Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Marshall MG

• Axell • 29 Ekim 2005 12:36 • #546590
    Bu serinin footswitch devre şemasını bilen arkadaşlar yardım ederse sevinecem.Hiçbiryerde bulamadım..

.
  • kkurt • 29 Ekim 2005 14:45 • #546593
    Bi studyoda bir MG görmüştüm anahtarlar stereo jak ile bağlanıyordu.

Bu stereo jakların üç ucu var. Toprak, sol sinyal, sağ sinyal. Muhtemelen toprak hattı olarak kullanılan ortak kabloya her iki anahtarın da birer ucu bağlıdır, anahtarların birinin diğer ucunun jak üzerinde sol sinyal bağlantısı olarak kullanılan noktaya, diğerinin ise sağ sinyal bağlantısı olarak kullanılan noktaya gidiyor olması lazım.
  • Axell • 29 Ekim 2005 18:03 • #546597
    Ya ben anlamadım bişey bu işten.Biraz açarmısın.

_
  • kkurt • 29 Ekim 2005 19:11 • #546601
    Şöyle söyleyeyim o zaman. Elektrik akımı nehir gibi değildir sadece bir yerden başka bir tarafa akamaz, yolun öbür ucu açık olamaz. Bir de geri dönüş yolu olması lazım, dairenin tamamlanması lazım. Yani biryerden biryere bir kablo elektrik taşıyorsa o noktadan o elektriği geri taşıyan bir başka kablo gerekli. Bu kablodan 1 tane olsa yeter. Mesela birsürü nehir var bir noktadan çıkan, onlar farklı farklı yerlere gidiyor, ama dönerken birleşip tek nehir olarak geri dönebilirler. İşte o geri dönüş yoluna toprak hattı deniyor. Stereo jak gördüyüsen, bilirsin, 3 bağlantısı vardır ve 3 telli kablo ile kullanılır. Bunlardan bir tanesi toprak hattıdır ve bu kablo iki adet sinyal taşıyabilir (tellerin iki tanesini kaynaktan çıkan nehir, 3. yü yani toprak hattını da bu nehirlerin birleşip geri dönme yolu olarak düşünebilirsin. Yani özeti 3 telle 2 sinyal taşınabiliyor, yani 2 adet anahtarın konumu hakkındaki bilgi ayak pedalından amfiye taşınabilir ve bunun için bir stereo jak yeter.

Jak'ın bağlantı noktalarını T, L, R olarak işaretlersek:

T: toprak
    L: sol
    R: sağ

(sol ve sağ stereo kelimesinin anlamından geliyor, stereo sistemlerde iki hoparlör bulunur biri solda öteki sağda. Bu jaklar normalde stereo ses sinyallerini taşımak için kullanılıyor o yüzden sol sinyal ve sağ sinyal dedim. Ama başka amaçlarla da kullanılabilir, mesela marshall anahtarların konumu hakkındaki bilgiyi amfiye taşımak için kullanmış. )

Pedalda 2 anahtar var, jakta da 3 kablo.

Her anahtarın iki ucu var.

Birinci anahtar T ve L arasında,
    İkinci anahtar ise T ve R arasına bağlanacak.
  • Hate_Me • 29 Ekim 2005 22:30 • #546613
    bnde marshall G30RCD var..onun footswitch'inede bunu yapsam çalışır mı??
  • kkurt • 29 Ekim 2005 23:54 • #546616
    Bilmiyorum, bazı marshall amfilerde 4 anahtarlı pedal var mesela. O amfinin pedalı 2 anahtarlı ise ve stereo jack ile bağlanıyora amfiye, büyük ihtimalle tarif ettiğim gibidir, çünkü en basit ve en makul (ve dolayısı ile en ucuz) çözüm bu.