Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Düşük Akor?

• LOD • 31 Ekim 2005 22:16 • #546658
    Arkadaşlar birde düşük akor terimini duydum ve okudum bişeyler. DGCFAD şeklinde imiş nota dizilişleri. bunları EADGBe şeklindeki standart ayarlı gitara uygulamak istesem ;
    1- gitara ve perdelerine zararı olur mu?
    2- akorlarda değişiklik olur da nasıl bir değişiklik olur.(saçmaladım biraz!)
  • fibonacci • 31 Ekim 2005 22:35 • #546659
    Öncelikle "akor"(chord) ve "akord"(tuning) kelimelerinin farkını bilmeniz iyi olur. Akor, en az üç sesin aynı anda oluşturduğu sestir. Akord ise herhangi bir enstrümanın müzisyenin isteğine göre ses çıkarması için yapması gereken işlemlerin tümüne denir.(Türkçe'de "düzen" de denir ki gayet anlamlı bir çeviridir)

Gitarı, fiziksel yapısı elverdiği ölçüde istediğiniz gibi akord edebilirsiniz. Sizin dediğiniz DGCFAD akordu, standart akordun bir tam ses aşağı çekilmiş halidir. Gitarınıza çok büyük bir ihtimalle zararı olmaz(bu hususları gitarcı arkadaşlar daha iyi açıklar sanırım). Bastığınız akorlar da bu akord düzeninde bir tam ses aşağıda tınlayacaktır. Yani o akord düzeninde, standart akorda mi minör çalar gibi yaptığınızda re minör tınlayacaktır.
  • XES • 31 Ekim 2005 22:51 • #546661
    Tüm tellerin boş sesleri 1 tam ses(2perde) aşağı düşeceğinden tüm perdeler de ona göre tepki verecektir.
    Fiziksel olarak bir zararı olmaz fakat gitar her halükarda köprü ayarı isteyecektir. Özellikle köprü Floyd Rose tipiyse köprü ayarı yapılmadan çalmak mümkün olmayabilir. Diğer yandan küçük bir ihtimal olsa da tel tansiyonlarının düşmesi sap ayarını etkileyebilir.
    Drop D akort kullanılacaksa mevcut tel ölçülerini bir ya da iki derece yükseltmek bu ayarları korumak adına mantıklı bir hareket olur. Örneğin kullanılan teller .009 ise .010 ya da .011e geçilebilir ki gerilim azalacağından teller normal akortlu bir .009 takımdan çok sert olmayacaktır. Fakat ne olursa olsun köprü ayarının gözden geçmesi gerekir..
  • Axell • 1 Kasım 2005 10:01 • #546665
    Kardesh sen yap hiç bi şey olmaz. Uzun bir süre ben de böyle kullandım fender stratımı bi sorun çıkarmadı.Ama özellikle bendlerde çok etkili bu düşük akor(istersen 3 ses bend yap tel okadar kalkıyo). Rahmetlik Ray Vaughan da böyle çalıyordu gitarı ,bizde ondan özendik de yaptık..