-
yazı cort.gen.tr den dreamguitar ın yazısından alıntıdır
Maun Genel olarak ağır bir ağaçtır,gövde yapımı için ideal bir ağaçtır,rezonanı iyi,tonal olarak ta mid-bas ttonlar için ideal bir ağaçtır...
Fark ettiyseniz harbi metalci işi gitarlarda genelde bu ağaçlar kullanılır...
Alder Yine gövde yapımı için ideal bir ağaç olup,Tiz-miz ağırlıklı bir tona sahiptir fakat benzer özellikteki bir Maple dan tonunun kendine özgü parlaklığıyla ayrılır..
Bu arada benim gitarlarda kullanmayı en sevdiğim ağaç bu ağaçlardır..
Maple Sap yapımı için ideal bir ağaçtır,gövdede ben şahsen hoşlanmıyorum çünki en az bir maun kadar ağırlar...Alder gibi parlak tona sahiptirle,sağlamdırlar en güzel yanıda bence işlenmesi ve cilalanmasının basitliğidir...
Abanoz Çok sert bir ağaçtır,genelde sağ yapımında kullanılırlar ama artık günümüz üreticileri bu ağacı ne gövd yapımında nede sap yapımında kullanmıyorlar,çünki pahalılar
Aşırı parlak bir tona sahiptirler,hatta abanoz gövdeden yapılmış bir gitar size amfiden tiz bile kıstırabilir o derece...
şeklinde bir yazıdır. Mauna en iyi alternatif olarak ceviz ağacı gösterilmekte. yaklaşık 20 yaşında ve 2-3 gitar gövdesi çıkarabilecek büyüklükte ( 80x60x10cm civarı tahminen) ceviz ağacım var. ve bu ağaçtan kendim bir igtar gövdesi yapmak istiyorum. bu konuda yardım alabileceğim pek çok insan var.
işe gövdesini kopyalayacğaım gitarın sapını sökerek başlayacağım. sonra sap, manyetikler, pickguard, oyuklar, köprü(tremelo falan varsa sabit köprüye geçilebilir) yerlerini bir şablona çıkarıp kafama uygun bir şekilde bir gövde şekline(uçuk bir şey olmayacak, tele tipi bir şey muhtemelen) sokacağım. zımpara vs konusunda bilgi aldım. cilalama konusunu da araştıracağım(doğal renk düşünüyorum) ancak bir kaç sorum var
bu ağacı kullanmadan önce ne gibi işlemlerden geçirmek gerekiyor. eğer gerekli ise tam kuruma sağlamak için 4-5 ay boyunca babamın bal mumu eritmede kullandığı bir aracı kullanabilirim diye düşündüm.( tahta bir kutu, üstünde cam var, iç kısmı siyah, güneşe doğru eğimli bir şekilde duruyor)
sonra ağacı işlemeye geldi. bu ksımda henüz kafama takılan sorun yok. ama kafama takılan sorunlar aşağıda
bu projeyi gerçekleştirebilmek için elimdeki uyduruk -ama tek- elektromun sapını sökmek zorundayım. sonra geri takacağım:D bunu yaparsam sap entonasyon ayarları bozulur mu? dikkatli yapmam halinde(ki bu işlere elim yatkındır) kalıcı bir hasar meydana gelir mi?
ayrıca başka x model gitarın sapı y model gövdeye takılabilir mi? evet ise hangi husulara göre takılabilir(fret sayısı, sap genişliği-yüksekliği vs...?
şu anda aklımdaki sorular bunlardır
-
"bu projeyi gerçekleştirebilmek için elimdeki uyduruk -ama tek- elektromun sapını sökmek zorundayım. sonra geri takacağım:D bunu yaparsam sap entonasyon ayarları bozulur mu? dikkatli yapmam halinde(ki bu işlere elim yatkındır) kalıcı bir hasar meydana gelir mi?"
----------------------------------
dikkat edince zarar gelmemesi lazım. sap sökülüp takıldı diye entonasyon ayarının bozulduğunu ise görmedim şimdiye kadar (aynı sapı geri takmak şartıyla:) )
"ayrıca başka x model gitarın sapı y model gövdeye takılabilir mi? evet ise hangi husulara göre takılabilir(fret sayısı, sap genişliği-yüksekliği vs...?"
---------------------------------------------------------
pek garantisi olmayan bir iş, ilk akla gelen sap uzunluğu genelde değişen o oluyor, 25.5, 25.1, 25.0, 24.5 inç gibi değişik ölçüleri var. sap uzunluğu farklı ise uymaz. onun haricinde deneyip görmek lazım ama olmuyorsa da vida yuvalarını zorlamamak lazım. genelde bolt-on tabir edilen vida ile monte edilen sap tasarımı fender kopyası olduğu için herkes fenderin ölçülerini kullanma eğiliminde olacaktır. bu açıdan bakılınca uyması lazım gibi geliyor ama uymayabilir de. belli olmaz. olmuyorsa zorlama, bunun haricinde olup olmadığını hemen görürsün zaten telleri takıp akort ettikten sonra. entonasyon ayarı hiçbir ilave ayar yapmadan yaklaşık olarak tutmadıysa büyük ihtimalle ayar yapsan da uymayacaktır.
-
gövdeyi kendim yapacağım bu yüzden sadce scale mi ne denilen uzunluğu iyi ayarlamam ve sapın yüksekliğini(bağlantı noktasından) iyi tutturmam gerekli. vida yuvaları dert değiller.
-
o kadar kolay olduğunu sanmıyorum. yarım milimetrelik hata yaptınmı elindeki sapın vida yuvalarını bozarsın yalama olurlar.
-
öyle bir şey olursa sapın konumunu ayarlayıp köprü-üst eşik arasını ölçüp vida noktalarını belirledikten sonra takarım. sorun olursa da aşırı önemli değil.
-
köprü üst eşik arası değil mesele o yanlış olsa bile köpüden ayarlanıyor sonuçta. sapın bağladığı noktadaki vida yuvaları arasındaki mesafeler. o delikleri cnc makineleri ile deliyorlar. sorun sendeki saptakilerin hali hazırda delinmiş olması. gövdedekileri de aynı hizada delmen lazım. zor zanaat...
-
işte ona çare kolay, el işçiliğinde. sapın şablonunu çıkaracağım(vidalarının) ters çevirip sap oyuğuna koy, işaretle del
1 cm gibi aşırı skala kayması varsa düzeltilemez tahminimce.
-
1 cm gibi aşırı skala kayması varsa düzeltilemez tahminimce.
---
o kadar kaydırmamak için el işçiliği ustası olmaya gerek yok herhalde:)
cetvel yeterli olması lazım.
-
sağlam bir tornacı ve cnc tezgahı bulursan sorun yaşamazsın diye tahmin ediyorum ve istediğin şekli sorunsuz çıkarırsın ama pahalı olur :D YA DA amerikadan istediğin ağaçdan gitar gövdesi alabilirsin bu muhtemelen daha ucuz olur.
elinle zımparalamaya kalkarsan düzlük yakalayamazsın ve fazla oyduğun bir bölgenin özellikle sap hata giderimi çok kötü olur ve sonuçdan memnun kalmazsın .
bunlar benim görüşlerim uğraşıcam dersen sen bilirsin ama adamlar bu işe yıllarını vermiş fabrikalar kurmuş bence ustadan alınır marka al derim