Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

basımda,bazı perdelerde cızırtı olusmaya basladı ne yapabilirim?

• sheehan • 23 Aralık 2005 13:49 • #547448
    arkadaslar benım xb120 washburn basım var.alalı bır ay oldu.calarken sol telının 8. perdesınde baya cızırdıyo.yavas yavas bu olay dıger tellerdekı bazı perdelerede olmaya basladı ne yapabılırım?yardımlarınızı beklıyorum..
  • amoresperros • 23 Aralık 2005 21:01 • #547450
    dostum öncelikle kısa çözüm tellerin yüksekliğini ayarlayabilirsin.Bunu da alt taraftaki eşikten yaparsın.Aslında yüksek tellerle çalmak hem kullanıcıyı yorar.Hem de teller manyetikten uzaklaştığı için net tonlar alamazsın.
    Ancak entonasyon ayarı yaparsan hem yüksek olmayan teller ile çalma imkanın doğar hem de sorunun çöüzlmüş olur.Ben entonasyon hakkında çok azla bilgiye sahip değilim.O yüzden bi bilene sormak lazım :)
    ben yeni konu açacam takip edersin
  • sheehan • 25 Aralık 2005 01:25 • #547486
    alt taraftakı esıkten kastın ne?bu arada cevap attıgın ıcın sagol bıraz daha aydınlatırsan sevınırım.
  • XES • 25 Aralık 2005 01:55 • #547488
    Tellerin eskimiştir. Gitarın sıfır da olsa aldığında yeni teller takmadıysan üzerindeki teller en az 4-5 aylıktır. Tel değiştir ve gitarının ayarlarını gözden geçir. Muhtemelen tel değişince sorun ortadan kalkacaktır. Olmazsa da sap ayarı isteyebilir.
  • amoresperros • 25 Aralık 2005 11:56 • #547494
    Yae dostum kaç tane eşik var gitarda.Tellerin dayandığı iki yer var.Biri kasada biri sapta.Kasadakinden bahsediyorum.Ordan ayar çekiyon küçük alyanla.Kolay bi işlem ama birinden yardım almna gerekebilir.
  • jasonic • 26 Aralık 2005 14:45 • #547510
    Tellerinin eskimesiyle alakasi yok.Daha önce olmuyodu diyorsan belli ki sapinin ayarin bozulmus.Hic kurcalamadan bir bilene götürüyosun,parasini verip yaptiriyorsun.Özellikle mevsim degsikliklerinde vs. havadaki degisimler nedeniyle,ya da sadece gitarini yanlis yaslamak vs. gibi nedenlerden sap ayari atabilir.Ama sakin kendin yapmaya kalkma! :)
    Entonasyon ayarinin bozulmasi da sap ayarinin bozulmasindan kaynaklanabilir.Ancak tellerinin cizlamasi entonasyon ayarinin bozulmasindan kaynaklaniyor olamaz.Entonasyon ayarinin bozulmasi bir sebep degil,bir sonuctur! :)

Cem

www.neyse.org
  • XES • 26 Aralık 2005 16:07 • #547513
    Eğer eskiyse teller çok rahat şekilde cızırtı sorunu çıkarabilir. Teller eskiyip oksitlendikçe ve üzerlerinde kir, pas gibi şeyler biriktikçe ses çıkarma anında yaptığı düzenli salınım hareketini kaybeder. Bu hareketi bozulan teller istenmeyen feedbacke, cızırtıya, doğal olmayan bir tremolo haline sebep olabilirler.

Sap ayarı dediğimiz şey ise sap içerisinde gitarına göre bir ya da iki adet bulunan "truss rod" adındaki metal çubuğun sapı tellerin aksi yönüne doğru ne kadar çekip tuşeyi optimum konkavlıkta tutmasını sağlayan ayardır. Gitarı bir yere yaslamayla, mevsim değişimiyle falan o kadar kolay bozulmaz. Zira sapın içinde çelik bir çubuk bulunur pamuk ipliği değil.
    Metal ve ahşabın farklı genleşme katsayılarını gözle görülebilecek kadar ortaya çıkaran anormal sıcaklık değişimleri(en az 25°C'lik değişimler gibi) ve ağır darbeler, bazen de tel kalınlığının değişmesi sap ayarını etkileyebilir.

Sorun sap ayarında olsa bile prensip olarak eski tellerle sap ayarı yapılmaz. Tellerin tansiyonu teller eskidikçe değiştiği için eski telle yapılan sap ayarı büyük ihtimalle yeni teller takıldığında bozulacaktır. Sap ayarını her zaman yeni takılmış ve ilk günkü gerilimini koruyan tellerde yapmak tavsiye edilir.

Eğer köprü ayarıyla oynamadıysan ve bu sorun sonradan ortaya çıktıysa "çok" büyük ihtimalle tellerin eskiliğinden kaynaklanıyordur. Tellerin yeniyse ya da değiştirmene rağmen sorun devam ederse sap ve köprü ayarlarına bakmak gerekir.
  • AMOR • 3 Ocak 2006 17:14 • #547559
    telleri degiştirmekmi...:/

dostum yapman gereken iyi bi gitarcıya götürüp baktırmak..hepsi bu..eger eşikten vs den anlamıyosan hiç karıştırma gitarın orasını burasını..
  • REaDinGMyeYEs • 4 Ocak 2006 01:39 • #547562
    sheehan benim tahminlerime gore ya sapinda catlak vardir ya da hakkatten tellerde bi kayma ya da eskime olabilir..

bi bilen bir muzik evine goturebilirisn

kolay gelsin :))
  • ReigN13 • 5 Ocak 2006 03:00 • #547578
    gitarının sapı yamuk.gevşemiş yani.biraz sıkarsan sapı düzelir.