Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Bas gitarda modifikasyon

  • Oysterhead • 9 Ekim 2011 23:30 • #640548
    Merhabalar arkadaşlar,
    Ortaokul yıllarından beri yoğun ve aralıksız olarak müzikle uğraşıyorum. Her ne kadar bağlama ve klasik gitar ile bir şeylere başlamış olsam da yer aldığım ilk müzik grubundan itibaren 1.cil enstrümanım çok haz ve keyif alarak çaldığım bas gitar oldu.. İlk zamanlarda Squier'ın Standart Jazz Bass'ını kullandım. Ancak jazz basların bana hitap etmediğini düşünerek yakın bir tanıdığımdan çok sahne yüzü görmüş, hakkı verilerek ve bakımları da yapılarak kullanılmış bir Washburn XB-200 aldım (Sene 2005). Neredeyse ortalama bir elektro gitar gövdesi boyutlarında olan gövdesi, çok da etli olmayan sapı ve rahat klavyesi, 24 perdesi, pasif elektroniği, 1 bridge 2 neck olmak üzere 3 manyetiği ve 4 potans düğmesi (1 volume, 1 manyetik seçimi, 1 bas, 1 treble) ile gerçekten çok tatminkar bir bas gitardı kendisi. Aradan neredeyse 7 sene geçti ve bana halen çalarken ilk günki keyfini vermeye devam ediyor. "İdeal giriş seviyesi gitarı" olmaktan çok uzun vadede de kullanılabilecek bir gitar olan XB-200'ün methini çeşitli forumlardan da duydum.

    Son zamanlarda Musicman Big Al, Fender Aerodyne, Warwick Infinity ve Lakland 44 serisi gibi gerçekten üst düzey 4 telli bas gitarlara kafayı ister istemez taktım. Ancak en iyi ihtimalle 1500-2500 liralara alabileceğim bu aletler şu an maddi durumumu bir hayli zorlayacak gibi görünüyor. Ben gitarımı oldukça rahat buluyorum belki de alışmışlığımdan. Büyük paralar verip çalım rahatlığı olarak çok da tatmin olamayacağım bir gitar almaktansa, kendi gitarımı sağlam bir modifikasyonla üst düzey bir gitara dönüştürmeyi düşünüyorum..

    İlgilendiğim müzik türleri, Alternatif - Funk - Pop - Experimental ve hatta Klasik Rock - Blues..
    Larry Graham, Stanley Clarke, Les Claypool, Geddy Lee, Flea, Bootsy Collins gibi üstadların da soundlarını beğeniyorum.

    Gitar üzerinde yaptırmayı düşündüğüm modifikasyonlar:

    -> Kızılağaç gövde üzerindeki boyadan arındırılacak ve ahşabın doğal rengi ortaya çıkarılacak (başka bir ağaç türünden yepyeni bir gövde de yaptırılabilinir ancak aktif elektronik kullanılacağından buna pek de lüzum olduğunu düşünmüyorum).
    -> Rosewood klavye ve sapın bakımları yapılacak, gerekirse cila atılacak.
    -> Fretler sökülerek perdesiz hale getirme işlemi yapılacak.
    -> Akor burguları değiştirilecek
    -> Dişi jack değiştirilecek
    -> Askı pin, Ernie Ball'ın kilitli sistemiyle değiştirilecek
    -> Gitarın hali hazırda üzerindeki Washburn 500 serisi P ve J tipi manyetikler Seymour Duncan, EMG veya Bartolini (Musicman tipi) bridge ve neck manyetiklerle değiştirilecek.
    -> Pasif elektronikten aktif elektroniğe geçilecek, aktif-pasif arasında 2 kademeli bir mini toggle switch kullanılacak
    -> EMG'nin 3 EQ parametresine sahip aktif BQC System'i kullanılacak (1 Master Volume, 1 Blend, 1 Bas, 1 çift katlı Treble-Middle potansı yer almakta).
    -> Gitarın üzerindeki köprü sökülerek Hipshot ya da Kahler'in 4 telli bas gitarlar için özel ürettiği tremolo köprüsü takılacak, montaj için ahşaba gereken işlem de yapılacak.

    Yukarıdaki değişikler yapılacak olursa A'dan Z'ye komple bir modifikasyon yapılmış olacak. Washburn XB-200 siluetinde bambaşka bir gitar olacak yani..
    Tüm gerekli parçaları bizzat ben temin edeceğim, eBay'i devamlı kullanan biri olarak alışverişi ordan yaptığımda 800-1200 lira civarında bir faturayla karşılaşıyorum.

    Benim sizlere sorum;

    -> Yukarıdaki modifikasyonların tümünü tek bir usta yapabilir mi? Yapabilirse de ismi nedir ve yeri nerededir?
    -> Tahmini olarak işçilik bedeli ne kadar olur?
    -> Her biri mantıken yapılabilinecek türden modifikasyonlar mıdır?
    -> İlgilendiğim müzik türleri ve örnek aldığım üstadları baz alırsak alabileceğim en üst düzey manyetikler ne olabilir?

    Şimdiden herkese yardımları için teşekkürler.
  • bsftw • 13 Kasım 2011 02:02 • #640587
    Rıfat Usta.
    http://rifatturen.blogspot.com/