Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

GENE bir mesaj GENE bir problem!!!!!! Yardım pls!

• LOD • 28 Ekim 2005 13:30 • #546566
    Arkadaşlar geçenlerde gitarımla oyalanırken son manyetikin yanındaki vidanın yerinden çıkmış olacağını düşündüm çünkü fazla yularıda gibi idi.ben de aldım tornavidayı ve bir tur sıkayım dedim bu sefer manyetik yükseldi.o zaman o vidaların ayar vidası olduğunu anladım ama çok geçti çünkü ayarını bozmuştum çoktan... (tecrübe karşılığını çoğu zaman acı çekerek öğrendiğimiz kazanımlardır! :-[ )
    Sorum:
    bu manyetiklerin yükselmesi veya alçalması gitara veya mevcut akor,ses düzenine falan bi etki eder mi? yoksa kafana göre takıl ister yükselt ister alçal olayı mı? bir de tonları yakalamada bu yüksekliklerin önemi nedir? (iyi bilen bir gitariste mi götürmem gerekiyor? tamir meselesi diye bir şey yoktur inşallah. biraz fazla oldu ama şimdiden yardımlarınızdan dolayı çok ve çok teşekkür ederim!
  • thekrael • 28 Ekim 2005 16:14 • #546567
    bu kadar korkma dostum:D . hiiiiç bişey olmaz. sen kendi göz kararına göre eski yerine getirmeye çalış.
    bildiğim kadarıyla manyetiklerin yükseklik ayarları şu iki özellik düşünülerek yapılıyor:
    1. manyetikler tellere çok yakın olursa sustain azalır. çünkü manyetiğin çekim gücü tellerin titreşimini sönümler.
    2. çok uzak olurlarsa da ses çooook dipten gelir. ok.?
    şimdi; bence sen kendi istediğin manyetik yükseklik ayarlarını istediğin gitar "ses"ine göre kendi evinde yapabilirsin. çok da zor bir işlem değil bu yani. amaaa güvenemiyorsan kendine tabii ki bir bilene yaptır derim.
  • man_on_fire • 29 Ekim 2005 01:17 • #546579
    valla ben çok oynadım o vidayla.Bi poah olmadı:D ses tabi sustain felna değişiyor ama ayarla bişeyler gitsin ya...
  • kutay__ • 29 Ekim 2005 02:54 • #546582
    şimdi manyetiklerin yüksekligini ayarlamak icin once uygun yıldız tornavida bul ve manyetigi bi elinle tut sagından solundan. boylece vidayı cevirirken ne kadar gittiginden ve daha onemlisi nereye gittiginden emin olursun. once bir tarafı sonra diger tarafı tamamen ayarlama yavaş yavaş dengeli indir. çünkü manyetik tellere tamamen paralel olmazsa çukurda kalan taraf tellere farklı tepki verir.
    yüksek volumle kullanıyorsan gitarını, manyetiklerini biraz daha gömmeni öneririm.(telden 4 5 mm kadar aşagıya mesela) ben boyle yapıyorum cünkü sesi boyle daha naturel geliyor. manyetigi cok tellere yaklastırırsan çalarken çarpabiliyor ve ses daha çamurlu çıkıyor anfiden. birde gitarının manyetiklerini birbiriyle aynı seviyede olacak şekilde ayarlarsan switch değiştirdğinde ses farkı olmaz.
  • 1valve • 30 Ekim 2005 01:12 • #546626
    Son bir bilgi daha.Vidayı çok fazla sola çevirirsen manyetik gitarın içine düşebilir.Yayda boşalırsa takmakta biraz zorlanabilirsin.Bu pickguardlı veya manyetik çerçeveli gitarlar için geçerli.
  • Axell • 31 Ekim 2005 19:47 • #546654
    Bi de pickup ları fazla yükseltme. (eğer fazla yükselirse telleri üzerine çekmeye çalışır ve seste bozulma olabilir.)
  • LOD • 31 Ekim 2005 22:08 • #546657
    Arkadaşlarım sizlere çok teşekkür ederim valla içime soğuk su bidonu attınız...:P
  • XES • 31 Ekim 2005 23:38 • #546662
    Gitarda ses tellerin salınmasıyla ortaya çıkar ve manyetikler de bu salınımı algılama ve elektrik enerjisine çevirme görevini yerine getirirler. Tellerdeki titreşimi oluşturdukları manyetik alanla algılayan manyetikler gövdelerinde farklı kuvvetlerde mıknatıslar barındırdığından tellere yaklaştıkça salınımı engeller hale gelir ve sustaini azaltırlar. Tellerden uzaklaştıkça da teller çekim alanından uzaklaştığı için salınımı algılama güçleri azalır ve amfiye yollanan sesin genel seviyesi(volume) düşer. Aynı zamanda yine çekim azaldığı için teller daha uzun süre salınır, dolayısıyla sustain artar.

Mayetikler için doğru yükseklik ayarının sap ve köprü tarafında eşit yükseklikler olduğu inancı tamamen yanlıştır. Teller 12. perde üzerinde en fazla salınıma sahipken üst ve alt eşiğe yaklaştıkça salınımları azalır. Dolayısıyla tüm tellerin sap manyetiği üzerindeki salınımları köprü manyetiği üzerindeki salınımlarından daha fazladır. Köprü ve sap manyetikleri aynı yüksekliklere ayarlandıklarında -çıkış güçleri dengeli ise- sap manyetiği köprüye göre çok daha volümlü ses verir. Tabi köprüde X2N gibi gereksiz derecede güçlü bir manyetik varsa sonuç değişebilir.. =)

Doğru manyetik yükseklik ayarı saptan köprüye gittikçe yükselen bir sıralamayla olur.
    Humbucker manyetikleri için tavsiye edilen yükseklik "en üst perdeye basıldığında" tellerden yaklaşık 3.1mm(tam olarak 1/8inç) uzakta olacak şekildedir. Köprü manyetiğinde ise tavsiye edilen yükseklik yine en üst perdeye basıldığında üst(kalın) mi telinden yaklaşık 2.3mm(3/32inç), alt(ince) mi telinden ise 1.6mm(1/16inç) uzaklıkta olacak şekildedir(Kalın teller incelerden daha fazla salınır). Bu değerler yalnızca orta çıkış güçlü humbucker manyetikler için en dengeli volüm-sustain oranını sağlamak amaçlı tavsiye edilen değerler olup çalış stiline, istenilen sustain ve volüm değerlerine, kısaca zevke göre kişiselleştirilebilir.
    Single manyetiklerde yükseklik ayarı tonu humbucker manyetiklerde olduğundan çok daha fazla etkilediği için optimum değeri deneme yanılma yoluyla bulmak en mantıklısıdır.

İçlerinden "İyi de kardeşim biz 3.1mm, 2.3mm'yi nasıl ölçelim hasta mısın nesin?" diyenler mutlaka olacaktır. Cevabını da peşinen vereyim: farklı kalınlıkta penalar kullanarak bu değerler yaklaşık değerleri ölçebilirsiniz.
    Kolay gelsin...
  • kutay__ • 1 Kasım 2005 00:45 • #546663
    cevabını copy paste edip kaydettim. cok faydalı oldu. sağolasın xes eline sağlık.
  • kilisli • 1 Kasım 2005 16:02 • #546671
    Arkadaslar sizleri anlamıyorum.Nerden geliyor bu korku?
    Ben 14 yasımda iken,ikinci el 100 milyona electro alır parcalar parcalar daha yeni gitarlar yapardım.Bu kadar olmayın ya.Tabi ki bu muhendis kisiligime baglı olabilir.Belki de cok caldıgım icin surekli daha farklı calma arayısımın bir sebebi olabilir.Eger iyi bi gitarist olmak istiyorsanız ilk once caldiginiz gitarı tanımalısınız.Benim onlarca gitarım var ve hepsinin ayrı ayrı ozelligi var.Hepsi benim elimden gecti.

Yanlıs anlamayın sakın.Ego filan meselesi değil bu.