da şöyle dökebiliriz; Bu kalitesizliği(sizin deyiminizle) dünya çapında ortaya çıkaran sebepleri ve muhtemele kötü sonuçlarını ararştırarak...Saygılar tekrardan...
-
Ya tabi ki de herşeyi bırakıp dünya sorunu konuşalım demedim ki...Müzik te yapalım film de çekelim tiyatro da yapsınlar oyuncular ama şöyule bir durum var ülkemiz gençliği kendini ülke ve dünya sorunlarından o kadar soyutmalış ki ab nin bize yani bizim ab ye girmemizin ne faydası ne yararı olacak belki çoğu bilmiyor(ki bu en basit örnekti,herşey açık olmasına rağmen)...Hayatlarındaki herşeyi müziğe bağlayıp burda saatlerce manga özentidir,rap kakadır,hip hop amerikandır demenin bi alemi yok(bence)...Garajda tabi ki de üzik konuşulacak ama abartılması taraftarı değilim(b.kunu çıkarmayalım yani)..SAygılar...
-
anlatmak istediklerimin kıyısından geçememişsin man_on_fire..söylediklerimi
manga özentidir,rap kakadır,hip hop amerikandır
şeklinde algılamandan belli oluyor.ayrıca müzikle siyaseti kesin bir çizgiyle ayırabilseydin "peace sells but who is buying?"(ve daha yüzlerce öreneği olan) gibi bir megadeth albümü arşivinde olmazdı,ne bilim belki de zaten yoktur..
-
Ben sana sen bunları söylüyorsun demedim ki.Burda senden başka 100 lerce rocker arkadşımız söylüyor bunları...Ayrıca megadeth yoktur arşivimde(samimi söylüyeyim olsa belki dinlerdim)...Bir diğer konu ise müzikle siyaseti kesin bir çizgiyle ayrımak imkansız gibi birşey...İnsnalar düşüncelerini mzikle anlatıyor artık...Mesela;"içelim içelim ölümüne içelim dgm ye düşelim yar" gibi bir şarkısı olcaktı bir insanın...Sizce bir insan niye dgm ye düşer?Ve bu şarkı ne derece müziktir?