-
evde daha kaliteli kayıtlar yapmak istiyorum ancak kafama takılan bazı şeyler var..
- mesela kaliteli bi kayıt için ses kartında ne gibi özellikler aranmalı??
- ses sistemi nasıl olmalı, kaç artı kaç tercih edilmeli??
- mikrofonda ne gibi özellikler olmalı?? (filtresi, cartı, curtu)
- amfiye mikrofonu dayamak yerine amfinin kulaklık çıkışının bilgisayarın mikrofon girişine takılması nasıl sonuç verir?? (hiç denemedim)
- bi de cubase'de en çok hangi plug-inleri kullanıyosunuz??
biraz bilgi verirseniz sevinirim..
-
selam dostum...
Daha once yaptigim kayitlarin tecrubesiyle sana bildiklerimi yazacagim... ben bu sekilde memnun edici kayitlar yaptim...
- bir kere kartinin dsp'li olmasi iyi olur. yani digital signal proccessor olayi... ses karti islem yaparken CPU'yu (PC'nin islemcisi) degil de ses kartindaki DSP'yi (ses kartinn islemcisi) kullaniyor, dolayisiyla PC'nin performansi dusmuyor ve ses islemi sirasinda DSP'siz kartlarda olusan gecikme (Latency) ortadan kalkmis oluyor ve ornegin cubase'deki efektleri real time kullanabiliyorsun. Eger kaliteli bir mikrofon kullanacaksan (Aktif power olanlar gibi) oyle bir girisi olan ses karti alman iyi olur... yaklasik 200 $'a Yamahanin bir kartini gormustum 1-2 sene once, butun bu dediklerimi destekleyen, bulabilirsen tavsiye ederim... ben bayagidir ariyor ama bulamiyorum....ama iyidir...
- 5+1, 7+1 fala cok gereksiz seyler bence... stereo kayit yaptigin zaman 2/2 standardi yeterli olacaktir tahmin ediyorum. 5+1, 7+1 gibi ses sistemlerinin destekleyecegi bir kayit yapmak istiyorsan rejisor olup film cevirmeni tavsiye ederim :)ama illa da kaliteli ses istiyorum diyorsan "Monitor" hoparlor alirsin guzel bir para indirip. O ne diyecek olursan: Monitor kolonlar her kolonda oldugu gibi sesi kendine has bir karekteristik yapiyla ger vermez, sesi degistirmeden ya da ses'i herhangi bir sound degisikligine ugratmadan duymani saglar. Birseyi nasil kayit edersen o sekilde duyarsin...
- Mikrofon, studyolarda kullanilan cinsten olursa (boyle jack'i 3 uclu, hem ses hem de power veren cinsten) tabi cok iyi olur. ama daha once de dedigim gibi ses kartinin da bunu desteklemesi gerekir...
- Eger kullandigin amfinin kullaklik ya da "Line Out" cikisi "Emulated" ise sorun yok, ama degilse guzel ses almazsin... Distortion'i direk olarak muzik sesine takmis gibi cizirtili ses alirsin... ama en azindan bir dene...
Not: Ben Amfi ve distortion pedal yerine bir Cubase VST Plug In'i olan "Warp VST"yi kullandim... Bu bir Hughes&Kettner Amfi simulatoru ve distortion ve Cabinet modelleri cok hayvan :)
- Plug In olarak benim icin en onemli olani demin de dedigim gibi "Warp VST", onun disinda "Wave Lab" cok onemli, "Reverb", "Compressor" falan filan, zevkine gore... Davul olarak "LM-9" kullanmistim bir aralar hic de fena degildi ama cok daha guzel "VST Instruments" bulabilirsin... Synthesizer olarak "FM-7" , "Halion" ve "neon" aklima gelen ilk isimler...
Umarim bir faydam dokumustur ya da dokunur....
-
hocam çok sağol verdiğin bilgiler için.. hepsini not ettim de yalnız amfi olayına kafam takıldı biraz.. elektrodan en temiz sesi nasıl kaydedicem?? emulated nedir ne değildir?? bi de amfinin watt olayı nasıl fark yaratır??
-
dostum kayıtta amfi kullanman için komşularının sagar olması gerekir :)) cunku amfinin herhangi bir çıkışıyla yani line out la falan alıcagın ses bilgisayara gelirken tizleşir..yani tok bi ton alamazsın..amfili kayıdın bana gore tek yapılışı mikrifonlamadır bunun içinde sesi baya bi acaman gerekir.bu işede kesinlikle girme derim cunku iyi amfi,iyi mikrofon,sagar komsu,ayrıca mikrofonun yerleştirme açısıda cok onemli ve ince bi ayrıntıdır.bunları yapman zor olucagından amfiyi satıp iyi bi similator almayı dusunmelisin (bende v amp-pro var cok memnunum)kart olarakta m-audio aoudiophile 192 yi oneririm.
-
bende emu 1616m var. bulabilirsen emu nun kartlarını tavsiye ederim kovboysuz atın olsun dediği tüm özellikler var. ben gitarı anfiye takıyorum (cube30 roland) ordanda recording outtan ses kartına giriyorum. bu şekilde iyi bir ton alınabiliyor ama anfi modelleme anfisi yani o rec. out çıkışı emulated (kabin modellemeli) bir çıkış. processor bağlamak gibi işte. bunun dışında alabilirsen bir monitör hoparlörü iyi iş görür. m audio da kullandım tavsiye ederim ama alırsan eğer hız açısından pcmcia > firewire >usb 2.0 şeklinde. usb1.1 gibi ses kartlarından uzak dur parana yazık edersin. evde kayıt zevkli iştir başarılar dilerim.
www.kutayyavuz.com
-
EMU 1616'yi nerden bulabilirim? bir fikrin var mi?
-
Tünelde kıvılcım müzikte bulabilirsin ,
BL Müzikten bulabilisin.Yanlız fiyatı 900 küsür milyon :D
-
E-Mu 1616 adından da anlaşılabileceği üzere 16 kanal giriş ve 16 kanal çıkışı olan bir kart. Bu kadar fazla kanala ihtiyacınız olacağını sanmam. O yüzden alt modeli olan 0404'ü almanız daha mantıklı olur. 100Euro idi fiyatı sanırım. BL Müzik, EMU Türkiye Distribütörüdür.