Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

E/G C/G C/E ??

• thief123 • 24 Temmuz 2006 16:36 • #551003
    abi bunlar nasıl akorlar oluyor bana bilgi verebilcek olan varmı?
  • kkurt • 24 Temmuz 2006 17:37 • #551012
    E/G: E major, ama bas'ta G var. Gerçi E majorün içinde G olmaz G# olur ya... Neyse. Yani bence ya Em/G ya da E/G# olması lazım onun. Varsayalım E/G# olsun. Bu mesela şu anlamlara gelebilir: Klavye E major çalarken bas gitar G# notasını çalsın. Ya da ritm gitar E major çalarken bas gitar G# notasını çalsın. Ya da şu da olabilir: Gitar klavyesinde öyle bir akor bul ki o akor E major olsun, ama içindeki en kalın sesli nota G# olsun.

C/G: C major, basta G var.

C/E: E major, basta E var.

örnekler çoğaltılabilir

Cm7/G: C minor yedili, basta G var. (minor 3. ses yarım ses eksiltilmiş demektir, yani G, C, Eb, G. Ya da daha doğrusu 3. sesi yarım ses azalt değil de, notaları C minor gamından al demek olabilir.)

Nasi yani diyorsan, biraz örnek daha:

Cm: C minör, basta C var.

C: C major, basta C var.

C7: C major 7li, basta C var.

C5+: C major arttırılmış 5li, basta C var.

Cdim(ya da Cm5-): hem 3. hem 5. ses eksiltilmiş. (Cm'deki 5. sesi bir azalt olur sana Cdim.)

Nota dizilişine bir örnek:
    C5+/E: E, C, E, G# (Bu E, ilk C'den daha kalın bir E olacak daha ince olan değil)

öte yandan sadece C5+ olsaydı:

C5+: C, E, G# olacaktı, ya da bu ilk C'den daha kalın bir C de ekleyebilirsin.

Bu arada 7. ses ile ilgili olarak kimisi der efendim C7 deki 7 numarali C'den tam 1 perde geridekidir (yani Bb oluyor) ya da bir baskasi der yok oyle olsaydi C7- yazardik, bizce C7'deki 7. ses B'dir... Oteki cevap verir, yok asil bizce C7'deki 7. ses Bb'dur, B demek istiyor olsaydik C7maj ya da C7+ yazardik... Ben de derim bir karar verseydiniz keske bu ne geyiktir boyle..

Bu arada bu 3. ses 7. ses nereden geliyor sorusu aklına geliyorsa, o da gamın içindeki nota sırası yani C major gamını alırsak

1. ses C
    2. ses D
    3. ses E
    4. ses F
    5. ses G
    6. ses A
    7. ses B
    8. ses tekrar C (başa döndük)

yok akortda 9., 13. vb. seslerden bahsediliyorsa bu şekilde saymaya devam edersin

9. ses D
    10. ses E
    11. ses F
    12. ses G
    13. ses A.
    ......
  • Single_FACTOR • 24 Temmuz 2006 18:08 • #551013
    kkurt güzel açıklamışsın.
  • kkurt • 24 Temmuz 2006 18:11 • #551014
    Neden öyle? Bu sadece 7li akorlar için mi öyle yoksa genel kural olarak mı sağdaki akor soldaki ek nota? Belki de bu 7li akorlardaki 7. ses gibi üzerinde doğru dürüst anlaşılamamış herkezin kafasına göre takıldığı konulardan biridir? Emin misin öyle olduğuna? Neyse ne fark eder ki.. Bi parçadaki akorların tamamı major olmayacağına göre, bir şekilde anlaşılır..

Bu arada akor/nota sırası ile ilgili mesajı edit etmişsin. Bu yorum sap gibi havada kaldı:)
  • ibanetze • 24 Temmuz 2006 18:20 • #551015
    ben de diyorum ne diyo bu kkurt :)
  • kkurt • 24 Temmuz 2006 18:22 • #551016
    ya di mi. mesajı yazdıktan sonra düzenleyebilmek güzel de.. böyle durumlar oluyor.
  • Single_FACTOR • 24 Temmuz 2006 18:30 • #551018
    Bu arada akor/nota sırası ile ilgili mesajı edit etmişsin. Bu yorum sap gibi havada kaldı:)

hehe bi an dalmışım; iş kazası oldu sildim tabi:P
  • thief123 • 24 Temmuz 2006 21:34 • #551021
    eyvallah hoca çok yardımcı oldun....