Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

scallop

  • sucellus333 • 26 Kasım 2009 11:08 • #559055
    selam...
    Gibson fly v gitarım var maun sap gül klavyesi var buna scallop yaptırmak istiyorum 9 dan aşağı perdelere ya da 12den aşağı ama olabilirmi sapta bi sorun çıkartırmı fly v nin sapı diğer gibsonlara göre ince sizce bi sorun olabilir mi birde ankarada kim var yapan işçiliği temiz gitarımı emanet etmeye korkuyorum..
    kenan diyeceksiniz evrenselden ona bi kere jackson götürdüm bu gitarın klavye ince yapılmaz dedi fender gibi bişey olsa yaparsık dedi şansıma gitarı ertesi gün fender stratla takas ettim onu götürdün yine olmaz bunada yapılmaz dedi yapabildiği bi gitar varmı onuda anlamadım..neyse tavsiyelerde bulunursanır sevinirim...
  • tuncvidinli • 22 Aralık 2009 21:02 • #559071
    Ben sana tavsiyede bulunayım.

    Kenan Abi'yi 15 senedir tanırım. Bir çok gitarıma değişik şekillerde scallop yaptı. (Yani yapabildiği gitarlar elbette var) Gerçekten de saplarında problem olabilecek gibi gitarlara scallop yapmaz çünkü dediğim gibi ilk başta olmasa da bir zaman sonra sorun yaşarsın.

    Bunun haricinde bende hem Malmsteen Strat var hem de Amerika'daki Warmoth'a oyuk perdeli (scalloped) custom gitar yaptırdım. Malmsteen Strat'larda sap normal Strat'lara kıyasla daha kalındır, o yüzden oyuk perdeler sorun yaratmaz.

    Burada şunu bilmeni isterim, değil Ankara'da, Türkiye'de bu işlemi düzgün olarak, gitara zarar vermeden yapabilecek usta, Kenan Abi'den başka belki 1 veya en fazla 2 tanedir ama henüz ben tanışmadım. O sebepten Kenan Abi tavsiye etmiyorsa bir başkasına da yaptırma derim.

    Scallop işleminde makine yoksa perdeye tamamen oyma yapılamaz çünkü oyuklar klavyenin radius'u ile aynıdır. Bunu elle tutturmak, eline bilgisayar programı yüklemediysen, mümkün değildir. Bu sebepten Kenan Abi de zaten tüm perdeye yapmaz, D telinden ince E teline doğru açılı yapar. Bu da sapının kalın olmasını gerektirir çünkü simetrisi bozulan sap ilerde sorun çıkarma eğiliminde olur.

    Diğer türlü de bu işlem için makine gerektiğinden, (sanıyorum Plek hariç) sap gövdeye bağlanmadan yapılır ve Gibson'larda sapı makinaya bağlamak için sökemezsin.

    Kenan Abi'nin yapılmaz demesinde bir sebep daha vardır. Inlay'lerin derin olmayabilir. Perdeyi oyarken derin olmayan inlay'ler düşebilir. Bunu da istemezsin.

    Mutlaka kararlı isen ya Kenan Abi'den söylediğim şekilde hizmet alırsın ya da tam olarak radius'lu bir oyma işlemi istiyorsan yurtdışında Plek makinası olan firmalar var. Onlar bu hizmeti veriyorlar, sanıyorum sapı sökmeden de yapabiliyorlar. Tuzlu bir işlem ama orjinal fabrika çıkışı scallop'a alternatif benim bildiğim tek sistem de bu.