bu tel olayina kafayi takip uzun uzun arastirdim ve okudum, özellikle www.custom-sounds.comsitesinde tips bölümünde 1996da vintage guitar dergisinde çikmis 15 sayi kadar süren bu konuda kapsamli bi makale serisi var. özetle söyle: bugün bir gitar magzasina gidip aldiginiz teller %99.9 (elektro için) nickel kapli çelik oluyor. yani çelik bir telin üzerine nikel kaplaniyor, bu sekilde tamamen nikel tel yapmanin maliyetinden kurtuluyor firmalar. ama teller daha ucuz olmakla beraber daha az kullanilabiliniyor, kolay akord kaybediyor vs. hatta o yazi dizisine konuk yazar olarak katilan çok meshur bir guitar techin dedigine göre nikel kapli çelik tellerde (seri üretimin kalitesizliginden) çogu zaman hatalar oluyor, o yazida bu hatalarin nasil bulunabilecegi anlatisiyor zaten. bu kisinin dedigi diger bir ilginç olay da yine nikel/çelik tellerin sol (G) telleri yüzde 15 oraninda hatali yapiliyor. neyse olayin ana fikri ne kadar iyi bir gitariniz olursa olsun, ne kadar iyi pedallar ve ve anfilerle çalarsaniz çalin teller her seyi belirliyor; yani signal path aslinda tellerden basliyor. bu yazi dizisinde anlatilan diger bir önemli nokta 60lar ve 70lerin soundlarinin kullanilan enstrüman kadar tellerle de alakali oldugu. 1970e kadar bütün teller saf nikelden yapiliyor, ayrica flatwound denen bir olay var bu gitarin kalin telelrinin sarilirken degisik bir prosten geçirilmesi, sonuçta ses çok daha parlak ve güçlü çalis rahatligi daha fazla ve tel ömrü çok çok daha fazla oluyor. bu flatwound islemini yaapn makineler avrupada üretiliyor yani en iyi flatwound teller avrupada bulunuyor. bu yaziyi okuduktan sonra almanyadaki pyramid strings sitesinden 2 set saf nikel roundwound (normal sarim islemi ile yapilmis) ve 2 set flatwound set siparis verdim. siparisler 3 günde elime ulasti, ve hemen .10 flatwound seti telecasterime taktim, sonuç inanilmazdi : tel farkinin çalisi BU KADAR etkileyebilecegini düsünemezdim, öncelikle kalin telleri daah önce bildiginiz sekilde unutun! ilk olarak kalin tellerin görüntüsü ve hissi bambaska, iki sargi arasinda bosluk yok! flatwound tellerle bütün bendler ve slidelar çok kolay yapiliyor, parmaklarinizin ucu sanki metale degil de yumusak bir maddeye temas ediyor gibi, ince tellerde ise inanilmaz bir parlaklik ve sustain var. daha önce blue steel ve electro-harmonix tel kullaniyordum (bence en iyi markalar) ama flatwound nickelin farki anlatilacak gibi degil! kesinlikle alip denemeniz lazim. bu teller daha pahali AMA gerçekten de gitara binlerce dolar sayip soundunuzu ucuz teller yüzünden feda etmenin anlami yok, unutmayin ki kalite farki fiyat farkini getirir. umarim bilgilendirici olmustur, herkese selamlar.