Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

abi şunu açıklayabilen biri varmı orda?

• blackHeart • 11 Ekim 2005 00:44 • #546319
    Bu müzik ve daha çok gitar piyasasında herkesin sıkça duyduğu ve kullandığı 4 terim vardır. Demek ki herkes biliyor ki bunları sürekli kullanılıyor da bi ben tam olarak bilmiyorum ne demek olduklarını. Öyle farz ediyorum ve birinin bana bu 4 terimi açıklamasını rica ediyorum
    1-distortion
    2-drive
    3-overdrive
    4-gain
  • kkurt • 11 Ekim 2005 01:07 • #546320
    distorsiyon: genel olarak sinyalin deforme edilmesi anlamına gelir ama gitaristlerin anladığı distorsiyon aslında clipping (kesme'dir), voltaj yüksekliği belirli bir seviyeyi aşan dalganın şiddetinin o noktada kesilmesi anlamına gelir, sinyal makaslanmış gibi olduğu için orjinal tonunu yitirir. Netice itibari ile bu işlem harmonik distorsiyona ve intermodulasyon distorsiyonuna sebep olur. Harmonik distorsiyon sinyalin orjinal frekansının tam katlarını oluşturur (mesela sinyal 1000hz ise ve harmonik distorsiyona uğrarsa sonuçta oluşan sinyalde 2000, 3000, 4000,5000hz... gibi üst tonlar oluşur. Kesme simetrikse sadece tek sayılı üst tonlar oluşur (3000,5000,7000...) kesme asimetrikse hem çift hem de tek sayılı üst tonlar oluşur. Intermodulasyon orjinal sinyalin birden fazla ve birbirinin tam katı olmayan frekanslar içermesi durumunda oluşur (örneğin bir akorda olduğu gibi.) Sinyalin içerdiği frekansların arasındaki farklar ve toplamlarla ifade edilebilen ve detone (sinyalin orjinali ile müzikal bir ilişkisi olmayan) yapay frekansların oluşmasına sebep olur. Örneğin bir sinyalde frekans olarak 600hz ve 700 hz var diyelim, intermodulasyon sonucu 700-600=100Hz ve 600+700=1300hz lik frekanslar oluşur. Bütün nonlinear transfer fonksiyonları (clipping te dahil olmak üzere) hem harmonik hem de intermodulasyon distorsiyonuna sebep olur ama orjinal sinyalin içindeki frekanslar birbirinin tam katı ise intermodulasyon sonucu oluşan frekanslar zaten orjinal sinyalin tam katı olacağı için harmonik distorsiyondan ayırd edilemez). Bir de kesme işleminin aniden değil de sinyalin şiddeti ile orantılı bir şekilde yapılması mümkündür, ona da soft clipping (yumuşak kesme) denir, bu transfer fonksiyonu sinyali aniden kesmez ama tepesinden basmış gibi büker. Tüp distorsiyonunu simule eden processorlerin yaptığı şey asimetrik yumuşak kesmedir,ama gain arttıkça kesmenin yumuşak olmasının bir anlamı kalmaz, kesmenin asimetrik olması ise yüksek gainde kesilerek iyice kare dalgaya benzemiş sinyalin on/off oranını etkileyebileceği için yüksek gainde bile duyulabilir bir farka sebep olabilir. Tüplü amfilerin transislörlü amfilerden farkı yumuşak kesme yapabilmeleridir ve yumuşak kesme daha az intermodülasyona sebep olur, tüplerdeki yumuşak kesmenin kaynağı ise bir tübün grid akımının gridteki voltaja oranla polinomik artmasına rağmen transistörlerde ve diyotlarda (yani tüm solidstate aletlerde) üstel artmasıdır.

drive: -bildiğim kadarı ile- akorları mümkün olduğunca net veren gaini fazla olmayan distorsiyona denir.

overdrive: kendisi distorsiyon yapmayan ama sinyali kuvvetlendiren ve böylece kendisinden sonra gelen ve distorsiyon yapabilen bir aletin distorsiyon seviyesini arttıran alete denir. Bazen distorsiyon yapan pedallara da overdrive dendiği oluyor asıl amacı distorsiyon yapan bir aletle beraber kullanılmak olduğu için. örnek: ibanez tube screamer aslında distorsiyon yapar, ama overdrive pedalı derler distorsiyon pedalı demezler.

gain: "kazanç" - Amplifikasyon faktörü anlamına gelir (bir devrenin çıkış sinyalının voltajının giriş sinyalinin voltajına oranı). Bir sinyal clipping (kesme) öncesi ne kadar kuvvetlendirilirse o derece fazla distorsiyona uğrayacağı için gitaristlerin anladığı "gain" distorsiyon miktarıdır. Clipping öncesi gain arttıkça algılanan sustain artar, ses düzleşir, sinyalin orjinaline daha az sadık ve dolayısı ile dokunuşa daha az duyarlı hale gelir.
  • blackHeart • 11 Ekim 2005 01:11 • #546321
    eyw abi..peki böyle bilgiler içeren siteler biliyomusun yok şu efekt şu işe yarar işte kullanılan terimler falan
  • blackHeart • 11 Ekim 2005 01:21 • #546322
    açılamalar gerçekten somut bilgiler içeriyor ama yine de kafama takılan bazı şeyler var.burda voltaj yüksekliği belirli bir seviyeyi aşan dalganın şiddetinin o noktada kesilmesi anlamına gelir demişsin distortion yani clipping peki benim vuruş sertliğime göre mi ayarlanıyo distortion seviyesi? tele dokunmam ile oluşan bi sesin hızlı bi vuruşum sonucu gelen sesle arasında ki farkı sadece ses yüksekliği acısındanmı yoksa distortion seviyesi farkıda varmı?

bi de overdrive'ın distortion yerine kullanıldığı görüyorum çoğu kez yani karışmış kavramlar en temel kavramlar bunlar.. bilinmeli
  • kkurt • 11 Ekim 2005 01:23 • #546323
    kutay bi makale yazacak galiba o konuda...:)

bildiğim sitelerin hepsi ingilizce. garajda var bazılarının linkleri. http://www.harmony-central.com/ da bulunuyor genelde bu tür şeyler.
  • kkurt • 11 Ekim 2005 01:25 • #546324
    tele daha hızlı vurunca manyetiklerden voltaj seviyesi daha yüksek bir sinyal çıkıyor ama aynı seviyede kesildiği için daha çok distorsiyona uğruyor.