Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

bağlama akordu..

• pUnKeR • 20 Temmuz 2005 20:51 • #544760
    bağlama akordunun notalarını bilen varsa yazabilirmi? 7 telin sırasıyla..
  • thebassx • 28 Temmuz 2005 04:26 • #544943
    en üst tel onu biliyorum sadece:)
  • thebassx • 28 Temmuz 2005 04:27 • #544944
    mi olmasi laz1m
  • craSSa • 28 Temmuz 2005 19:09 • #544956
    La tellerinin (en alttaki teller) en altındakini kafana göre bir sese çek ama abartma, mantıklı olsun. Üzerindeki teli de ona göre ayarla, aynı sesi vermeli. Yani iki tele birlikte vurduğunda tek telden çıkıyormuşçasına ses çıkmalı. Bu, tellerin eşitliğini gösterir. Şimdi işin meşakkatli kısmı en üst la telini (kalın olan) ayarlamak. Bu biraz senin sesleri tanımana bağlı. Üç tele birlikte vurduğunda oldukça uyumlu bir ses gelmeli. Yani üstteki tel diğerlerinin yanında biraz sırıtırsa olmamış demektir. Hepsi la sesini verecek, ama kalın tel kalın oktavlı la sesi verecek. Bundan iyice emin olduğunda diğer tellere geçebiliriz. Orta ikili teller (re telleri) de tıpkı en alttaki iki la teli gibi özdeş olmalı. Öncelikle en alttakini ayarlayıp, üsttekini ona göre yapmalısın. Bunun için bu tellerde mi perdesine bas ve ayarladığın alt tellerle (la telleri) aynı sesi almaya çalış. Tıpkısı olmaz hiçbir zaman, oktav farkı var. Ama aynı notayı alman lazım. İnce sesli biriyle kalın sesli birinin uyumu gibi. Şunu da bil; la telinin re perdesi ile re telinin la perdesi aynı sesi vermeli. Diğerlerinde de aynı olay geçerli. Üst tellere gelince (sol telleri), yine orta tellerde (re telleri) bu sefer re perdesine bas. Üst tellerin alttaki ince olanını bu sese göre ayarla. Yine oktav farkı olacak, ama aynı notayı almaya çalış. Şimdi en zoru (beni de epey uğraştıran) bam telini altındaki (son ayarladığımız) tele ayarlamak. Baya bir oktav farkı var ve tanımak oldukça zor. İkisine birlikte vurduğunda her zaman uyumsuz bir ses çıkıyor gibi duyacaksın. Ama en uyumlusuna ayarlamaya çalış. Bas gitar telini elektro gitar teline ayarlamak gibi birşey, uğraştırıyor. Ama zamanla sesleri tanımaya başlarsın.

Büyük bir ihtimalle kusursuz bir akort olmayacak fakat bu zaten "Kara Düzen" denilen üstün körü akort. Görüldüğü üzere bağlama akordu gitardan daha zor, uğraşmak lazım. Kolay gelsin...
  • craSSa • 28 Temmuz 2005 19:10 • #544957
    İki kere basmışım :P
  • speedoas • 4 Ağustos 2005 13:16 • #545094
    en alt 3 tel (re)
    orta iki tel (sol)
    üst 2 tel (la)

olacak ama uzun sap kara düzenler felan değişir istersen yazarım
  • cİNneT GelİyoR • 5 Ağustos 2005 01:33 • #545105
    Şİmdi arkadaşlar iyi güzel yazmışsınız ama bu kardeşimizin elindeki bağlamının türünü bilmiyoruz,buna rağmen yapılacak açıklamanın doğruluğu tartışılr ama ben yinede her iki türüde anlatmaya çalışayım......
    Şİmdi bilindiği gibi bağlamalar iki tiptir bunlardan birincisi ANadolu'un çeşitli yörelerinde ki ezgileri yansıtmaya daha el verişli olan kısa saplı tipteki bağlamadır ((((biz bunun akordunu en alltta bam teliyle birlikte bulunan diğer iki telle eşit olarak RE sesinde , ortada bulunan iki teli SOL ve en üstteki bam teliyle bulunan diğer teli ise LA sesine akortluyoruz))))diğeri ise EGE bölgesinde daha çok rastlanan uzun saplı kara düzen denilen akort sistemine sahip bağlama tipidir((((karadüzende en altta bulunan 3 tel LA sesine ,orta teller RE en üstteki 2 tel ise SOL sesine akortlanır))))
    DİPNOT:::ARkadaşlar bu arada akort yaparken size çok zorluk çıkarıp mani olyorsa şarkılara daha fazla hüzün içeriğini sokmaya yarayn kalınca bir ses çıkaran bu bam telini sökebilirsinz :)
  • craSSa • 7 Ağustos 2005 22:57 • #545133
    Herkes farklı birşey söylemiş yapmayın arkadaşlar.

En alt üç tel: La
    Orta iki tel: Re
    Üst iki tel: Sol

Yukarıda ayrıntısıyla yazdım ama pek anlaşılmamış sanırım. Tekrar söylüyorum, akordunuz doğruysa x telinin y perdesi ile y telinin x perdesi aynı sesi verir. Umarım anlatabilmişimdir. E tecrübe konuşuyor burada :P
  • craSSa • 7 Ağustos 2005 23:07 • #545135
    DİPNOT:::ARkadaşlar bu arada akort yaparken size çok zorluk çıkarıp mani olyorsa şarkılara daha fazla hüzün içeriğini sokmaya yarayn kalınca bir ses çıkaran bu bam telini sökebilirsinz :)

Veya bütün telleri söküp dört tane bam teli bağlarsanız bir adet bas-bağlama icat etmiş olursunuz ;)
  • cİNneT GelİyoR • 8 Ağustos 2005 04:51 • #545139
    EHE EHE eHE eHE kardeş çok komiksin be şu buluşunada hasta kaldım.........*kusar*
    Crassa kardeş amacın nedir_?ne yapmak istiyorsun_?Bu tür esprilerin yeri burası mı olmalı sence _??
    Neyse ben yine müsadenizle devam etmek isterim şimdi diğer ilgilenen arkadaşlar......bu kardeşimizn ilginç projesi aklına yatan kişiler varsa içinizde onlara bağlama türünün fiziksel olarak en iri olanı olan , DİVAN SAZI adı verilen ve normalden daha gür ve kalınca bir sesi olan bu enstrümanı öneririm hehe gerçekten sesinide severim.....*** AMAA NEEDENSEE BİRŞEYLEEEERRR BANAA DISTORTION A KARŞI AÇLIK HİSSİ VERİYORRRRR***** uhh yine kendimi kaybettim ehe kusra bakmayın ;)