Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Hybrid Amfiler ve All-tube amfiler

• Goldtop1957 • 22 Ekim 2005 17:05 • #546498
    Bildiğiniz gibi all-tube, yani tamamıyle tüplü amfilerin fiyatları el yakıyor. Bu yüzden amfi üreticileri hyrbrid dedikleri transistörlü ile tüplü amfi karışımı amfiler üretip daha ucuza satıyorlar. Bunların bir türü preamfisinde genellikle bir adet 12Ax7 tüp bulunduran ve powerı transistörlü olan amfiler. Ben Vox'un bu tür amfilerinden birini kullanıyorum. Bütçemin elverdiği ölçüde bunu alabilmiştim. Tonlarından gayet memnunum, özellikle drive kanalı (preamfisinde tüpü barındıran kanal) tüplü amfi tonlarına çok yakın tonlar veriyor. Ya da ben öyle sanıyorum. Zira aynı tonları bir Marshall MG serisinden alamıyorum. Bu forumu açmamın nedeni hybrid ve all-tube amfiler arasındaki temel farklar açısından bilgi sahibi olmak istemem. Acaba hybrid bir amfi az da olsa tüplü amfi tadını verir mi, yoksa bu sadece müzik endüstrisinin ve amfi üreticilerinin bir kandırmasından mı ibaret...
  • XES • 22 Ekim 2005 18:29 • #546499
    Valve amplilerin asıl olayı preamp katındaki lambadan ziyade poweramptaki lambaların iyice ısındıklarında preampten gelen sese fazladan gain vermeleridir. Ayrıca valve ampliler solid statelere kıyasla çok daha yüksek ses gücüne sahiptir. Solid state bir 30w ve valve bir 30w ampliyi yanyana koyup ikisinin de sesini sonuna kadar açarsanız solid state'in lambalının yanında sinek vızıltısı kaldığını görürsünüz...
  • kkurt • 22 Ekim 2005 20:05 • #546500
    Söylediğin doğru da sebebi yanlış. Poweramptaki lambaların daha fazla ısınması ile ilgili bir olay yok, zaten amfinin sesini sona kadar açmadığın sürece poweramptaki lambalardan distorsiyon alamıyorsun. Asıl fark ta sesi sona kadar açtığın zaman ortaya çıkıyor zaten. Gerçi bunun neden öyle olduğunu tam anlamış değilim. Bazi amfilerde volüme düğmesi phase splitter denen bi devre elemanından sonra bağlı, phase splitter da aslında poweramp içinde, preamfide değil. Şimdiye kadar böyle bir amfi yapıp denemedim ama, bu tarz bir amfinin sesinin çıkış katındaki tüpler distorsiyon yapmasa da çok kötü olmayacağını düşünüyorum çünkü tamamı tüplü amfilerde EQ devresinden (bass,mid,treble) den sonra tekrar distorsiyon uygulanmış oluyor. Bu distorsiyon çıkış katındaki tüplerden değil de phase splitterdaki tüpten gelse ne olur, bence onu bir denemek lazım, çünkü volüme düğmesinin o pozisyonda olmasının bir sebebi olsa gerek(*). Bunu deneyip sonucunu görmeden Goldtop'un sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değil, ama öte yandan amfide sadece 1 tane 12ax7 varsa, onu preamfide mi kullanacaksın yoksa EQ devresinden sonra tekrar distorsiyon eklemek için mi? Yani tek 12ax7 ile olacak işe benzemiyor, belki bi elektronik mühendisi sağa sola diyot koyarak preamfideki distorsiyonu halledip 12ax7'yi de daha önemli biyerde kullanabilir ama 12ax7'nin fiyatının $8 olduğunu ve marshall, vox, fender gibi büyük üreticilerin bunları çok daha ucuza alma imkanına sahip olduklarını düşünürsen, bence sadece 1 tane 12ax7 kullanarak ayıp etmişler, en azından preamfinin tamamı tüplü olabilirdi, ve tüplü phase splitter da amfiye dahil edilebilirdi.

(*) Yani tipik bir tamamı tüplü amfinin devresi aşağıdaki gibi:

preamfi => EQ devresi => phase splitter => volume => pushpull çıkış katı.

Bu 15W ve üzeri amfilerde böyle.

Bir de şöyle bir topoloji var:

preamfi => EQ devresi => volüme => single ended çıkış katı.

Ben şimdiye kadar bu 2.yi yaptım sadece, çünkü bu daha ucuz, ve sesini sona kadar açtın mı sonuç güzel oluyor. Açmazsan preamfiden gelen o sinek vızıltısı gibi distorsiyonu duyuyorsun.

Bu durumda EQ devresinden sonra tekrar distorsiyon uygulanmasının önemi ortaya çıkıyor ama o distorsiyon ille de güç lambalarından gelmek zorunda değil phase splitterdan da gelebilir, ve master volüm kontrolü olan amfilerde öyle zaten. Ama ona rağmen master volüm kontrollü amfiler pek sevilmiyor, blues çalanlar çıkıştaki lambaların distorsiyonunu ayırd edebiliyorlar ve onu tercih ediyorlar.
  • TubeMaster • 23 Ekim 2005 12:07 • #546505
    Hybrit olayı hikaye,önemli olan power katının lambalı olması.
  • kkurt • 23 Ekim 2005 14:01 • #546506
    Öyle de... jcm800 gibi master volümlü amfiler var ve bunların sesi herzaman sona kadar açılmıyor. Gerçi bunlarla blues çalan da yok pek:)
    Hani bi jcm800'ün preamfisini ve phase splitterını alsan ve bir transistörlü güç katına versen acaba ne kaybetmiş olursun tüplü çıkış katı kullanmasan... Merak ediyorum işte:) (Sırf merak ediyorum diye böyle birşey yapacak değilim ama:) )
  • Goldtop1957 • 24 Ekim 2005 12:22 • #546524
    Hımmm...özetlerseniz beyler, Hybrid amfim işe yarar mı yaramaz mı? (tonlarını seviyorum)
  • kkurt • 24 Ekim 2005 17:22 • #546525
    seviyorsan iyidir daha ne olacak ki:)
  • TubeMaster • 25 Ekim 2005 00:27 • #546529
    Özetlersek birader,preampi tüplü olan hybritlerin normal bi transistörlü anfiden pek bi farkı yok.Ticari kaygılar için üretilmişler.Ama sen seviyosan bi sorun yok tabi:)

Mesela bendeki ufak tuplü anfinin sadece preamp gainini açıp master volumu kıstığımda sinek vızıltısı bi distortion geliyo. Fakat master volumu acınca,yani power tüpleri kullanınca dolgun ,hoş bi ton oluşuyo,preampteki tondan cok farklı yani.
  • Goldtop1957 • 25 Ekim 2005 08:52 • #546530
    Muhtemelen haklı olabilirsiniz, çünkü bu işleri biliyorsunuz sanırım. Ancak amfimden duyduğum tonlar (Vox Cambridge 30 Watt Twin Reverb), Marshall MG30 DFX, Laney TFX1-60 Watt gibi transistörlü ama tube emulation circuit içeren amfilerden çok daha dolgun, sıcak tonlar. Drive kanalının volume potunu yarıya getirdiğimde yeri göğü inletiyor. Bu arada Harmony-Central'daki user review'larda bu amfinin kullanıcıları tüpünün değiştirilmesi ve "optocoupler" denen ne olduğunu bilmediğim bir elektronik devre parçasının değiştirilmesi halinde çok daha iyi sonuçlar aldıklarını söylüyorlar. Aksi taktirde amfi ısındığı zaman güç kaybı ve de ton kaybı oluyormuş ki ben hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. Bu konudaki düşünceleriniz?
  • kkurt • 25 Ekim 2005 09:38 • #546531
    Harmony-Central'daki user reviewlerini fazla ciddiye alma derim. Bilen bilmeyen yazıyor kafasına eseni.

:"Bu arada Harmony-Central'daki user review'larda bu amfinin kullanıcıları tüpünün değiştirilmesi ve "optocoupler" denen ne olduğunu bilmediğim bir elektronik devre parçasının değiştirilmesi halinde çok daha iyi sonuçlar aldıklarını söylüyorlar. "
    --
    Bana pek mantıklı gelmedi. Tüpü değiştirirsen bir fark olabilir ama çok büyük bir fark olmaz. Optocoupler ise optik kontrollü bir anahtarlama elemanı. İki kanal arasında geçiş yapmaya yarıyor. Bir anahtarı daha kaliteli başka bir anahtarla değiştirirsen daha iyi bir ton elde edilir mi? Bana saçma geldi.

:"Aksi taktirde amfi ısındığı zaman güç kaybı ve de ton kaybı oluyormuş ki ben hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. Bu konudaki düşünceleriniz?"
    --
    Bu sadece bias ayarı yanlış tamamı tüplü amfilerde oluyor ve ne optocouplerla ilgisi var ne de preamfideki tüplerle. Çıkış katındaki tüpler eskimişse ondan da olabilir. Senin amfinin çıkış katı tüplü olmadığına göre, böyle birşey de olamaz.