-
Merhaba
Rock müziğin her türlü türevini çalan bir grubun gitaristiyim. Emektar ve yıpranan gitarı bir kenara koyup cidden sağlam bir gitar almak istiyorum. Bu yüzden para biriktirmeye başladım. Gözümü double cut gibson les paul'e dikmiştim ama 2250$ nakit fiyat(srv music) ve peşinde indirim olmayacağı söylenmesi zamanı bayağı bir geciktirecek gibi. Bir an önce gitarıma kavuşmam için 1 kaç soru soracağım, yardım ederseniz sevinirim.
1.Les paul dışında herhangi bir gitar düşünmüyorum ilk olarak, les paulun(standart, classic, double cut, vs.) modellerinin fiyatları hakkında bilgisi olan varmı?
2.Param denkleşmezse stratocaster e mi kaymalıyım (kuvvetli dist. tonları önemli) yoksa ibanez rg ya da sas modelleri de aradığımı verebilir mi? (pop rock, alt.rock, hard rock, brit te de sırıtmamalı!!)
3.Gitar donanımından hiç anlamıyorum o yüzden çok sorun çıkarmaması çok önemli, ibanez rg,sas, stratocaster ve herhangi bir les paul bu konuda ne kadar iyi?
4.Sözün özü : 2250$ istediğim gitara mı vermeliyim? Yoksa daha ucuza herhangi bir model iyi les paul bulabilirmiyim? Ibanez rg, sas ve stratocaster ın bunlara göre eksisi artısı nedir? Başka bir gitar tavsiyesi varmıdır?
Yardım edenlere çok minnettar olacağım. Bu aynı zamanda gitar almak isteyen çok arkadaşa kılavuz olabilir...
-
2250$ gibi bir miktarı ilk aşamada direkt gitara yatırmak pek mantıklı gelmiyor bana. Öyle bir gitara yakışacak ekipmanın (amfi, efekt vs.) olması gerek bence. Ha "Ben sırayla hepsini alırım.." dersen de "Niye double cut?" diye sormak isterim. Gitarda üstteki cutaway pratik olarak hiç bir avantaj sağlamaz. Kaldı ki Les Paul'e karakteristiğini veren de fazla miktarda ve yoğunluktaki ağacıdır. Fiyatları için music123.com, musiciansfriend.com gibi sitelere bakabilirsin.
Paran denkleşmezse Stratocaster'a kayabilirsin. Yıllardır kendini kanıtlamış bir alet sonuçta. Fakat kuvvetli distortion tonları dersen Stratocaster'ın single coilleri yetersiz gelebilir. Bu durumda Humbuckerlı Stratocaster HSS ya da HH düşünebiirsin. Ibanez Rg serisi de ihtiyacına rahatlıkla cevap verebilecek bir seridir. Fakat Rglerin Floyd Rose tipi köprüleri senin için sorun olabilir. Her ne kadar Rgler nadiren sorun çıkarsa da Floyd Rose'ların bakımları, ayarları ve akortu daha zordur. Ayarla uğraşmak istemiyosan ideal gitar Les Paul derim.
-
Lespaul düşünürken Strata kaymak ne derece mantıklı bilmiyorum ama maun ağacından gövdesi + tuneomatik köprüsü olan başka bir gitara kayılabilir (SG vs). Bu durumda Epiphone bir alternatif gibi görünmekle beraber "cidden sağlam / kaliteli" kategorisine girer mi bilmem. Fakat $600 civarı Gibson SG bulunabiliyor. Bu tabi ABD'de Türkiye fiyatı kaç olur bilmiyorum.
-
Eğer tüm paramı gitara verecem diyorsan ESP M-II w/EMGs almalısın.Ömürlük gitar fiyat 2000 dolar civarı.Yok ben hem pedal amfi gibi diğer ekipmanlara da para harcicam dersen o zaman marshall amfi ve boss pedal ve esp nin daha düşük modelini al.
-
gibson kalitesinde,humbuckerli,her tarza ayak uydurabilecek bi gitar arıyosan ve de makul bi fiyat istiyosan,epiphone elitist serisi gitarları öneririm...
ama cidden büyük düşünmüyosan çok para bu bahsettiğin ya,yani ne biliyim,insan böylesine ciddi bi yatırımı bence iki kere düşünmeden yapmamalı,sonuçta kararsız olduğun belli,bahsettiğin üç gitar birbirinden o kadar farklı ki donanım olarak...
birinde tune-o-matic varken,diğerinde edge pro sistemi var örneğin,bence bahsettiğin gitarların ucuz modellerine bak öncelikle yani en azından klavyeyle,gövde yapısıyla uyum sağlayabildiğinden emin olman gerek,çünkü beğenmeyip değiştirmek istediğinde kaybın çok büyük olacaktır...
-
Gitarda kalite - fiyat sorunsalı-*
arkadaşlar dediğim gitarlar içinde ibanezler haric digerlerini 1-2 kerede olsa kullandım, ağaçları olsun özellikleri olsun, elime yatkınlığı olsun fikrim var az-çok. Marshall amfi + processorum ise çoktandır var.Müzik konusunda ciddi olup kariyer düşünen biriyim ve son kez gitar almaya para vermek istiyorum, ve bu benim gitarım demek istiyorum. Çünkü şimdi gidip 900$ a mexican bi fender strat ya da ne bileyim ephiphone falan alıp sonradan daha iyi gitarlara tekrardan gıpta etmek istemiyorum. Yani hayat arkadaşı tarzı birşey istediğim =)
Floyd rose a bağlı sorunsalları çok arkadaşım yaşıyor o yüzden haklısınız dert çekmek istemeyen biri olarak ibanezleri daha geri tutabilirim.
Yardımlarınız için teşekkürler. Son olarak daha temel bir soru sorayım:
HH bir stratocaster ile herhangi bir gibson lespaul ü karşılaştırırsak ne gibi artılar, eksiler çıkar?????
600 dolar kadar fiyat farkı dışında... =)
-
XES,abi double cut istememin tek nedeni şeklinin hoşuma gitmesi başka bir olayı yok ama her tür les paulü severim les paul sonuçta =)
-
HH bir stratocaster ile herhangi bir gibson lespaul ü karşılaştırırsak ne gibi artılar, eksiler çıkar?????
600 dolar kadar fiyat farkı dışında... =)
---
Alder ile maun ağacının clean tonu her ikisinin üzerinde HH manyetikler bile olsa çok farklı. Sanırım lespaul'un sustaininin daha iyi olacağını söylemeye gerek yok. Bu arada lespaullarda klavye biraz kısa olduğu için 0.009 değil 0.010 tel kullanılıyor genelde, ve 0.010 taktığında 0.009 kadar rahat oluyor (bende benzer saplı bir ibanez var tek farkı gövdesinin maun değil de maple olması oradan biliyorum, geri kalan herşey aynı köprü manyetik vs). Bunu les paul'e bir (+) olarak yazabiliriz herhalde.
Bir sıralama yapmak gerekirse humbuckerlardan alacağın tonun özellikleri aşağı yukarı aşağıdaki gibi:
sustain: maun > alder , maple
cleanton: maple > maun > alder (maple en temiz olan, maun en koyu olmasına rağmen yine de hoş, alder ise humbuckerlarla pek iyi gitmiyor)
distortion rengi: maple > alder , maun (en açıktan en koyuya doğru, maple daha açık, diğer ikisini kıyaslayacak kadar tecrübem olmadı ama gövdesi alder olan HH washburnumun ne distorsiyonunu ne de clean tonunu sevdiğimi söyleyip geçelim...)
single coil kullandığın zaman sıralama biraz değişir. Öncelikle mıknatısları fazla kuvvetli olduğu için sustain kaybı olur, ayrıca alder maundan daha iyi gider. Üzerinde gürültüsüz singlelar olan alder gayet hoş hem clean ton hem distorsiyon açısından, fakat bu durumda distorsiyonu biraz fazla açık renkli bulabilirsin, bu biraz da tercih meselesi.
Dolayısı ile HH bir strat ile lespaulü kıyaslarsan (+) lar genelde lespaule gider, lespaullerin üzerinde PRS hariç tremelo olmadığı için oraya bir (-) yazabilirsin.
Son olarak singlecoiller pena vuruşunun şiddetine daha duyarlı. Bunu da strata bir (+) lespaul e de (-) olarak yaz:)
Floyd rosu olan bütün gitarlara bir (-), orjinal değilse de 3 adet (-) yazılabilir:)
Bu arada sadece bir tek gitarım olacak başka da olmayacak diyorsan geriye SSH strattan başka mantıklı seçim kalıyor mu? Bu da düşünülmesi gereken bir nokta. Tabi ben single sevmem tazıma hiç lazım değil diyosan o ayrı. O zaman lespaul davayı tartışmasız biçimde kazanır:)
---
ilave not: bu arada maple oldukça sert ve ağır bir ağaç bu yüzden gövdenin tamamı maple olacaksa gövdenin tamamının dolu olması pek mantıklı değil bu nedenle sadece semihollowbody türü gitarların gövdesi mapledan yapılır. Bu gitarların gövdesinin sadece tellerinin altı dolu, geri kalan kısımlar ise boş. Tabi istanbulda tunelde murat sezen gövdesi maple olan stratlar yapıyormuş ama ben bunun bir diğer örneğini hiç duymadım. Bana pek mantıklı gelmedi ama herhalde bir bildiği vardır. Belki strat gövdesi nispeten küçük olduğu için sorun olmuyordur. Son olarak, bütün diğer şartlar eşit olduğunda (ağaç, manyetik, köprü, sap uzunluğu vs) hafif gitarların ağır olanlara kıyasla daha temiz bir ton vereceğini ama ağır olanlar kadar iyi sustain vermeyeceğini söyleyebiliriz.
-
benim dediğim epiphone elitist serisinin en üst modeli 2000 euro civarında,merak etme bu gitarı alınca başka gitara heves etmezsin :))
-
kaliteli modelleri vardır da, epiphone'a da o kadar para verilmez ki... $70 lık kramerin türkiyeye gelince $400 e çıkma muhabbeti gibi olmasın sakın?