-
arkadaşlar ben müziğe ilgisi olan ama yeni başlayan biriyim.ve basla başladım..basım markası wasburn xb100 serisi..şimdi bascı olmak istiyorum.bana nerden başlamam gerekiyor ve nasıl hızlanırım vede tavsiyelerinizi iletirseniz sizlere çok tesekkür ederim..ama basa aşığım denilecek kadar çok seviyorum..lütfen yardımmmmmmmmmm..
-
Ben de bass gitar çalıyorum ve sana şunu söyliyeyim ben nota bilmiyorum ve eğer öğrenme şansın varsa gitara nota dersleri ile beraber başla çünkü sonra benim tıkandığım gibi tıkanırsın!Ama nota olmadan da bir süre (hatta uzun bir süre) gayet güzel idare edebilirsin.Eğer nota öğrenecek durumum yok diyorsan sana tavsiyem önce tab okumayı öğren ve bulduğun her tabı çalış,ayrıca bazı egzersizler var parmakları açmak için onları bul ve çalış!Aslında duyduğun her parçayı gitarda çıkarmaya çalışman da yardımcı olucaktır önce yanlış çıkarırsın sonra doğrusunu bulursun!Eğer Bass gitarı dediğin kadar seviyorsan onu elinden düşürmezsin ve en önemlisi de bu zaten! onunla sürekli oyna yeni birşey bulmaya çalış, duyduğun bir melodiyi çıkarmaya çalış ve sürekli uğraş bir süre sonra bir bakıcaksın ki gayet güzel çalıyorsun!Benden bu kadar sana başarılar!
-
hazir bass a asikken bir de bass i yemis bitirmis bir gruba da asiksan olayi baya uzunca bi sure goturuyorsun notasiz falan. ben rhcp asigiyim, bass a da flea sayesinde klasik gitara bass muamelesi yyaparaktan basladim :) gecen sene bi washburn xb100 aldim 1 senedir caliyorum . tum slap sololarini , slap rifflerini aklina gelebilcek butun rhcp sarkilarini ki buna 80 lerde dahil calabiliyorum . calisimi gorenlere 1 senedir bas caldigimi soledigimde sen "kafayi yemissin o zaman" - "inanmam" gibi laflar ediyolar..yani mutlaka bu 2 ozellik olsun o zaman istemeden gelisiosun
en gerekli olan sey ise nota bilgisi, mutlaka modlari falan ogren. ben hic bir sey bilmiyorum 2-3 kolay major minor gam disinda..bunlar o kdar gerekli seyler ki. guitar pro da bir sarki tab ediyorum , kac kere deneme yanilma yontemiyle zaman kaybettim . modlari bilsek nereye basmamiz gerektigini de biliyor olcaz..sen sen ol bunların da ustunde dur
kolay gelsin, bass lı gunler...
-
selam bir rhcp hayranı buldum kendime coffee shop'ın slapini de atıyor musun baba
-
Bence imkanın varsa ders al.En azından notaları mutlaka ogren.Birde bana gore iyi bascı iyi bir ritm gitarcı olmalı.Yani sevmesen de klasik veya akustik gitara da biraz bak.En azından akor yapılarını gamları tanırsın.Sarkılara eslik ederken sana cok buyuk kolaylık saglar.Tablar iyidir ama seni daha iyi bir hale getirmez.En iyisi once kendin cıkartmaya calıs.Sonucta o tabları hazırlayanların cogu da senin benim gibi amator muzısyenler.Yani onlar %100 dogru diye birsey yok.Bence Jazz blues tarzında calısmaya baslarsan daha iyi olur.Cunku bascılar buralarda acaip cosuyor.Ama ilk baslarda M.F.O,Yeni Turku,Ezgi'nin Günlügü,Bülent Ortacgil'le başla.Cünkü ne tarz müzik dinlersen dinlersen dinle içerisinde Türk ritmlerini barındıran parcaları calmak her zaman daha kolay olur.Ne de olsa bir kulak aşinalıgı var.Parmaklarını hızlandırmak içinde gitar calmaya baslamadan once 15-20 dakika boyunca cesitli egzersizler yap.Daha sonra gamları olabildigince hızlı ama tempolu ve temiz ses alarak calıs.Günde en az bir bucuk iki saatini ayırırsan ve havalarda ucmadan mutevazi bir sekilde calısırsan bir yıl icerisinde cok iyi bir gitarist olabilirsin.Ama bence klasik veya akustik gitarda ritm calısmaları yapman sana fayda saglar
-
bence başlığı Bass olarak değiştir ilk önerim bu arkiler biraz daha bişey yazsın bende bişeyler yazacam.!!!
-
Öncelikle bas çalmayı fazla da abartmayın kafanızda. Yani bas çalmak demek müzik yapmak demektir; aynı gitar, piyano veya vs vs. çalmak gibi... Demek istiyorum ki, bas bas bas diye çıldıranlar sonunda tıkanır, çünkü aslında sağlıklı olan müzik, müzik, müzik demektir. Bas da ancak bir müzik aracıdır (enstrüman araç demektir).
Madem bu işe yeni başlıyorsunuz, hemen basın bokunu çıkaran adamların çaldıklarını çalmaya çalışarak başlamayın işe. Daha mütevazı görünen, ama aslında usta işi olan baslarla ilgilenin (en azında ilk başlarda). (Seksen yaşında olanınız yok galiba, yani daha vakit var nasıl olsa...)
Başka basçıların ve diğer müzisyenlerin yaptıklarını aynen yapmayı bir hedef, amaç olarak görmeyin sakın. Kendiniz ne yapacaksınız, önemli olan budur. Tamam, çıkartın, çalışın tabii başkalarının çaldığı partisyonları, ama şu bilince sahip olmak zorundasınız: "Evet ben bu adamın (ya da kadının) çaldığı bası aynen çalıyorum, ama bunu çalan zaten çalmış çoktan... Ben de kendime ait bir müzik yapmalıyım..."
Bi de şunu söylemeden duramıycam: Zor olan hızlı çalmak, anormal şeyler yapmak değil, güzel müzik yapmak, insana dinlerken heyecan veren, zevk veren bişeyler yapmak. Hızla mızla da o kadar ilgilenmeyin bence. Güzel müzik yapmak önemli. Hızlı olur, yavaş olur, o olur zaten... Herkes hızlı çalıcak diye bişey yok. Kimi kendini hızlı çalarak daha iyi ifade edecek, kimi başka türlü...
Asıl önemli olan kavram groove. Groove is in the heart.
-
sana tek sözüm var.Yetenepğin varmı?eğer bunu hissediyorsan sen bas çalabilirsin.
Eğer hevesse bence git,başka ir şeyle ilgilen zaman kaybetme
-
Selamlar..
Bas gitar'ın bir araç olduğunu unutmadan;Müzik için ''Samimiyetle'' çıkar Xb'ni kılıfından ve Bismillah deyip başla gerisi gelecektir..Nasıl başlayacağını sitemizden bulabilirsin.Tıkandığın noktalarda mail atmaktan çekinme.hemen cevaplanacaktır.
Sertaç Ekiz
Basgitarist.com Genel Editör
http://www.basgitarist.com