-
öncelikle sorunumu anlatayim; ben 0.10 tel kullanıyorum ve akort düzenim -tüm teller- normal evrensel düzenin bir ses kalını -re sol do fa la re-. bu şekilde bir sistemde teller hafif gevşek oluyor, çalım rahat elbet de ama birincisi cızlama sorunu oluyor şüphesiz, ikincisi de sustain düşük oluyor. ben tellerin gerilimini daha fazla istiyorum; gerek cızlama olsun, tappingler olsun, sustain olsun v.s. ancak şimdi diyeceksiniz o zaman 0.11le çal; 0.11 de fazla kalın ve sert geliyor -ayrıca yamulmuyorsam sol teli de sarmalı onun-. şimdi geçen gün bir yerlerde 0.10.4 gibi teller olduğunu duydum, sepultura kullanıyormuş v.s. bu olay doğru mudur, tünelde bu böyle teller mevcut mudur, bulabilir miyim? konunun cahiliyim aydınlatırsanız sevinirim..
-
gitarın floyd roselu ise arkadaki yayları çok azıcık gevşet.yani köprünün derecesi bozulmayacak kadar.böyle yapınca tellerin boyu kısalacaktır ve sertleşecektir.sonra tekrar bir akort yap.
cızırdama sorununun iki nedeni olabilir birincisi sap gevşemiştir onu tepedeki delikten halledebilirsin.ikincisi köprü çok aşağıdır.
tel olarak 0.10.5 var benim bildiğim ama onunla alakası yok.
-
tellerin sert olmasını istiyorsan köprüyü gevşetmek direkt çözüm değil.öncelikle sustain artışı ve cızırtıların önüne geçmek için tellerin yükseltilmesi lazım bunu köprünün iki tarafındaki vidaları çevirerek yapabilirsin daha sonra arkadaki yayları gevşeterek de köprürü gitar gövdesine paralel hale getireceksin.ayrıca fretlerine ufak bir tesfivye gerekebilir.bir luthiere götürmeni tavsiye ederim.iyi çalışmalar.
-
birincisi, cızırdama tamamen tellerin gevşekliğinden ve gitarı alçak bir yükseklikte çalmamdan. gitarın sapı oldukça iyi, sapında hiç bir problem yok.
ikincisi ise, tellerin mesafesi kısaldığında yine ona bağıntılı olarak bir ses çıkacaktır. çünkü her telin kendine göre belli bir gerilimi ve bulunduğu uzunluktan sabit çıkardığı bir ses vardır. yani atıyorum 0.10 teli 30 cm içinde x direnci ile gerelim aldığımız ses re olsun. aynı tele 25 cm'te re sesi almak için uygulayacağımız direnç çok daha az olacaktır. çünkü şu mantıkla düşün, gitarında en kalın telden boş vurduğunda re sesi alıyorsun. ancak sonra 2. perdeye bir kapo takarak mesafeyi küçültüyorsun, yani mi sesi alıyorsun. ama sonra o mesafeden yine re sesi alman için gitarın akordunu gevşetmen gerekir. yani bu direnç ile mesafe arasında bir doğru orantı var hep, floyd rose'dan köprünün ayarıyla sadece telleri yükseltebilirim, gerilimini asla arttıramam. gerlimi arttırmak demek, daha ince bir akort düzeni kurmak demek. aynı şekilde dediğin gibi yaparsam hem telin gevşekliği daha da artacak, hem de köprüden dahi düzeltilemeyecek bir entonasyon sorunu oluşacak. o yüzden bahsetmek istediğim sorunu tam olarak anlayamamışsın sanırsam, ama teşekkür ederim yardımcı olmaya çalıştığın için.
-
arkadaşlar direk gitara yeni başlayan muamelesi görüyorum, "sap ayarı", "floyd rose'dan entonasyon ayarı -iki vida dediğin:)-", "fretlerin erimesi, bozulması, cızlama sorunu" bunlar hep bildiğim şeyler.
benim sadece merak ettiğim bu teller etrafınızda var mı? nereden bulabilirm?
-
daha kalın bi tel kullanman bu sorunlarını daha da arttıracak.ben entonasyonla ilgili bişey söylemedim ayrıca telleri yükseltirsen sorunun çözülür.bu tarz kalın tel kullananlar düşük aksiyonla çalmazlar zaten.ayrıca yeni başlayan muamelesi durumuna da estafurullah demek istiyorum :) ben de kalın tel kullanıyorum ve gitarım mi bemol e akortlu .
-
yok ben senin mesajını sonradan gördüm abim. telleri zaten hafif yükselttim ancak biraz daha fazla gerilim istiyorum, dediğim gibi 011 de istemiyorum. 010.5 bilen var mı merak ettim yalnızca, sağolasın..
-
zaten iki nedeni var dedim.tellerin alçak olması direk köprüyü ilgilendiren bir sorun.bende mesajımda belirttim onu zaten.bir alyan anahtarı ile halledebilirsin.
teller kısalınca ona bağlantılı bir ses falan çıkmayacak merak etme.istiyorsan git tüneldeki bütün luthierlere sor.sen gitarın bütün ayarlarını normal yap sonra köprüyü yaylarını biraz gevşet sonra tekrara akort et gitarı.düzelmezse gel küfür et bana.ama yeterki o ayarı tuttur.denemeden bence böyle bir yorum yapma.
-
-
d'ad dari o'nun(dejenereymiş) 10.5-48 lik setleri mevcutmuş.tünelde bir araştırmak lazım