Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

pedalları kullanan adamlar

• deep thinker • 29 Eylül 2005 04:26 • #546151
    selamlar

gitaristlerin kişisel sayfalarında kullandıkları ekipman listesini yayınladıklarını biliyorum ama yine de bunları toplu halde "x pedalını falanca kullanır, y pedalı z adamın tonlarına yakın ses verir" şeklinde bilgi verebilecek bir web sitesi ya da görsel kaynak arıyorum.

aslında bunu sormamın sebebi şu, piyasada çok fazla değişik markada pedal var (dist, overdrive, wah, diğer efektler). mutlaka bunların arasında standart sesleri veren, istenenleri büyük ölçüde karşılayan marka ve modeller vardır. diğer marka ve modeller ancak yeni şeyler arandığında denenebilir. ve sanırım, aslında sadece 3 pedalın yeterli olabileceğini anlamak için bir çok pedal denemiş veya almış olmak gerekiyor..

lafın kısası şu:

bende 60w marshall tüplü ampli ve epiphone custom lp gitar var. ben bugüne kadar hiç pedal almadım. bu setle blues yapılabiliyor ama ben distortiondan memnun olmadığım için bir dist pedalı ve biraz da oyun oynamak için wah pedalı almayı düşünüyorum. çalmak istediğim müzik türü şimdilik metallica, megadeth soloları denebilir. (daha önceden dist pedalı olarak boss ds1 önerdiler. ds2 yi de gördüm. onun farkı nedir? + sı var mıdır?)

durum bu.

saygılar
  • BaXaN • 29 Eylül 2005 11:51 • #546157
    selam guitargeek.com da gitaristlerin setuplarını görebilirsin ve harmonycentral.com dan da ekipmanlar hakkında kullanıcı görüşleri var kolay gelsin...
  • BaXaN • 29 Eylül 2005 11:53 • #546158
    ayrıca ibanez ts 9 ts 808 wah da cry baby gcb 95 iyi gider bence....
  • Serpent Rider • 30 Eylül 2005 00:29 • #546165
    ayrıca "wah" oyuncak değildir :)
  • kkurt • 30 Eylül 2005 01:04 • #546166
    Alacağın pedalları (özellikle distorsiyon ve overdrive pedallarını) kendi amfin ve eğer amfiden ayrı ise kendi amfinin kabini ve hatta kendi gitarın ile denesen iyi olur. yoksa süprizlerle karşılaşabilirsin. Bu arada 60w bir tüplü amfi için çok fazla, 30w hatta 20w yeter de artar bile, fazlası zarar.
    (ama sanırım bunu söylemek için biraz geç kalınmış:) )
  • ibanetze • 30 Eylül 2005 12:03 • #546173
    bence kimsenin tonunun aynısını yapmaya çalışma...

kendin bi şeyler oluşturmaya bak...

dene arkadaşlarındaki pedalları kendi ekipmanına bağlayıp,aradan beğendiğin varsa alırsın sıfırını...
  • Ulaireattea • 2 Ekim 2005 03:38 • #546213
    Distortion - Dime Distortion (MXR)
    Wah - Crybaby 535Q veya Dime Wah

Ben Dimebag'i tanımam etmem dinlemem saplantı filan zannetmeyin :)
  • deep thinker • 2 Ekim 2005 05:00 • #546216
    en doyurucu cevap bu olmuş, sağolasın
  • deep thinker • 2 Ekim 2005 05:04 • #546217
    ya bunu başka birisi de söyledi. nasıl oluyo anlatabilir misin? yani 60w olmasının dezavantajı nedir?

saygılar
  • kkurt • 2 Ekim 2005 15:35 • #546222
    Bu forumda daha önce yazmıştım bunu ama tekrar yazayım. çıkış katı tüplü olan amfileri sona kadar açarsan preamfi distorsiyonundan farklı bir distorsiyon verir. 60w lık bir amfiyi sona kadar açmaktansa 15w lık olanı sona kadar açmayı tercih ederim, yok eğer stadyum konserindeysek tabi o zaman ayrı... Tabi bahsettiğim bu 15w lık amfinin üzerinde piyasada gördüğün ucuz transistörlü 15w lık amfilerdeki gibi 8" lik hoparlör olmaz, mümkünse tercihen 4x12 lik bir kabine bağlı olur:)

Dolayısı ile 60w lık amfinin dez avantajı amfinin distorsiyonunu henüz hiç duymayıp sonra da ben bunu sevmedim demektir.:)

Bu arada ses seviyesinin algılanması logaritmik ölçeklidir. Sona kadar açınca kulak tırmalamayan 5w lık bir amfi 50w lık olanın sadece yarısı kadar volüm yaratıyormuş izlenimi yaratır (*), onda biri kadar değil. O yüzden apartmanda 5w lık bir amfiyi bile sona kadar açamazsın (malesef). Öte yandan gerçek volüm seviyesi ile algılanan volüm seviyesi farklı şeyler. Bu nedenle bir grubun içinde davulun sesi altında kaybolup gitmeyen bir amfinin az 15-20w civarında olması gerekiyor, bu odanın büyüklüğüne göre de değişir tabi, ama yetmezse her zaman kabinin önüne bir mikrofon koyabilirsin. Ama amfinin çıkış katı transistörlü ise tam gücünde kullanırsan istenmeyen bir tür distorsiyon yapacaktır, bu nedenle en az 50W olması tercih edilir, 50wlık güç gerekli olduğu için değil, o istenmeyen distorsiyonun oluştuğu noktaya gelinmeden önce biraz emniyet payı olsun diye.

(*) Tabi burada her iki amfinin de aynı kabine bağlı olduğunu varsayıyoruz, normalde görüldüğü gibi birini 8" lık dandik bi hoparlöre ötekinin de 4x12 lik bir kabine bağlı olduğunu varsaymadık:)