-
selam ben alman squier i olan (belki lazım olur, yazıym da) bir insan ewladıyım. pedal almam lazım özellikle distortion tabi ki öncelik olarak ama diğerleri felan için de processor mu alsam diyodum, analog pedal daha iyi diyolar millet setup yapıyor otuz tane pedalı alıyor processor yerine dediler, yani ben öyle gördüm napmalıyım ,şu an için fazla bi bütçem de yok elimde zamanla diğer efektlere geçebilirim (analog alırsam) şu an için distortion ,tonları güzel ve sert olan (metal) bir alet ne olabilir sizce,, sans amp vamp 2 gibi düşünüyorum, sizin fikriniz nedir,, bi de noise gate olayı nasıl olur bu pedallarda, gerek kalır mı
-
Tercih edilme sebebini kendi tercih etme sebeplerimle açıklayayım. biraz uzun olacak :)
1-)Genelllikle Tüm prosessorler dijital olduğundan Sesleri analog düzenine cevirmesi ya da benzetmesi gerekir. Özellikle overdrive - distortion tonunda ve simulasyonda başarılı sayılabilecek prossesörler çok nadir ve pahalı.
2-)aslında prosesörler birçok efekti 10-15 dist tonu kabin, manyetik-model seçenekleri sunar. ancak asıl amaç aletin analog mantığıyla kullanılmasıdır çünkü, farklı banklarda fazla sayıda dist, kabin seçenekleri kullanıldığında çalan için "baba tıpkısının aynısı S.Vai tonu yaptım aha buda Satriani Nah buda kirk hammet vs..." olayına döner sesler her efekte geçişte yukselip-düşer, Parlar-söner ayrıca sallanan bir grup soundu meydana getirir. dinleyenler ise inen çıkan soundlardan aşırı rahatsız olur.
3-)prossesörlerin efekt düzeninin birbirini takip şekli bile cok önemli.
şöyle ki; Analog olarak kullandığınız Compressor,sustainer pedalınızı
gitarınızdan sonra çıkmış olursanız, sound için olması gerektiği gibi hep aynı sustainde çalarsınız efectleri aynı hassasiyette netleştirirsiniz ya da compresor pedalınızı, setup unuzun en son çıkışına amfiden önce girerseniz; Efektlerin geçişinde ve seviyesinde Limiter görevi görür. Ancak Benim bildiğim 1-2 model dışında tüm prosesörlerde Compresörü her bank için ayrı ayrı ayarlamanız gerekiyor hatta sadece Distortion tonuyla kullanılmasına izin veriliyor gibi saçma bir durum ortaya çıkıyor.
tercih size ait, benim tavsiyem eğer prosessör kullanacaksanız;ilk önce grubunuzda size özel bir sound belirleyin.Sabit bir overdrive- dist tonunuz olsun sadece 1 tane beğendiğiniz kabin simülasyonu ayarlayın, 1-2 Equalizer saabit ayarınız olsun. banklarınıza Örnegin reverb,Delay,wah,chorus,flanger,oktave,pitch bend vs.. gibi adlar verip. oluşturduğunuz soundu tüm banklara kopyalayın. böylelikle standart değişmeyen bir soundda bank seçeneklerinizle efektleri devreye alıp çıkaracağınız bir sistem kurmuş olursunuz.
-
Processorlerin en büyük eksisi ton kalitesinin analoglara göre düşük olması ve efektler üzerinde tam bir kontrole izin vermemesidir. Bunun yanında kolay kurulum ve kullanım, düşük fiyat gibi cazibeleri de vardır. ben -eğer bir efekt kullanılacaksa- analogdan yanayım. Ama bence olması gereken gitar>amfi.
ama unutmamak gerek birşey de var. patchler iyi ayarlanmışsa ve doğru yerlere kaydedilmişse processorlar sahnede çok kullanışlı aletler halini alırlar. İyi kalite analog pedallar her zaman tercih edilir. Fakat iyi bir processor(boss me-50, gt6) sahnede dandik bir seri analogdan daha iyi iş görebilir.
Burda iş kullanıcı tercihine kalır. bir yanda iyi ses ve -alışana kadar- zor kullanım, bir yanda kolay kullanım, düşük ses kalitesi ve çok düşük maliyet.
Ekonomik durum elverirse -iyi kalite(Boss, Line6, MXR)- analog pedalları her zaman öneririm. Ama düşük maliyetle çok sayıda efekti kısa sürede kullanmaya başlamak için processorler de her zaman seçenek olmaya devam edecek.
-
boss metal zone, metal yapıcam falan diyosan ideal pedaldır...ikinci el 100 milyona falan bulursun...sesleri tanımak için falan bi şeyler arıyosan, al bi proc. kurtul, zamanla kendi tarzına göre uygun pedalı kendin seçersin, ben şimdi ne desem havada kalıyo...noise gate baya pahalı bi şey,tek bi dist.pedalı idare eder muhtemelen
-
single factor +100 gercekten olay dediğin gibi :) 15 şarkıda 15 farklı gitar tonu kabusa dönüşür!eline sağlık.
-
processorler bence çok endüstriyel ve yapay sesler çıkarıyo aalog takımlar herzaman daha iyi ve net sesler veriyo tabii paran varsa 3000dolarlık bi processor için değil sölediklerim ama 1000 dolarlık bi processor alana kadar pedal takımı dizmek daha mantıklı...sonuçta daha sağlam ses tonu alırsın özellikle bar programları ve konserlerde çok iyi performans sağlıyorlar...en iyi grupar bile pedal setup ı tercih ederler ....
-
processor deyince ne olursa olsun dsp işin içine giriyor.yani ses dijital olarak işleniyor ve bu da haliyle milisaniye bazında da olsa gecikmeyi (lag) beraberinde getiriyor. bu delay reverb gibi efektlerde önemsiz gibi görünürken drive ve preamp olayını sevimsizleştiriyor. drive ı analog olarak veren modelleri varmıs processorların ama bilmiyorum.onlardan calmadım.
-
Unutulmamasi gereken bir nokta ise su:Dünyanin en iyi distortion pedalini alir,dogrudan bir miksere baglarsaniz cikan tonu herkesi dehsete düsürecektir.Analog pedallar anfiler icin dizayn edilirler,bu noktada anfi görevi gören SansAmp Classic,MesaBoogi Preamp vs. gibi bir cihazi atlarsaniz,analog pedallarinizdan gercekten cok kötü tonlar vs. cikacaktir.Yani analog bir setup planliyorsaniz bir anfi ya da yukaridaki cihazlardan birini elde etmeyi de unutmayin (özellikle de canli calacaksaniz).
Prosesörler,evet,cok ucuzdurlar,cok kolay tasinirlar vs. vs. Ancak cikacak sonuc da bir o kadar ucuz olacaktir.
Ben ne yapin edin,mutlaka analog setup'in ucundan bi sekilde tutun derim.
(Noise Gate maalesef arkadasin dedigi gibi "ikincil" bi pedal degildir.Analog setup'inizda bir noise gate yoksa vay halinize!)
-
valla bana kalırsa delay da şart,wah da ama adam yeni başlıyosa, git hepsinden birer tane al falan dersen,ya söver sana ya da ne diyo bu falan der, önce bi distortion pedalı...
-
ben öyle yapmıştım...işe yarıyo