Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

mikser konusunda yardım...

  • aykuth • 31 Ağustos 2004 11:04 • #539206
    bası direkt girmek (bas aktif bas değilse) (ki değil sanırım) iyi bir çözüm gibi durmuyor. En ucuzundan da olsa bir D.I. gerekli olur bana göre. bas anfisi varsa onun line out veya PA out/balanced aout varsa onlarda olur. (external speaker çıkışı olmaz yalnız)

    Mikserin en az bir mikrofon girişinin olması gerekli dediğin setupta, bir de kulaklık anfisinin beş çıkışa ihtiyacı var. Sesleri çok açmadığınız takdirde bir kanalı ikiye bölebilirsiniz sorun çıkmadan böylece yukarıda fiyatını söylediğim kulaklık anfisini kullanabilirsiniz.


    Alacağınız ses bu kadar yatırıma değer mi onu bilemiyorum. Yakınınızdaki müzikevlerini bir dolaşıp ellerinde neler var bir baksanız iyi olur. Ayrıca bas konusu önemli en azından bir DI alsanız iyi olur. Para varsa mxr- m80 veya sansamp BDDI daha da iyi olur. Basçınız ömür boyu da kullanablir bunları. (ikisinde de DI var üstelik preamp olarak kullanılabiliyorlar)
  • baranthalas • 4 Eylül 2004 22:08 • #539252
    arçelik mikserler çok iyi tavsiye ederim..geçen gün krep şeysini çırptım gayet güzel oldu
  • Mahcem • 6 Eylül 2004 23:53 • #539291
    Mikser "karıştırıcı" demektir. Adı üzerinde farklı kanallardan gelen sesleri karıştırır ve kullanıcının istediği şekilde yönlendirir.

    Mikserin ana girişlerinde mikrofon ve line (hat) seviyesinde sinyal kabul eden karşılayıcı preampliler bulunur, bunlar sesi optimum bir şekilde karşılayıp dengelemeye yararlar. Girilen sinyaller kanallardaki EQ (ekolayzer) denen birimlerden geçirilip gerkli şekilde tonlandıktan sonra fader (feydır) denen kanal sürgü potanslarına gelir, oradan geçerken kendi aralarındaki volüm dengeleri ayarlanıp birbirlerine karıştırılır.

    Ufak mikserlerde genelde sadece iki master çıkış (sol/sağ) bulunur, kanaldan gelen sesin bu master çıkışlardan hangisine gideceğini o kanaldaki Pan düğmesi tayin eder, sağa yatırılırsa sağa, sola yatırılırsa sola, ortaya getirilirse her iki çıkışa eşit gider.

    Biraz orta ve büyük boy mikserlerde iki master çıkışın yanı sıra iki-dört veya sekiz, hatta daha büyüklerinde onaltı veya otuzikiye kadar alt grup çıkışları bulunur, ki bunlara "subgroup" denir. Subgrouplar özellikle kanal kayıdı yapılıyorsa işe yararlar, diyelim aynı anda sekiz kanalı ayrı ayrı kaydetmek istiyorsan mikserden gelen her kanalı bir subgroup'a yönlendirirsin, böylece hiçbir sinyal bir diğerine karışmadan mikser kanallarında kontrol edilip aynı anda farklı kanallara kaydedilebilir.

    Subgroup çıkışları ayrıca miksaj esnasında da grup mikslerini dengelerini bozmadan master çıkış sinyali içerisinde komple indirip çıkarmaya yarar. Örnek olarak diyelim davulunda sekiz kanal mikrofon var ve davulu kendi içinde bir dengeye oturttun, sonra basları gitarları klavyeleri de oturttun. Ama salon dolduktan sonra diyelim davul kiti kendi içinde çok dengeli ama müziğin tamamı içerisinde genel olarak çok baskın çıkmaya başladı. Davulun her bir kanalını tek tek geri çekip o yaptığın cânım davul miksini mahvedeceğine davul kanallarını önce iki submix grubuna gönderirsin, kanal ayarları ile hiç oynamazsın, sadece subgroup fader2ından davulun tamamını öne veya geriye alırsın. Böyle kolaylıklar sağlar.

    Bunun daha ötesini de anlatırım, Aux'lar Insert'ler EQ'lar nasıl kullanılır ancak bunları gelip benim kendi forumuma sorman lazım, zaten orada bunların çoğunu anlattım zamanında http://www.muziktek.com

    Kolay gelsin.
  • Legend • 20 Eylül 2004 14:11 • #539484
    herkese teşekkür ederim forumlara bakacağım...