-
psychobilly ya da surf müziğinde genellikle hangi tonlar kullanılır bileniniz var mı?bir de bu tonlar hangi processorlarda bulunur yardımcı olursanız sevinirim.
-
surf: sesi temiz bir amfiden ve reverbten başka birşeye ihtiyacın olmaz, strat tipi bir gitara biraz kalınca tel takmak lazım (0.011'lik tel takımı iyi gider mesela), ve tellere bütün gücünle geçirmen gerekiyor, kibar davranmaya gerek yok.
-
anladım
peki strat dışında herhangi bir gitardan da aynı kaliteyi yakalabilir miyiz?
-
valla surf derken beach boys, ventures kastediyorsan ihtiyacın kesinlikle bir fender anfi, tremolo pedalı, (eski anfilerde tremolo olabiliyor) ve bir strat. gerci o tarz için kullanılan single manyetikli bazı gitarlar vardı ama ismini hatırlayamadım şimdi. bi de reverb ve tremolo efektleri bu tarzın karakterini ortaya koyar.
-
"tellere geçirebildiğin kadar geçir kibarlığın gereği yok" derken benim aklımda dick dale'in ses tonu vardı... adamın kullandığı teller 11 numaradan da yüksek (13 müydü tam hatırlamıyorum) ama 13 numara tel tak demek insafsızlık olur diye düşündüm:) çünkü o zaman öyle bir gitarla sadece surf çalınır başka da hiçbirşey çalınamaz. Ayrıca telin talınlığı arttıkça ses tonu her zaman daha güzel olmuyor, mesela benim 335'e 12 ve üzeri tel takın mı sesi odun gibi oluyor nedense.
-
doğru düşünmüşsün abi dick dale sonra the meteors, horrorpops gibi gruplar işte.ne zamandır merak ediyordum bende mi bir sorun var diye ama ton bir türlü tutmadı.o kalınlıkta bir takım tel almak lazım o zaman.peki sırf surf için yapılmış pedal biliyor musun?
-
Dick Dale pedal kullanmıyor. Amfi kullanıyor sadece. Tarihte yapılmış ilk 100W (?) lık gitar amfisini kullandığını okumuştum biryerlerde, (Fender Dual Showman) ve reverb efektini elektro gitarla deneyen ilk adam olduğunu. Aşırı yüksek volümden dolayı birkaç hoparlör bozduktan sonra -o zaman için bir ilk 100W lık kabin- Leo Fender bir gün neden bu kadar yüksek volümde ve sert çalmak zorunda olduğunu sormuş. Cevap: Ormanda bağıran çağıran ve inleyen havyanların ruh halini yakalamaya çalışıyorum. (Ya da böyle birşeydi işte, tam hatırlamıyorum.)
-
hahah :D
ama efsane bir gitarist tartışmasız
sağol abi yardımlar için kutay sanada teşekkürler ayırca