-
Orta Çağ müziği yapan guplar
gayda org vardı evet ama o zamana göre onlarla müzik değil farklı şeyler yapılıyordu zira gayda iskoçların savaşa giderken savaşçılarının cesaretini arttırmak vs. için kullanıyordu. org dersen zaten kilisede dini törenler için falan fistan, orta çağda elektrogitarın daha icat edildiğini sanmıyorum, bu yüzden in extremoya ya da bilumum folk metal gruplarına orta çağ müziği yapıyorlar diyemezsin.günümüzdede yapıldığını düşünmek anlamsızdır saçmadır şartlar o günkü şartlar değildir zaman o günkü zaman değildir.
-
iskoçlar savaşa giderken gaz almak için dinliyosa ne farkeder sonuç olarak oda müzik. senin mantığına göre bişey için yapılan müzik müzik olmuyor o zaman.
in extremonun sitesinde yazıyor ben ne yapabilirim yani viking metal diye bi adlandırma yapılabiliyorsa gayet de ortaçağ metali diye bi adlandırma yapılabilir
-
işte anlaşamadığımız nokta burası viking metalle orta çağ müziğinin ne alakası var ? vikingler bir ırk, orta çağ bir zaman, osmanlıda fetihlere giderken bilmem kaç bin kişilik mehter takımı vardı o kadar kişinin aynı anda zil,davul çaldığını düşün buna müzik demek mümkün mü ? hatta çıkardığı seslerden ürküp kaçarmış düşmanları diye bir dedikodusuda var. in extremonun sitesinde yazmasına bişey diyemem tabi onlar o müziği yaptıklarına inanıyorlarsa onların görüşüdür, bende görüşümü belirtip o zamanda yaşamadığımız için o müziği yaptığını söylemek saçmadır diyorum ancak bir coğrafya belirtir ve oranın enstrumanlarını kullanır buna uygun metal riffleri eklerse şarkılarına zaten folk metal olur buda gayet ciddi bir metal müzik türüdür.
-
İlk Çağ'da ve Orta Çağ'da bateri ya da elektro gitar vardı demiyorum. Enstrüman vardı diyorum. Aradaki fark bariz aslında.
ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİ BATI MÜZİĞİ TARİHİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
(11. SINIF)
1.ÜNİTE : İlkçağ Dönemi Müziği
2.ÜNİTE : Ortaçağ Dönemi Müziği
3.ÜNİTE : Rönesans Müziği
4.ÜNİTE : Barok Dönem Müziği
5.ÜNİTE : Klasik Dönem Müziği
6.ÜNİTE : Romantik Dönem Müziği
7.ÜNİTE : Müzikte Ulusal Akımlar
8.ÜNİTE : Batı Müziği Formları
9.ÜNİTE : 20.yy.da Müzik
10.ÜNİTE : Türkiye'de Çoksesli Müzik
1. İLKÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ
Bu ünitede, müziğin doğuşu ile ilgili teoriler, müzik tarihinin müzikbilim içindeki yeri ve işlevi, İlkçağ uygarlıklarına ait çalgıları ve ses sistemleri, İlkçağ uygarlıklarında müziğin toplum hayatına etkileri gibi konular ele alınmıştır. Bu konular, müziğin doğuşu ve ilkçağ uygarlıklarında kültür ve toplum hayatını anlatan belgesel vcd izletilerek, müzik tarihinin müzikbilim içindeki yerini kaynak metinlerle ilişkilendirerek ve tartışma ortamı yaratılarak, İlkçağ uygarlıklarındaki çalgı ve ses sistemlerine ilişkin araştırma yapılması sağlanarak işlenmektedir. Bu sayede öğrencilerin zihninde müziğin doğuşu ve ilkçağ uygarlıklarına ait müziksel ve toplumsal özelliklerin somut hale getirilmesi hedeflenmiştir.
Bakınız insanlar dersini okutuyor bunun.
-
e iyi bende enstrüman yoktur diye bişey demedim, şüpheliyim dedim. ancak senin bu alıntı yaptığın yazıdada ilk çağda enstrümandan geçilmiyodu diye bişey dememiş. herhangi bir lisede tarih dersinde tarihin başlangıcı olarakta yazının bulunması gösteriliyor dimi ? buna benziyor işte dediğin.
-
bu yazıdan önce tarih olmadığını göstermez ama..
-
Orta Çağ içindi o şüphe, İlk Çağ'da da olduğundan bahsettiğim mesaja ise verdiğin cevap yukarda.
herhangi bir lisede tarih dersinde tarihin başlangıcı olarakta yazının bulunması gösteriliyor dimi ?
Tamam işte geçmişte varolan şeyler bugünün tarih derslerine konu oluyorlar.
İnsanoğlu varolduğundan beri vardır müzik de enstrüman da.
-
acapella rulez diyosun ? hmm
-
İnsan sesi de hoş bir enstrümandır tabii..:) Ama benim bahsettiğim bildiğimiz çalgı aleti.
M.Ö. 4000'lere kadar giden bir Mısır uygarlığı vardır hani. Yapılan kazılarda ortaya çıkan ve tapınak resimlerinde rastlanan çok sayıda enstrüman vardır. Flüt, arp, davul, def, trompet... falan filan.
Tarihin notaya alınmış ilk ezgileri de Hintlilere aittir mesela, onların da Mısırlılardan aşağı kalır yanı yoktur eski olma mevzuunda.
Daha çok var tabii ve bilgilerine ulaşmak da hiç zor değil.
Yukarıda da bahsettim Orta Çağ'da yaşamış bir bilim adamı makamların ruh üzerindeki etkilerini araştırmış ve bunları tedavi amaçlı kullanmış. Makamlar da öyle bir gecede çıkmıyorlar ortaya, enstrümanlar da öyle. Yüzyıllar içerisinde gelişiyorlar değişiyorlar.
Çok sevdiğimiz gitarın atası Endülüs Araplarıdır, ud sazını değiştirerek geliştirmişler gitarı. Sırta asılması kolay olsun diye onu sırtındaki kamburdan kurtarmışlar evvela, perdeler eklenmiş zamanla ve bugün ki halini almış.
Ud nerden peki?
Arapların, 7. yy.da Bağdat'a gelen Türkler'den gördükleri kopuzdan
Kopuz?
İşte o bilinen en eski Türk sazı. Hunlar zamanından beri kullanıldığı biliniyor. İlk Çağ'dan beri yani.
-
açıkçası bilgilerine ve üşenmeyip bu kadar şeyi yazmana hayran kaldım teşekkürler...