Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Ankara'daki Enstrüman Eğitimine İlişkin

  • Barış Yerli • 10 Temmuz 2008 18:56 • #558425
    İsmi Lazım Değil Müzik Evi 1

    Devlet memuru olduğu halde Karanfil Sokağa bu müzik evini açan sevgili patron, yaptığı iş yasa dışı olduğu için, müzik evine gitar hocası olarak işe aldığı bir genci; kağıt üzerinde müzik evinin patronu olarak gösterir. Gelen müşterilere, müzik evinde çalışan tüm öğretmenlerin müzik mezunu alanında uzman kişiler olduğunu, sınıflarda gitar ayaklığından aynalara kadar her türlü ekipmanın mevcut olduğunu dile getirir.

    Oysaki, illegal bir biçimde açtığı müzik evinin adını çabuk müşteri çeksin diye... eğitim merkezi diye tanıtan bu patrona zamanında bu tür bir isim veremeyeceği ile ilgili dava zaten açılmıştır. İsme gelen müşteri sayısından memnun olan patron bu ismi değiştirmeyince mahkeme, orada gitar derslerine giren üniversiteden yeni mezun ve sadece girdiği ders başına yüzde 30 para alan bu gence ceza kesmiştir. Kimya mezunu bu genç arkadaş müzik evinden ayrılmıştır. Kimya mezunu diyorum zira, patronun reklam yaptığı gibi hiçbir öğretmen müzik mezunu alanında uzman kişiler falan değildir. Ne yazıktır ki gelen hiçbir (müşteri) veli de bu söylemle karışlaştığında "hani diploma" diye sormamaktadır. Sınıflarda ayna vardır fakat kalemi ve silgisi olmayan tahtaların yanı sıra, eğilmeye çekineceğiniz kadar tozlu ve pis yerlerde duran üstelik çalışmayan gitar jackları da vardır. Bu nedenle normalde bu koşullarda yapılamayacağı halde ders yapmak üzere bir sınıfa sokulan 5-6 elektro gitar öğrencisinin yarısı gitarını zaten 10 wt'lık olan kalitesiz gitar amfisine hiç takamamaktadır. Velilere reklam yapılacağı sırada onun müzik evindeki hocalardan iyisi yoktur fakat hocalarla baş başa kalındığında ondan iyi öğretmen aşağılayan patron da yoktur. Müzik hakkında en ufak bilgisi olmadığı halde müzik evi patronu olunca müzik bilgesi oluverir aniden.

    İsmi Lazım Değil Müzik Evi 2

    Yine patronunun devlet memuru olduğu illegal bir müzik evidir. Yüksel Caddesi üzerindeki bu müzik evinin patronu, bir önceki patron kadar cesur olmadığından sağda solda reklamları büyük ve ışıl ışıl tabelaları yoktur. Hatta bulunduğu apartmandaki konu komşuya fazla ses gitmesin diye elektro gitar dersi verilmesini de istemediğinden gelen her öğrenciye elektro gitar öğrenmeden önce klasik gitar öğrenmek gerektiği yalanını söyler. Dersleri haftada 2 gün 2 saattir ama aylık ücreti 30 ytl olan bu kurstan kazanılan paranın da öğretmene yalnızca yüzde 30'u verilir. Özetle burada çalışan bir gitar ya da herhangi başka bir enstrümanın hocası girdiği bir saat dersten 0,5 YTL kazanarak çalışmaktadır. Buna rağmen müzik öğretmek çabasında olan gerçek bir öğretmen, işlediği konu bitmediği için ders süresini 15 dakika uzattığında; patronundan "dükkanı kapatacağım seni bekliyorum" azarını işitir. Üstelik işlenen ders, aynı sınıfta bulunan ve her birinin elindeki gitarın akordu farklı olan 6-7 gencin 3'ünün klasik gitar dersi 4'ünün pop gitar dersi diye geldiği bir derstir. 2 saat içerisinde bir hoca, 3'ü klasik gitar 4'ü pop gitar öğrenmeye çalışan ve kimisinin henüz o gün derse başladığı kimisinin aylardır geliyor olduğu bir sınıfta ders yapmaya çalışmaktadır. Bu durumun 2 saat içerisinde bir sınıftaki 7 kişinin ikisine matematik ikisine fizik dersi öğreten bir öğretmenden veya bu şekilde işlenen bir dersten farkı olmadığı gibi, gitar dersinin pop gitar, klasik gitar, caz gitar vb başlıklara ayrılarak işlenmesi de başlı başına bir hatadır. Bir gitar eğitmeni bu alanların her birine hakim olmalı ve hepsini öğretmeli, gitarı öğrenmek isteyen öğrenci de pop yapmak istiyorsa bile, önce tüm gitar kültürünü edindikten sonra pop müziği icra etmelidir.

    İsmi Lazım Değil Müzik Evi 3

    Yine Kızılay'da olan bu müzik evinin iyi ki de patronu ile tanışmamış olmamla birlikte hakkında söyleyebileceğim gitar dersine giren hocasının, zamanında evime gelen ve "senden gitarist olmayacak" diyerek dersine son verdiğim eski bir öğrencim olduğudur.

    İsmi Lazım Değil Müzik Evi IV 4

    Önceden Kolej'de olan ve edindiği kötü itibar ile orada müşteri bulamayarak toplanmış ve Selanik'e taşınmıştır. 3 ortak tarafından kurulmuş olan bu müzik evinin başta iyi gibi görünen yanı patronlardan ikisinin Türk Müziği Konservatuvarı mezunu olmalarıdır. Fakat zamanla görülür ki, Batı Müziği ile ilgili hiç bilgi sahibi olmadıkları halde, konservatuvara hazırlık vb dersleri dahi vermelerinin yanında, şimdiye kadar çalıştırdıkları daha profesyonel gerçekten alanında uzman hiçbir hocaya da ödemeleri gereken ücretleri ödememişlerdir. Bu nedenle orada eğitim görmeye çalışan bir öğrencinin hocası ayda bir değişmektedir. Tabi bir sabah dersiniz var diye gittiğinizde piyano odasında şişme yatak ve kullanılmış prezervatifler görebileceğinizden hiç bahsetmiyorum bile.

    İsmi Lazım Değil Müzik Evi 5

    Zenginlerin muhitinde açarsak köşeyi döneriz düşüncesiyle olsa gerek Ümit Köy'de açılan bu müzik evinin iki patronu, bünyesinde ders verdirdikleri hocalarının kapılarını dinleyerek, dersten sonra içeride müzik teorisi anlatan hocasına "hocam derste çok konuşuyorsun, biraz daha çaldırmaya yönelik ders yapsan" demektedir. Buradaki düşünce bilgiden yoksun da olsa bir an önce çalmaya başlayan öğrencinin sağda solda iyi reklam olacağıdır. Fakat eğitimin etiği ile ters olan ve maalesef ki hemen hemen tüm müzik evlerinin yapmakta olduğu bu politika nedeniyle bu müzik evinden de ayrılan idealist öğretmen için daha sonra öğrencisinden haber gelir ki, öğrencisinin velisine, "hocamız çok kötü bir hocaydı işine son verdik" denmiştir.

    İsmi Lazım Değil Müzik Evi 6

    Bahçeliye yeni açılan bu müzik evinin internette yayınladığı eğitim ilanı (reklamında) şöyle yazmaktadır. Gitar piyano bağlama keman, temel müzik eğitimi ve müzikoloji dersleri verilir. Altına da bir mail adresi bırakılmıştır. Mail adresi messenger'a eklenildiğinde yapılan görüşme şöyle olmuştur.

    Müzikolog: Selamlar, ben ...com'daki ilanınızı gördüm de müzikoloji derslerinde neler işleniyor diye soracaktım ?

    Müzik Evi Hocası: selam, temel nota bilgisi ile başlıcaz... gamlar var. müzik engin bir deniz sonuna kadar gidicez işte

    Müzikolog: sonunda ne var acaba ?

    Müzik Evi Hocası: düzenlemeler

    Müzikolog: İlginç (yok öyle bir şey)

    Müzikolog: şimdi ilanınızda enstrüman derslerinden bahsetmişsiniz, temel müzik eğitimi demişsiniz ve müzikoloji dersleri demişsiniz. Bir enstrüman öğrenmek için zaten temel bir müzik eğitimi almak gerekiyor

    Müzik Evi Hocası: evet

    Müzikolog: bunun yanı sıra saydığınız temel nota bilgisi, gamlar vb konular da temel müzik eğitiminin bir konusu; kaldı ki biz buna kısaca Batı Müziği Teorisi diyoruz

    Müzikolog: ama ben size müzikoloji dersi olarak ne öğretiyorsunuz diye sorduğumda aynı şeyleri sayıyorsunuz ki müzikoloji aslında bambaşka bir şey. Bundan haberiniz vardır umarım

    Müzik Evi Hocası: müzik derslerini verecek arkadaş şu an burda değil. kendisi bunları ayrıntısıyla biliyor.. kendisi müzisyen (az önce kendisi müzik öğretmeni gibi gamları sayıyordu)

    Müzikolog: anlıyorum

    Müzik Evi Hocası: siz ne kurs istiyorsunuz

    Müzikolog: ben Etnomüzikoloğum efendim. ilanın çelişkisini görünce merak ettim. biliyorsunuz adım başı müzik evi oldu her yer

    (uzun bir sessizlik)

    Müzikolog: neyse, teşekkür ederim bilgiler için. iyi akşamlar dilerim

    Müzik Evi Hocası: iyi akşamlar

    İsmi Lazım Değil Müzik Evi 7

    Bu seferki müzik evimiz Yenimahalle'dedir. Yenimahalle'den epey öğrenci toplayan bu müzik evi sahibi aynı zamanda orada gitar dersini veren kimsedir. Orada (aynı zamanda eğitmen olan) patron tarafından aşağılandığı için ders almayı bırakıp, benden özel ders almaya başlayan öğrencime ufak bir numara gösterdikten sonra, eline gitarı alıp aynı numarayı gittiği müzik evinde yapan öğrencim karşısında patron epey şaşırtmıştır. Zira müzik öğretmeni olduğunu iddia eden ve gitar derslerini de kendisi veren patronun biarmonik majör dizisinden haberi yoktur.

    İsmi Lazım Değil Müzik Evi 8

    İsmi hiç lazım değil olan bu müzik evindeki dersini bırakıp bana özel derse gelmeye başlayan bayan öğrencime orayı bırakma nedenini sorduğumda gitar hocası tarafından tacize uğradığı yanıtını almıştım. Bu anlamda müzik evlerinin, bire bir ders veren öğretmenlerin evlerinden daha güvenilir olduğu konusunda bir genelleme yapılamayacağını rahatlıkla belirtebilirim.

    İsmi Lazım Değil Müzik Evi 9

    Kızılay'da bulunan ve aynı zamanda bir stüdyo olan bu müzik evinde derse başlayacak olan öğrenciye, ilk dersinden sonra ne öğrendin diye sorduğumda "Am'nin nasıl basılacağını" yanıtını almıştım. Am; la minör akordur ve bir öğrencinin akor basması demek; temel batı müziği teorisindeki ses, süre, hız ve yoğunluğun yanı sıra, nota aralıkları gibi konuların bitip armoni konusunun başladığı gitarda aylardır süren egzersiz çalışmasının belirli bir seviyeye geldiği zaman dilimi demektir. Düşünün ki Am akorunun nasıl basıldığını ilk derste gösteren öğretmenin bunlardan haberi olmadığı gibi, eminim bu akorun hangi seslerden oluştuğundan da haberi yoktur; ki öğrencisine sorduğumda yanıt verememiştir.

    Açıklama; Yazım, kesinlikle ve kesinlikle herhangi bir müzik evini yahut bizzat bir patronu ya da bir eğitmeni hedef göstererek saldırma amacı gütmemiştir. Sadece ve sadece, müziğe hevesli ve işin başında olan genç yeteneklerimize bir gösterge olması dileğiyle dile getirilmiş tecrübelerdir. Ülkemizde yalnız müziğe değil genel anlamda sanata da ilginin artıyor olması, pek çok kimsenin bu işten iyi para kazanılacağı düşüncesiyle haksız kazanç sağlamasını da gündeme getirmiştir. Eğitime başlayacak olan gençlerin ve bilhassa velilerinin bu konuda daha dikkatli ve seçici olmaları beklenir.
  • mustin • 10 Temmuz 2008 21:32 • #558427
    aydınlatma için teşekkürler.son paragrafa kişisel olarak katılmamak elde değil.eğitim bir kenarda dursun bu işten para kazanmak diyince enstrüman alım satımı olsun,tamiri,bakımı vs. konularda da aynı durum söz konusudur.
    saygılar sevgiler
  • Ktulu • 11 Temmuz 2008 14:39 • #558429
    Müzik konusunda iyi birşeyler yapabilmek için eğitimin ne derecede önemli olduğu tartışılır belki ama bunu iş olarak algılayan insanların bu konudaki tutumları ve "iş" olarak gördükleri şeyi ne kadar ciddiye aldıkları o kadar da tartışılacak bir konu değil verdiğin örneklerde de görüldüğü üzere. İnşallah ders verdiğin kişiler tarafından da memnuniyetle karşılanırsın ve doğru yolda ilerlersin sen de. Tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler.
  • Single_FACTOR • 11 Temmuz 2008 18:20 • #558430
    Herkesin en iyi ve en doğru müzik eğitimi alması beklenemez.
    Piknikte arkadaşlarına haluk levent çalmayı ve hatun yapmayı hedefleyen bir adama, aylarca müzik teorisi öğretemessinz.
    bunun yanında elbette ki klasik müzik alanında eğitim görmek ve yönelimi olan birini de ayrı düşünmek gerekl.

    sözün özü, her körün; bir topal alıcısı vardır.
    Bahsettklerin elbette müzik adına duymak istemeyeceğimiz şaşkınlıkla okuduğumuz şeyler.
    ancak bunlar var ve olmaya da devam edecekler.
  • Barış Yerli • 12 Temmuz 2008 03:04 • #558431
    yazdığınız yorumlardan şöyle bir sonuca varıyorum arkadaşlar; peki öyleyse böyle devam edelim. yapabileceğimiz bir şey yok. bırakalım bu işler böyle devam etsin.

    teşekkürler
  • Ktulu • 12 Temmuz 2008 12:05 • #558432
    Siz bilgilendirerek yapılması gerekeni yapıyorsunuz zaten. Yani adamlar işlerini o kadar ince ayarlamışlar ki , 1. örnekte olduğu gibi kendi suçunu başkalarına bile ceza olarak çektirebiliyorlar. Buna mahal vermemek de ancak bu tip yazılarla mümkün. Tabii ki bu şekilde devam edelim demiyoruz, ancak yapılabilecek çok birşey de yok. Yazılarınızı okuyup "vay be piyasada neler dönüyormuş" diyebilir, seçimimizi yaparken daha dikkatli oluruz eğer eğitim alacaksak. Kanunen bir müzik evinde şişme yatakla fantazi yapmanın bile mesai saatinden sonra yasak olduğunu sanmıyorum :) Tabii ki hoş şeyler değil, hayvanlığın daniskası ama bir çuvala da dik durmayı öğretemezsin. İstediğin kadar düzelt, yine yere düşecektir. Bu adamlar da buraya yazdığımız yazılarla düzelmeyecekler . Ancak milletin gözü açılırsa belki primleri azalır diyeceğim ama, Single Factor de haklı bu konuda. Sırf "ben gitar çalabiliyorum" demek için 1 ay derse gelip Akdeniz Akşamları çalacak adam da gitsin o gibi yerlere. Bence siz de onun parasına muhteç değilsiniz. Bilinçli bir şekilde müzisyen olmak isteyen insanlar da zaten bu tip sitelere gelip bir ön araştırma yaparlar eğer teknolojiden bihaber değillerse. Siz kendinize düşeni yapıyorsunuz bundan şüpheniz olmasın. Biz de köstek olmak istemedik. Yanlış anladınız.