-
overdrive/distortion/flanger/chorus pedalları hakkında biraz detaylı bilgisi olan varsa ve paylaşmak isterse sevinirim . 10 senelik bass geçmişinden sonra elektrik olayına girmeye hazırlanıyorum da :))
-
overdrive'ı herhangi bir eski amfi ile yapabilirsiniz. sesi sonuna kadar açarsanız hafif overdrive'lı çalarsınız. tabii artık overdrive devreleri var. sonuçta sesi bozar ama distortion kadar düzenli değildir, pislik birşeydir. blues, hard rock tarzı müziklerde iyi gider. distortion ise ses üzerinde bazı özel işlemler yaparak sesi bozar, bu overdrive'dan daha serttir ve daha parlaktır. flanger'ın sesini size anlatmama imkan yok, pedal satıcılarının sitesine girip örnek bir ses dinlemenizi tavsiye ederim. chorus ise sesin bir kopyasını yanına ekleyerek koro etkisi verir. chorus'u solo atarken kullanmanızı tavsiye ederim.
-
overdrive geri beslemedir senin tanımladığın kadar basit bir devre değil çok kötülemişsin bu konuda fazla bilgin yok herhalde overdrive geri beslemedir dendiği kadar pislik bişey değil aksine özellikle solo atarken solonuza renk,ruh katan bir özelliktir
overdriver oluşturmak için pre anfinin çıkışı girişini belli oranlarda besler bu oranı siz ayarlarsınız Gainden geri besleme sonucu ses sinyalının tepe noktaları anfinin algıladığı seviyeyi geçmye başlayınca sese distortion katılmış olur o yüzden gaini açtığınızda aynı ande seste distortion la beraber artamaya başlar
.
distortion=anlamı ses bozulmasıdır ayrıca arkadaşın dediği gibi sesi parlaktır fakat overdrive den farklı olarak sesi anfinin sınırlarını zorlayarak değilde ledleri kullanılarak bozar sesin tepe noktalarını ledler keser veya daha sert tonlardaki anfiler diyotlar keser ses daha sert bir hal alır ama distortion genelde ritmde kullanılır soloda berak bir ses alamassınız .
-
birader boss'un sitesine giriyosun.her pedalın(böceklerin) sesini tek tek dinliyosun.hatta pedalları yan yana bile dizebiliyosun programla:) neyse bari sana direk o adresi verim.tıkla bak,gör ve duy.
http://www.bossus.com/index.asp?pg=2&tmp=3&ID=110
burda 4 tane seçim var hepsine bak birader.çok begeniceğine eminim. tam istediğin bişey.sonunda çok dua etcen:)
-
Overdrive "aslında" geri besleme değildir. Adı üstünde aşırı sürülmedir. Lambalı zamanlarda lambanın headroom'unu zorlayacak kadar sinyal verildiğinde sinyalin tepe ve dip noktalarının kırpılması sonucu ortaya çıkan ve insanların hoşuna giden olaydır. Yani herhangi bir inputu olan alete kabul edebileceğinden daha yüksek bir sinyal enjekte ederseniz o alet overdrive olmuş olur. Bu müzik setinde de olur, bilgisayarın ses kartında da olur, bir hoparlörde, her yerde olur.. Ama bu pis bir şeydir, hiç hoş değildir ;)
Günümüzde müzik terimi olarak kullanılan overdrive ise bu aşırı sürülmelerin kulağa güzel gelecek şekilde modifiye edilmiş halidir. Distortion'dan pek büyük bir farkı yoktur aslında, sadece distortion sinyalin daha güçlü bir şekilde kırpılmaya uğramış halidir.
İşin güzelliğine gelirsek; sert bir distortion da, kirli bir overdrive da yeri gelince insana yeterince keyif verir, birini ötekinden ayrı tutmamak lazım :)
-
nem:cevap
beki nem "Overdrive "aslında" geri besleme değildir. Adı üstünde aşırı sürülmedir."demişsin ama birşeyi unutuyorsun gitar anfilerine nasıl olacakta yüksek sinyal girceksin direkt gitar bağlıyken mutlaka geri besleme yapıp sesi yükseltmen lazım.
aşırı sürme tabiri ise monitörler hoperlörler için kullanılır.
bilgi isteyen ardaş elektronik işine gireceğini söylüyor.bende elektronikle uraşıyorum ayrıca kendi yaptığım power anfiyi fender gibi bir anfinin içine modifiye edip monta edip 85 anfi 200W yaptım.sözüm o arkadaşa yardım lazım olursa çekinmi herzaman elektronik konusunda yardımcı olabilirim sana birde internette distortion overdrive devreleri var bi çoğu çalışmıyor dikkat edesin.
-
Evet dediklerin doğru tabii ki. Ama ben overdrive kelimesinin nerden geldiğini anlatmak istedim. Bu yüzden "aslında" kelimesine dikkat çekmek için tırnak içinde yazdım.
-
benim bildigim geribesleme terimi ingilizcede feedback e denk geliyo tabi burda oturup kelimelerin anlamlarini tartismanin bi manasi yok..arica overdive terimi sadece monitorler icin kullanilmaz bugun hangi forum a gidersen git "driving preamp/power tubes " terimi kullanilirki bu da overdriving anlamina gelir, speaker overdrive i da vardir tabii, zaten volumun sonuna kadar acilip(bkz. crank) elde edilen drivelarda speaker'in drive olmasinin da payi vardir..
-
overdrive (aslındaya gerek yok) geri besleme değildir.
"gitar anfilerine nasıl olacakta yüksek sinyal girceksin direkt gitar bağlıyken mutlaka geri besleme yapıp sesi yükseltmen lazım"
bunun overdrivela alakası yok feedback bağlantısı hemen her anfide kullanılır. Overdrive olsun olmasın geri beslemeli bir anfi kullanmak zorundasın zaten. gitardan çıkan zayıf sinyali güç anfisinin verimli bir şekilde yükseltebileceği sinyal seviyesine çıkarmak için. Overdrive zaten var olan bu anfinin daha da zorlanmasıyla oluşur. Özellikle tüplü anfilerde güzel gelir çünkü bunları aşırı sürme transistorlerden farklı harmonik seriler üreten sinyal şekillerine neden olur.
monitörler ve hoparlörler de aşırı sürülebilir. Ama özellikle böyl4e çalışmak için tasarlanmamışlarsa bu aşırı sürme hem kötü seslere hem de monitör veya hoparlörün zarar görmesine (over excursion nedeniyle) neden olacaktır. marshall gibi anfilerin tonunun bir parçasıdır aşırı sürülmüş hoparlörler. Ama sadece hoparlör değil, güç anfisi katı da aşırı sürülür çoğu zaman.
-
abi herkese bolca teşekkürler , basit bi overdrive bi de distortion pedal aldım , zaten marshall bi anfim vardı 15 W işimi olabildiğince görüyor . Yalnız dikkatimi çekti , birşey sordum , çok hoş bir tartışma çıktı...
Herkese eyvallah
Long Live Rock N'Roll