Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

peki arkadaşlar analogu anladık peki bu digital efekt cihazları ne iş?

• sergeant peper • 20 Nisan 2006 14:19 • #549162
    analog mu digital mi çok kafamı kurcalayan bi soru işi neredeyse 4 senedir profesyonel anlamda yapmama rağmen muallaktayım,şimdi bildiğim kadarıyla bi çok ustada da bu digital effekt pedallardan kullanıyo ya düşünceleriniz ve varsa tecrübeleriniz nedr bunun la ilgili hiç kullanmadım digital effekt sizce deneyeyim mi dostlar...
  • kkurt • 20 Nisan 2006 14:42 • #549167
    "a bi çok ustada da bu digital effekt pedallardan kullanıyo "
    ---

türkiye şartlarında kullanabileceğin performans/fiyat oranı en yüksek aletler bunlar, o yüzden de yaygın olarak kullanılıyorlar.
  • orcunss • 20 Nisan 2006 17:29 • #549170
    dostum bence işin özü söyle yani analog ve digital arasında..bugun gidip klasik diye abs sesi olmayan performansı gunumuze gore dusuk ve iç donanımıda boş bir araba alabilirsin ya da o paraya yeni super lüks ve super hızlı bir araba alabilirsin tercih senin ben herzaman teknoloji den yanayım yani yeni arabalar sanada tavsiye ederim..bence analog sisteme ugrasmadan direk digital sistem kullan
  • kkurt • 20 Nisan 2006 17:46 • #549171
    Bu malesef doğru değil. Sözkonusu dijital aletler en yeni teknoloji olamalarına rağmen mümkün olanın en iyisi değiller, sadece geçmişin "yeni" teknolojilerine kısayla daha iyiler. "Klasik" olana kıyasla daha iyi değiller. Kimileri gerçekten dijital de değil, dolayısı ile modelleme falan yaptıkları da yok. Netice itibari ile parasına göre iyi aletler ama ekonomik nedenler haricinde bunları tercih etmek için bir sebep yok.
    Eğer bir amfiye en fazla $300 civarı para verecekseniz, en iyi seçenek gidip bu modelleme yapan aletlerden birini almak, ama bu alınan "süper lüks ve süper hızlı" bir araba değil, sadece kaliteli bir Volkswogen. Bir BMW'yi deneyene kadar iyi olduğunu düşündüğünüz araba.
  • Serpent_King • 20 Nisan 2006 18:43 • #549174
    bi kere dijital dediğin aletler , asıl olanı taklit etmeye çalışan ve halen aslı kadar iyisini yapamayan aletler.senin dediğin gibi teknoloji üstün diye daha iyi olsalardı , insanlar aletini edevatını tırlarla/uçaklarla uzak mesafelere taşımaz , o maliyete girmez , çok daha ucuzuyla halledebilecekleri bi dijital sistem kurar , bi sürü hezimetinden de kurtulurlardı.
  • grupmulanbu • 20 Nisan 2006 19:50 • #549175
    her ikisi birden derim..siz ne dersiniz bu konuda?? ne tamamiyle analog bi setup ne de tek bir digital pedal..yani hiçbi üstad bi elinde digital pedalı bi elinde gitarı gidip line'a girip çalmaz..ben derimki..sağlam bi digital pedal ve yanına ilk zamanlarda sağlam bi compressor...daha sonraki zamanlarda isteğe ve ihtiyaca göre yeni eklemeler yapılabilir..

bu arada,,
    evet, digital pedallar analogları taklit etmeye çalışıyo..tabi kide tam olarak yapamaz bunu(ilerde o da olur belki)..ama paraya kıyıp güzel bi digital pedal aldığınız zaman gerçeğini de aratmıyo hani..
  • kutay__ • 20 Nisan 2006 23:35 • #549180
    bence ideal setup:
    solidstate bir distortion ya da overdrive ünitesi. modulasyon icin(chorus flanger phaser tremolo vs.) falan dijital aletler ve güzel bir lambalı anfi. neden lambalı anfi? cünkü caldığınız şeye en dinamik tepkiyi bu modeller veriyor. ayrıca daha karakterli tonları var solidstatelere göre. ama bu solidstate kötüdür demek değil. ss lerin de avantajı daha yüksek wattlı anfileri daha hafif ve daha ucuza maledebilmek ve aynı gücteki lambalılara göre cok daha hafif ve kolay taşınabilir olmaları. bu noktada insanın istediklerini bir bir gözden geçirmesi ve karar vermesi lazım.
    bu arada rock müzik söz konusuysa klasik yaklaşım ve cogu gitaristin tercihi. solidstate bir od ya da dist. ünitesi mesela od3 ya da ds1 ya da mxr distortion+ aklınıza ne gelirse ve bir lambalı anfi diyebiliriz. ayrıca lambalı anfide az gainli bir ton ve güzel bir dist. pedalıyla istediğiniz rock tonlarına ulaşabilirsiniz. reverb icin ise olay tamamen zevk meselesi kimi bir oda modellemesi ister ya da koridor, kimisi de spring reverb. ben spring reverb daha cok severim ama spring reverbü de cok acınca 60 ların surf rock soundu gibi oluyor. tabi tercih meselesi yine. chorus flanger delay vs gibi efektler artık cogunlukla dijital olarak imal ediliyor yani o stompbox larında coğu dijital devrelerle o efektleri yapıyor. o yüzden cok analog oldu setup ım diye sevinmemek lazım o pedallardan alınca :) deneme imkanınız olan ekipmanı önyargısız deneyin ve cihazları kurcalayın. fabrika presetleri genel zevklere hitap etmek zorunda olduklarından size hoş gelmeyebilir ama kendiniz ufak bi ayarla istediğiniz sesi bulabilirsiniz. çok güzel ve kötü aletleri de denedikten sonra şunu diyebilirimki, dijital cok kötü analog muhteşem diye bir olay yok. hiç ummadığınız aletler çok iyi şeyler ortaya koyabilir.

www.kutayyavuz.com
    beklerim :)
  • kkurt • 20 Nisan 2006 23:47 • #549181
    en iyi reverbleri lexicon yapıyor, ve bu aletler dijital. reverb sayısal sinyal işleme sistemlerinin kabiliyetlerine çok uygun bir effekt, sayısal sistemlerle spring reverbten çok daha iyisini yapmak mümkün, ama ucuz aletlerle olur mu... dediğin gibi önyargısız denemek lazım.
  • grupmulanbu • 21 Nisan 2006 00:19 • #549183
    işin kökeninde fiyatların fahişliği var..yani bir nebze daha ucuza getirmek için bütün modeller deneniyor ve adeta bu işin profesörü olunuyor..ben çok fazla ekipman değiştirmiş bi gitarist değilim(gitaristmiyim ben acaba :S daha 1 buçuk yıl oldu başlayalı)..kısa fakat yoğun müzik yaşamımda gördümki..lambalı amfilerin kullanması zor ve zahmetli..kullanmaktan kastım sadece güzel ton yakalamak değil..arkadaşlarının bahsettiği gibi en basitinden ağır oluyo...herneyse...tüplü amfi ton açısından gayet güzel oluyo..fakat sert şeylere pek gelmiyo..tüpler şişiyo..ve gain azalmaya başlıyo..iğrenç bi chorus sesi geliyo falan filan..

ben derimki,
    güzel bi prossesor ve yanında tercihen ufak tüpsüz bi amfi..tüplüde olur, lakin tüplerin bi esprisi kalmaz..ben avt100le denedim benim pedalı..pedalın amfi modellemeleri oldukça sağlam..amfiden gaini hiç açmıyorum nerdeyse...yani bu durumda tüplü amfi olmasının bi espirisi kalmıyo..onun için derimki..kaliteli bi prossessor(boss tercihim, çünkü efekt aralığı gayet geniş) ve ufak bi amfi...ve gerekirse bu setupa birkaç analog eklenti....
  • kkurt • 21 Nisan 2006 00:43 • #549184
    "tüpler şişiyo".
    ---
    2 senede bir tüplerin değişmesi gerekiyor, değiştirirken de amfinin yeniden ayarlanması. aksi halde şişerler, hatta tamamen bozulurlar.

evet bu alerler biraz ağır, ağırlığın iki sebebi var, bunlar büyük hoparlörler gerektiriyor küçük hoparlörlerle pek güzel tonlar vermiyorlar(dolayısı ile daha ağır oluyor), yani 1-2 wattlık çok ufak bir amfi bile yapsan, içinde en az 10" lik hoparlör olması gerekiyor, tercihen 12" (frekans bandı kontrolü ile ilgili teknik problemlerden dolayı - bu problemin çözümü var ama bu durumda amfi klasik kullanım şekliyle kullanılamıyor, yani sesi sona kadar açılıp içindeki bütün lambalardan distorsiyon alınamıyor dolayısı ile çözümün pratikteki anlamı azalıyor). artı içlerinde ağır trafolar var. netice itibari ile 1x12 lik bir kombo taşınamayacak kadar ağır olmaz, ama ufacık amfileri taşımaya alışık insanlara ağır gelebilir.