Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

pre-amp

• The Doors • 9 Temmuz 2004 14:44 • #538497
    Behringer Bass V-AMP Pro Rack Modeling Preamp modelini inceledim ve üzerinde delay, reverb, chorus, auto wah vs. birsürü efect özelliği gördüm..
    Bu preamp kullanıldığı vakit, bu özellikleri tek tek üstlenen pedallara gerek kalmıyormu? ve bu preamp ların şekilleri araba teybinin kafasına ya da kafa amfilere benziyo ama bunlar biyere monte falan ediliyormu nasıl kullanılıyor?
  • aykuth • 9 Temmuz 2004 15:15 • #538499
    ya bir ara bunların hepsini bildiğimce anlatmam gerekli sanırım. Ama senin ilk soruna cevap vereyim önce.

bu efektler yine sayısal bir işlemci yoluyla veriliyor ve bunların seslerini beğendiysen ayrı pedallara gerek kalmıyor. (tabi efektleri açıp kapatmak değişik patchler arasında geçiş yapmak için footswitchler yine de faydalı olur)

artık bazı gitar anfilerinin üzerinde de bazı efektler dijital olarak var. (overdrive, reverb, chorus analog olarak da var bir kısmında/hatta çoğunda bir overdrive kanalı bulunur) bu da aynı şey yalnız hoparlöre güç basacak poweramp kısmı yoktur preampte. Enstrümandan çıkan elektrik sinyalini poweramp veya mixer'e girilecek seviyeye getirir. Ve tonunu şekillendirir. Bazılarında (Behringer V-amp gibi) ses üzerine efektler yerleştirme şansın da vardır. Hatta bu preamp bazı ünlü anfilerin tonunu yakalamak için modelling de yapıyor bildiğim kadarıyla.

preamp+processor gibi düşünmek gerekli bunu. Ama efektlerden çok iyi bir şey bekleme. Kendi tonu nasıl bilemiyorum çünkü hiç denemedim.

Birinci soruna yanıtımı tekrarlarsak.

Bu aletin üzerinde efektleri sesi/kalitesi/tonu/geçiş hızı sana yeterli olacaksa evet ayrı pedallara gerek kalmaz çünkü bu efektleri preamfin zaten verecektir.

bunlar rack-mount tabir edilen türkçeye raf olarak çevirebileceğimiz metal aparatlara monte ediliyor. (ki sıklıkla yine rack mount olan poweramplerin önünde kullanılırlar.) Bu rackleri profesyonel ses sistemi sağlayıcılarında görebilirsin.

tabi preampi normal bir combonun (preamp+amp+kabin) önünde de sesi şekillendirmek için kullanabilirsin. Ama bunun için daha uygun fiyatlı ve taşıması/kullanması daha kolay olan processorleri kullanmak daha mantıklı.

Tüm bunlar sayısal (dijital) yolu seçersen geçerli. Analog sistemlerdeki preamplerde (varsa bile) çok fazla sayıda efekt bulunmaz. Şahsen ben behringerin ucuz dijital ürünleri konusunda ikircikliyim. Bir de en önemlisi şu an daha çok efektleri merak ediyor gibi görünüyorsun ne iş yaptıklarını , nasıl çalıştıklarını öğrenmek için illa birşeyler alacaksan BP50/80/100/200 gibi bir processor almak bence daha mantıklı bir seçim. İleride bir preamp alacaksan daha iyi seviyede (gerçekten pro) bir şeyler almak daha mantıklı. (en azından bana göre)
  • The Doors • 9 Temmuz 2004 15:40 • #538500
    poweramp dediğin şeyin halk arasındaki adı amfimi oluyo? yani şu bendekide poweramp türündenmi?
  • aykuth • 9 Temmuz 2004 16:19 • #538502
    halk arasında her şeye anfi diyorlar ;)

kısaca anlatayım gitardan çıkan elektrik sinyalini duyulur hale getirmek için üç ana elemana ihtiyaç duyarız

1) preamp
    2) poweramp
    3) kabin/hoparlör

Sendeki b65 bir combodur yani üzerinde preamp+poweramp+kabin birarada bulunur. Sinyali bir uçtan vermen duyulur halde alman için yeterlidir. ( tabi açmış olman koşuluyla)

bir preample poweramp bir arada ise ve bunun kabin/hoparlörü yoksa bu kafa (ing. head) olarak adlandırılır. Marshallın gitar için ürettiği kafalar ünlüdür. Fenderin bassman 100leri de. Bunlardan çıkan sinyali duymak için bir kabine/hoparlöre ihtiyaç vardır. bas gitardan çıkan sesin özellikleri nedeniyle biz basçılar genelde kapalı (bazılarına küçük portlar açılmış) kabinler kullanırız.

Tabi bir de bu üçü ayrı ayrı olabilir. Tam da bu noktada ne olduklarını kısa kısa anlatsam iyi olacak.

preamp: Bas gitardan çıkan nisbeten zayıf elekrik sinyalini (pasif baslar için konuşuyorum) bir powerampi (güç anfisini) sürebilecek (ing. drive) seviyeye çıkarır. Bir kulaklıkla çıkışlarını dinleyebilirsiniz ama hoparlörden duyulacak/duymaya değecek bir ses çıkartamazlar. Senin bas stateinin line out çıkışı bu kombonun preampinin çıkışıdır. ( daha çok sahnede bası miksere veya büyük güç anfisi sistemine girmek için kullanılır) Bastan çıkan sesin önemli bi kısmı burada şekillenir (diğer kısımlar bok etmiyorsa) . piyasada preampi tüplü devre içeren veya tümüyle tüplü cihazlar vardır. (sadece preamp, kafa veya kombo olarak)

poweramp: güç anfisi: bu anfinin temel amacı aldığı sinyali bir kabini sürebilecek akımı oluştuaracak şekilde güçlendirmektir. Preampten aldığı sinyali mümkün olduğunca az deforme ederek bir kabini sürebilecek güce getirir 3-5 watttan binlerce watta kadar olabilir.

kabin: burası elektriksel sinyalin sese çevrildiği yerdir. GÜçlendirilmiş sinyal burada ses olur. Elektrik sinyalinden sesin oluşumunu anlatmayı gereksiz ve benim kapasitemin üzerinde buluyorum. Ama bu kısımın da bas tonunda şönemli bir yer tuttuğunu söylemeliyim. Bildiğimiz hoparlör bir kutuya yerleştirilerek yapılır. ama hoparlör, hem kabin büyüklüğü, hem de kabinin tasarımı çıkan tonu inanılmaz ölçüde etkiler.

sonunda yine tekrarlarsam

preamp+poweramp: kafa

preamp+poweramp+kabin: kombo tabir ediliyor (en azından benim tarafımdan).

bir son ek

bas+ on board (üzerinde) preamp: aktif bas demek. (aktif basların üzerindeki preampler çoğu zaman bir güç anfisini sürmek için yeterli olmasa da)

sanırım bu kadarı fazlasıyla yeterli. Anlamadığın her şeyi sorabilirsin. Ama mümkünse bir kaç ilmek aşağıdaki gayri resmi ilmeğe yanıt olarak sormanı tercih ederim.
  • The Doors • 9 Temmuz 2004 16:36 • #538503
    çok teşekkür ederim bundan sonra kafama takılan birşey olursa ''bas üzerine'' den devam ederim :)