Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

4x12 / 2x12 / 1x12 yada benzeri derken...?

• acatalepsyst • 7 Şubat 2007 23:37 • #554964
    arkadaşlar ben kayıt işleriyle uğraşıyorum ve cidden merak ediyorum..mesela bi bakıyosunuz canavar gibi 4x12 lik kabine shure sm 57 ya da herhangi bir mikrofonu önüne dayıyorlar..ama baktığınızda bu mikrofon sadece ve sadece 4x12 lik kabinde 4 hoparlörün sadece bir tanesini görüyor..

e diğer 3 hoparlör e ne oldu şimdi?yani ben kayıt yapacaksan 1x12 lik bir kabinde de (amfi kafalarının aynı olduğunu var sayalım) aynı soundu alamaz mıyım..boşuna 4x12 almanın mantığı yok yani..gerçi eve de girmez o alet haliyle..
    işte neyse 4x12 ile 1x12 kabinler arasındaki fark nedir mikrofon dayarken,kayıt alırken?
    teşekkürler..
  • Nem • 8 Şubat 2007 11:46 • #554967
    "4x12'lik bir kabinin sadece bir hoparlörünün sesi" diye bir şey yok bence. 4x12'lik kabinin sesiyle 1x12'lik bir kabinin sesi oldukça farklıdır. Bunun sebepleri arasında kabinin boyutu, hoparlörlerin birbirlerinden karakteristik farklılıkları ve birbirleriyle fiziksel etkileşimi gibi şeyler olabilir.

Bir de 4x12'lik bir kabinin önüne konan bir SM57 sadece bir hoparlörü görmez, diğer hoparlörler de (daha az oranda da olsa) kaydedilen sese dahildir, ki bu da daha zengin bir ton sağlar.
  • kkurt • 8 Şubat 2007 22:54 • #554979
    4 tane hoparlör olmasının iki etkisi var.

Birincisi hoparlörlerin kağıdının hava ile temas ettiği yüzey artıyor bu da kabinin verimliliğini arttırıyor. Bu nedenle mesela iki adet 10" hoparlör 1 adet 12" hoparlörden - hoparlörlerin her bir adedinin verimliliği aynı olan modelerden seçildiği sürece- daha verimli olacaktır.

İkincisi ses dalgaları 4 ayrı noktadan yayıldığı için mikrofona ya da dinleyicinin kulağına uzunlukları hafif te olsa farklı 4 ayrı uzaklıktan erişmiş oluyor. Bu da aynı sinyalin 4 ayrı faz açısı ile karıştırılmasına denk geliyor. Bu işlemin sonucu sinyal işleme literatüründe "tarak filtresi" (comb filter) olarak bilinen filtreye benzer, frekans cevabı da onun gibidir. (referans: http://en.wikipedia.org/wiki/Comb_filter) Benzer bir durum humbucker türü manyetiklerde de oluyor. Bu manyetikler telin iki farklı noktasından sinyal aldıkları için alınan bu sinyaller arası faz farkı nedeni ile bazı frekanslar birbirini iptal ediyor, bu nedenle bir humbuckerı oluşturan bobinlerin her birinin ses tonunun ayrı ayrı dinlenmesi ile humbucker modunda dinlenmesi arasında fark vardır. Tarak filtresine benzer bu etkiden dolayı humbucker modunun ses tonu daha mattır. Tabi bir humbuckerın yarattığı manyetik alan strat manyetiklerinden farklı olduğu için bobinlerden sadece bir tanesi tek başına kullanılsa bile yine de bir humbucker manyetiğinden strat tonu elde edilmez.
  • acatalepsyst • 9 Şubat 2007 01:18 • #554980
    Faydalı bilgiler gerçekten benim gibi kayıt işlerine yönelmiş arkadaşlara da aydınlatıcı olmuştur. Peki bir sorum daha olacaktı:
    Mesela 4 arkadaş bir araya geldik ya da 4 arkadaştan hepsi aynı marka model bir 1x12 aldık,varsayalım. (Olayı örnekleyerek teknik yaklaşmaya çalışıyorum.)

Bu 4 tane 1x12 ye bi şekilde mixer yardımıyla bir elektro gitar kaynağından her amfiye eşit şekilde paylaştırdık,diyelim.
    Peki durum bu haldeyken 4 adet 1x12" , 4x12" ye eşit olur mu sesin tınısı,frekansı,zıcaklığı,tokluğu vs açısından?

(Aynı şekilde
    1. konum olarak üst üste 4 lü dizdiğimizi varsayalım,
    2. konum olarak bir kondenser ya da dynamic mikrofonu bu 1x12" amfilerle çevrel biçimde 4 eşit yandan kuşattığımız düşünelim...)

Sanırım olmaz,4x12 peak leride düşürüyordu,ama sormak istedim.)
    Teşekkürler...