Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Aktif - Normal ( pasif? ) Bas gitarlar

  • rebeyin • 11 Ekim 2004 15:16 • #539665
    Çok yüzeysel bir bas gitarist adayı olarak merak ediyorum aktif olarak nitelendirilen basların özellikleri ve aktif olarak adlandırılma sebepleri nelerdir ?
  • need_a_cure • 11 Ekim 2004 20:57 • #539671
    pre amplifikatör barındıranlar aktif bass lardır yani ön amfi var ve slap depth (böyle mi yazılıyordu) denilem slap derinliği verirler yani normalden fazla tiz ama bass dolgulu gibin aktif alırsan ya da almazsan pek birşey değişmez gibipro olmadıkça mantığı yok benim gibi özentiysen aktif al (çok açık sözlüyüm yav)
  • NorMALE • 11 Ekim 2004 23:40 • #539672
    Aktif manyetikli basslarda iyi performans için amfiye subwoofer ilave etmeniz önerilir.bu yüzden bazı amfilerde düşük performans alabilirsiniz.
  • aykuth • 12 Ekim 2004 13:28 • #539676
    Bu konuda daha önce de yazdım. Ama kafalar karışık sanırım.

    pasif basta bas üzerinde aktif eleman (transistör, opamp gibi sesi yükseltmeye yarayacak herhangi bir elektronik eleman) yeralmaz. Ve dolayısıyla pil de. Pasif basta bir şeyleri sadece kısabilirsiniz.
    bir iki temel konfigurasyon vardır.

    Precision vb. tek manyetikli gitarlar için genelde

    1 ses (potans=değişken direnç) ve bir de ton düğmesi (potans+ kapasitör) bulunur. Ton düğmesi ile oynayarak tonu tiz ile bas arasında dilediğiniz bir yere ayarlarsınız. Ton sonuna kadar açık olduğunda en tiz (aslında tam da en tiz olarak nitelendirmek doğru değil) ton gelir. En kısık halinde ise en bas (yine ifade tam doğru değil) tonu alırsınız. Ton devresi pasif bir devre olduğundan manyetiklerden gelen sinyali zayıflatacaktır.

    Jazz vb. çift manyetikli gitarlar da ise birden fazla konfigurasyon kullanılabilir. Bİldiklerim

    1) İki manyetik için ayrı ayrı ses ve bir tane master tone düğmesi

    ton için prensip yukarıdakiyle aynıdır. İki manyetikten gelen sinyali ise ilgili ses düğmelerini ayarlayarak istediğiniz oranda karıştırabilirsiniz. İki manyetiği de sonuna kadar açmak (ya da tam aynı seviyeye getirmek) 50-60 hz hum dediğimiz dip gürültüsünü minumuma indirecektir.

    diğerleri: bir master volume, bir blend ve bir tone düğmesi. vb. konfigler de olabilir. Ben iki bant veya üç bant pasif equalizer kontrolü hatırlamıyorum ama sanırım vardır. (washburnlerde olabilir belki, dediğim gibi anımsamıyorum). Bir de bazı humbucking (bir diğer manyetik çeşidi) kullanılan gitarlarda seri, paralel bağlantı değişimi için anahtarlar bulunabiliyor


    Aktif baslar ise iki türe ayrılabilir sanırım

    1) Manyetiğin ve EQ'nun aktif olduğu baslar. (emg'nin çoğu modeli, dimarzio, seymour duncan ve bartolininin bazı modelleri. aktiftir.)

    2) sadece eq'nun aktif olduğu baslar. Pasif manyetiklerin arkasına yukarıda anlattığımın aksine opamp, transistör vb. aktif elemanlar kullanılarak eklenen aktif bir EQ devresi içerirler.


    Bir genelleme olarak pili yeni değişmiş bir aktif bastan çıkan sinyal pasif bir bastan çıkandan (çok "hot" sarımlı değilse pasif bas) daha güçlü olacaktır. Bunun avantajları zor da kalındığında aktif basın PA sistemine direk girilebilmesi ve uzun kabloların etkilerine biraz daha iyi direnebilmesi olarak sayılabilir. Ayrıca ton kontrollerinin daha esnek olması gibi bir avantajı da olacaktır.

    Aktif manyetiklerin ise pasif manyetiklere göre çıkış empedansları, çıkan sinyalin gücü, ve çift pilli modellerde headroom genişliği gibi avantajları da olacaktır.


    Kısacası aktif basın pasif basa göre en önemli avantajları çıkış gücü, çıkış empedansı , ve ton paletinin genişliğidir (her modelde değil, bana göre pasif bir fender jazz birçok aktif bastan daha geniş bir ton paletine sahiptir). (bunlar her zaman avantaj olmayabilir).


    pasif baslar için de söyleyeceğim iyi şeyler var elbet ama vaktim yok. Daha sonra devam edeyim.
  • rebeyin • 12 Ekim 2004 16:37 • #539679
    önce teşekkür ederek.. benim pasif basımın manyetiklerinden birisi arızalı ve değiştirmem lazım. bu durumda pahalı olmayan ama başımı da ağrıtmayacak bir manyetik tavsiyesi alabilir miyim?

    bir bridge ve iki middle pickup var alette. sanırım alttaki middle arızalı.

    bir de ankara da dogru duzgun bi de fiyatı şişirmeden kontrol edecek dürüst tamirci olarak kimi tavsiye edersiniz?

    çok sıkıcı olmaya başladım ya. onu sor bunu sor.. neyse.
  • aykuth • 12 Ekim 2004 17:33 • #539680
    Yine çok vaktim yok. Yukarıdakini de sonra tamamlayacağım ama. Birkaç bilgi

    Sanırım gitar P+J konfigurasyonunda yani bir single coil jazz manyetiği (bridgedeki, tek çubuk şeklindedir)
    bir de split coil precision manyetiği var (iki parçadan oluşur biri üst iki tel diğeri ise alt iki tel için kutupları taşır. Ve sürpriz p'ye biraz benzer iki ufak dikdörtgen).

    Dolayısıyla üç değil iki manyetik var gitarda. Ve sanırım p manyetik arızalı. Bunu kontrol etmekte bir şey yok. Bastan anlayan bir arkadaşın varsa o bile kontrol edebilir. Benim bu işler için bir yerim olsaydı ben bile kontrol edebilirdim. (ki ben çok anlamam bastan, basçı olmaya çabalıyoruz o ayrı)


    ankarada doğru düzgün tamirci bir tek kenan abiyi bilirim evrensel müzikte. (izmir 2 caddesi turtes pasajı alt kat). Kontrol de eder yeni manyetikleri de takar. Ucuz değildir ama fahiş fiyatları da yoktur. Tek dezevantajı çok bekletmesi.


    Manyetik tavsiye etmeden önce gitarın hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmamız gerekli. Ayrıca her iki manyetiği değiştirip değiştirmeyeceğini de bilmemiz. Şu anda internette manyetik satmaya çalışan bir iki biliyorum ankaradan. Eğer düşünürsen onlara ulaştırabilirim (veya ilanlarının linkini verebilirim)
    (bir p manyetik dört de j manyetik ilanı dönüyor ortalıklarda).

    ama önce basını biraz anlatsan iyi olur. Tabi bir de kontrol ettirsen. Belki basit bir ayar veya bağlatı hatası vardır.



    çok ucuz bir şeyler istersen de belki elimdeki sapı atık bastan sökeceğim bir p manyetiği denedikten sonra sana satmayı düşünebilirim. Ama bunu önermeyeceğimi şimdiden söyleyebilirim.


    Gitmeliyim şimdi.

    Basçı ve arkadaşları kolonisindeyim hemen her zaman oradan da soru sorabilirsin dilersen.
  • rebeyin • 13 Ekim 2004 16:38 • #539687
    teşekkürler .. bas kolonisine dogru yola çıktım. :)