Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Nasıl "Sweep" çalarım...

• Serpent Rider • 15 Eylül 2005 00:46 • #545822
    bu kunuyu yıllardır aşamadım..yardımcı olacak delikanlı üstadlar varsa lütfen yardım etsin ....
  • Findecano • 15 Eylül 2005 16:06 • #545829
    Nasıl

Valla üstad değilim ama mantığını kaptım.Şöyle ki;Diyelim 4 farklı telde farklı notalar çalmak istiyosun.Bunun için izlenecek 3 yol var.1.si pena vuruşların ya hep alttan yukarı olacak ya da hep yukarıdan alta.2.si en önemlisi ilk bastığın notadan ikinci çalacağın notaya geçerken o ilk çaldığın notayı susturmalısın.Ama dikkat et palm mute ile değil.Notaya bastığın parmakla yine sustur bunu da pull off şeklinde yap.yani bas çek çok kolay.3. sü ise bol bol egzersiz.malmsteen in tablara bak orda istemediğin kadar var.Umarım yardımcı olablmişimdir
  • Lord_Of_Misery • 15 Eylül 2005 16:12 • #545830
    Nasıl

sağol baba :)
  • Serpent_King • 15 Eylül 2005 16:52 • #545831
    Nasıl

Önce sol elini baya bi yapıcağın olaya alıştırmalısın.

şöyle ki..(bir örnek)

E||--------------------8h-12--8--|----------------------||
    B||----------------10------------|--10------------------||
    G||-------------9----------------|------9---------------||
    D||---------10-------------------|---------10-----------||
    A||--7h-12-----------------------|-------------12--7----||
    E||------------------------------|----------------------||

h:hammer on oluyo ve kuvvetli yapman gerekiyo bunu.

istersen 8h 12 den sonra 15. perdeye tapping yapabilirsin onu tabi bunu yaptıktan sonra denersin.

12 ye gelene kadar aşağı doğru gidiyosun bence elini bi yere yaslama pena olabildiğince paralel dursun ve elin düzgün bi şekilde aşağı gitsin.

Ama temiz çalmak için şu sol elinde çok düzgün basman gerek notalara.

basit bir şekilde anlatayım :)

E||--------------------8h-12--8--|----------------------||
    B||----------------10------------|--10------------------||
    G||-------------9----------------|------9---------------||
    D||---------10-------------------|---------10-----------||
    A||--7h-12-----------------------|-------------12--7----||
    E||------------------------------|----------------------||

A: işaret + serçe(hammer on)
    D:yüzük parmağı
    G:orta parmak
    B:yüzük parmağı
    A:işaret + serçe(hammer on)

bu şekilde alıştır baya bi 3 4 gün filan 2 3 saat çalış , tabi yukarda arkadaşın dediği gibi notaları palm mutting le diğil salisesinde telden elini çekerek susturabiliyosun.Bunu yaptıktan sonra eline penayı alarak denemelere geç ilk başta baya kirli çalıcaksın ister istemez ama telleri susturmakta güçlük çekersen elini çok hafif çaldıın notalara yaslayabilirsin.2 3 ay sonra temiz çalarsın sonra da değişik sweep melodileri çalışırsın.Önce buna çalış bence.
  • K Satriani • 16 Eylül 2005 12:49 • #545848
    Nasıl

Valla ustad bana çok yardımcı oldun.
    çok sağol
  • Lord_Of_Misery • 16 Eylül 2005 13:27 • #545849
    Nasıl

baba çok sağol..da şeyi annamadım telleri nası susturucam??
  • ibanetze • 16 Eylül 2005 15:08 • #545854
    Nasıl

sweepi yavaş çalışın bence,temiz ses çıkarmaya bakmak öncelikli hedef..

hızlı çalıyım da nasıl olursa olsun deyince iş acayip karışıyo(kendimden biliyorum :)),zaten bi haftada parmak hafızasına yerleşir,sonra iki haftada ortalama bi hıza erişirsiniz,düzenli çalışırsanız...
  • Mortrazel • 16 Eylül 2005 20:17 • #545858
    Nasıl

Sweep konusunda bana cok yardımcı olan John Petrucci nin Rock Discipline Dvd si olmustur. Mutlaka biyerden edin cunku sweep haricinde birsürü tekniğin alıstırmasını yapıyor ip ucları sunuyor. ayrıca ustaların ellerini izlemekte yarar sağlayabilir orneğin micheal angelo nun no boundaries ini yavaaş yavaş çalışırsan inanılmaz yerlere getirirsin sweepini.

Calısmak için etutler internette bolca var zaten mantığı basit tekniği zor.

En baştan başlamış olarak kabul ediyorum ve şunu yapmanı tavsiye ediyorum

E--------12-14------
    B-----13-------13---
    G--14------------14-

Bu sekilde calıs bunu zaten sırasıyla yuzuk orta ve işaret parmak diye başlıosun. Bunu bi süre calıs hepsi temiz ve biraz daha hızlı calana kadar.

Genelde butun parmaklarını içine alan bi egzersiz işe daha cok yarar.
    Mesela bişi sallayalım

B---------12-9---------
    G------11------10------
    D---10------------11---
    A-9------------------9-

hatta bu calısmayı birer birer perde atlayarak taa en uca kadar cık

Bunları bi süre calıstıktan sonra bence akor sweeplerine geç.

No Boundaries in başındaki sweep nasıldı unuttum ama onu calışırsan durmadan o bile seni manyak eder. www.angelo.com dan o şarkıyı bulabilirsin vidyosu ile birlikte bol bol izle..

Kolay gelsin!
  • Lord_Of_Misery • 16 Eylül 2005 23:41 • #545859
    Nasıl

baba o bahsetiin 2 video da bende var ama onlar çok sakat yaa nası yapacaz..neyse sağol yaws:)
  • Serpent_King • 17 Eylül 2005 03:51 • #545867
    Nasıl

Onu bilmiyorum da michael angelo nun roket şeklindeki bi gitarla eski bi videosu vardı adam EŞŞEKLER gibi kirli çalıyodu bende inanamamıştım nasıl ya filan utanmıyo mu böyle çalmaya.Sonra daha yeni bi videosunu gönderdi arkadaş orda düzeltmiş baya temiz çalıyodu ama onun çaldıklarıyla pek bi yere gelemezsiniz kanımca ve bi süre sonra sıkar devamlı aynı armoni bakımından fakir melodileri çalmak , onun yaptıkları daha çok şov bence yani eren kömürlünün gelişmiş hali gibi filan.

Ama tabi son izlediğim videoda iiydi :Pp