-
Değerli arkadaşlar ben yaklaşık 2.5 yıldır gitar açlıyorum.Hocam bana sdadece akor ve ritim göstermişti(hoca denmez aslında ama el mecbur gitmiştim)Solo olayını ben kendim dinliye dinleye çözdüm sayılr.Bora uslusoyun solo gitar metodun dan da yaralandım.Gamlardan da bir çoğunu biliyorum.Minör ya da majör gam arasındaki farkları bilemiyorum fazla.Sade majör gamları biliyorum.Akorların oluşumunu ve akoru meydana getiren seslerinde bir çoğunu biliyo sayılrım.
Sorunum bir şarkının solsunu çıkardıktn sonra bu solo yardımı ile şarkının akorlarını çıkarmak.Ana sesi bulyo ve daha sonra solonun yardımı ile birşeyler çıkarıyorum.Ama bu bazen doğru bazen yalnış oluyor.Bazen minör ya da majör akorlardan hangisini kullacağımı bilemiyorum.Bana bu konuda yardım edecek biri varsa lütfen bana detaylı bir açıklama yapsın ya da eyer bir mahsuru yoksa msn de anlatsın.
Şimdiden sağolun.
-
Solodan akor çıkarmak için biraz deneme yanılma yöntemi etkili birşeyler yapabilirsiniz. Bir melodi çalınırken, o melodideki sırayla giden notalar arasındaki uyum, o kısımdaki akoru belirler. Örnek vermek gerekirse, melodimiz E F# G F# D C# D E diye gidiyor diyelim. Burada E F# G F# seslerine kadar D akoru alıyor şarkı. Daha sonra A akoruna geçiyor. Zaten farkettiyseniz, E F# G F# sesleri re majör gamının notaları, C# D E sesleri ise la majör gamının akorlarıdır. Açıkçası bunu burada nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama, sizin merak ettiğiniz olayın açıklaması budur. Çalışa çalışa bir süre sonra belli bir içgüdü elde edersiniz. Akorlar kendiliğinden çıkar.
-
arkadaşım önce bütün majör ve minör akorlardaki arızaları bilmelisin..bunları bildikden sonra zaten herşey otomatikleşecek buda biraz zaman ister takma fazla kafana al eline kağıt kalemi yaza yaza çalış..
örn; ReMaj;re mi fa# sol la si do# re
örn MiMin:Mi fa# sol la si do re mi gibi bunları bütün akorlarda uygula..
-
çaldığın solonun hangi tonda olduğunu biliyorsan olay bitmiştir.
Örneğin Cmajor solo atıyorsan Cmajor tonundasın dolayısıylada;
M/m/m/M/M/m/B-5 akorlar C/Dm/Em/F/G/Am/B-5 olacaktır.
Ya da
diyelim Gliydian solo çalıyorsun oyle ise; GLydian Dmajor tonunun IV sesidir dolayısıyla;
D/Em/F#m/G/A/Bm/C#-5 akorları temel akorlar olur.
İşin içine 7li 9lu akorlar da katılabilir elbette.
-
Zor iş gitar çalmak. İyi becerenleri takdir etmek lazım.
Hepinizi takdir ediyorum, kardeşlerim.