Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Ud

• düşyılmaz • 21 Mayıs 2006 16:35 • #549663
    ben zamanınd bir şey sormuştum burda, zevzek müzisyenler bir olup batı müziği doğu müziği diye bir ayrım yok nota notadır akorduda budur demişti söylediğimi anlamadan.
    o zibidlere ben cevap vereyim burdan artık , akord notalarını buldum öğrendim .

batı müziğine göre; udun telleri aşağıdan yukarıya doğru re, la, mi, si, fa diyez, do diyez şeklindedir. ancak klasik türk müziği, klasik batı müziğine göre tam dörtlü yukarıdan yazıldığı için bir udiye sorduğunuzda buna "aşağıdan yukarıya doğru sol, re, la, mi, si, fa diyez" diye cevap verecektir.
  • kkurt • 21 Mayıs 2006 17:29 • #549665
    bir "zevzek" ve "zibidi" müzisyen olarka ben, bu "bilgiyi" her kim verdiyse, kendisi ile fazla takılmamanı tavsiye ederim; ayrıca bir zahmet notaları doğru yazsınlar. ne demek öyle 4 yukarıdan 4 aşağıdan yazmak, oyun mu bu, yok muymuş sol'dan başka kullanılacak anahtar? o zaman bass gitar çalanlar da fa anahtarı kullanmak yerine gitsinler bizim literatürde sol anahtarı bilmemkaç nota aşağıdan okunur desinler? bu işin yolu yordamı bu muymuş yani?. ayrıca verilen bilginin yanlış olduğu "klasik batı müziği" ve "batı müziği" diye bir ayrım ortaya atılmasından belli. ister klasik olsun, ister heavy metal, notalar aynı şekilde okunur, farklı bir okunuş niyeti varsa da onun ayrı bir anahtarı vardır; ama sincanlı durgut bu durumdan bihabersa ve sol anahtarını kendi keyfince yorumluyorsa o da kendi bileceği iştir.

zevzek & zibidi kardeşler.
  • aliNS • 21 Mayıs 2006 19:13 • #549666
    arkadaş stres atmış biraz
    umarım rahatlamıştır
  • düşyılmaz • 21 Mayıs 2006 19:57 • #549667
    zevzeklikten zibidileikten sıkılırsanzı, kurtulmak isterseniz, gidip bir yerden yeni bir zibidi rakçı gitarcı bulamktansa, yani dediğim şu ki, klasik türk müziğiyle ilgilenmemiş bir gitaris ya da ne halt sa , ona değilde, mesela kanuni birine sorun,, ya da gidin vir udinin ta kensisine sorun.

batının doğu karşısındaki çıkmazı da böyle bir şey işte.
    zevzeklik ve zibidilik.
  • rhoads • 22 Mayıs 2006 13:42 • #549678
    öyle saçmalık olurmu yAaA portenin başında ne anahtAr varsA notA ona göre okunur doğu müziği,batı müziği fArketmez.
    ud çalan biri olArAk söylüyorum teller AşAğıdan yukarıyA sol,re,lA,mi,si,la dır
  • kutay__ • 23 Mayıs 2006 01:35 • #549703
    bildiğim kadarıyla ud 5 li aralıklarla akord ediliyor. yani bi gitarı ud mantığıyla akord etmek icin mi la re sol do fa gibi akortlamak lazım. kabaca ayırmak gerekirse batı müziği modal sistemi kullanır ve bu sistemde bildiğiniz 12 nota vardır ve bu notalar birbirlerini aynı mantık dizisinde takip eder. doğu müziği ise makam sistemini kullanır ve bu sistem çok komplike bir sistemdir. batı müziğindeki 12 notanın tam karşılıkları makam sisteminde mevcuttur buna ek olarak başka seslerde makam sistemine göre diziye dahil olabilir. yani si ve do arasında modal sistemde hiçbir ses yokken, makam sisteminde si ve do arasında başka notalarda vardır ve kullanılan diziye göre dahil olurlar. modal sistemi öğrenmesi ve anlaması makam sistemine göre nispeten daha kolaydır. perdeli enstürmanlar, piyano, flüt vs bu mantıkta yapılmışlardır. makam sisteminde ise özellikle klasik eserlerin, perdesiz enstürmanlarda icra konusu gerçekten eğitim ve sabır isteyen bir konudur. bir başka ilginç husus şu anda makam sistemi için standart bir notasyon sistemide yoktur. şu anda bildiğim 2 3 farkı notalama sistemi var ama bunlarda eserleri tam olarak kaydetmek konusunda bazı artı ve eksi noktalara sahipler. işin kültürel boyutundan bakınca iki farklı medeniyetin bakış açısını burda bile görebiliyoruz. bizim müziğimiz kulaktan kulağa aktarılıp hafızalara kaydedilerek, nesilden nesile ulaşmış ve öğretilmiş, notalama fikri ancak 1800lerin sonlarında oluşmaya başlamış. batıda ise yapılan şeyler öyle ya da böyle kağıt üstüne aktarılmış ve yüzyıllar içinde standartlaşma ve ortak dil oluşmuş. ben biri diğerinden üstündür demiyorum çünkü bence ikiside çok insanca yaklaşımlar.

bir uddan nereye geldi konu....

www.kutayyavuz.com
  • aliNS • 23 Mayıs 2006 14:46 • #549708
    ahua bu ne be