-
ben genelde rosswood klavyeli gitarlar kullanma şansına sahip oldum maple da kullandım fender di hemde ama ebony kullanamadım vede merak ediyorum hangisi daha rahat sizce birde yapılan müzük tarzına göre bi seçim yapmak gerekse nasıl olmalı???
-
klavyede bence 2 ağaç birlikte kullanılmalı. fretboard tarafı kesinlikle rosewood tercih edilmeli. arka taraf ise sağlam, sıcaktan pek etkilenmeyen bişi olmalı. ıhlamur (basswood), ya da maple olabilir.
müzik türüne göre nasıl olur onu bilemem...
-
bencede 2 ağaç olmalı ama şu ebony ile rosewood farkını açılarsan sevinirim
-
bu tarz seçimler daha çok kişisel tercihe girer.
daha parlak tonlar için maple neck-maple fingerboard
biraz daha karanlık, daha derli toplu distortion tonları için maple neck- rosewood ve ebony (Abanoz) fingerboard diye biliyorum.
Abanoz rosewooda göre daha koyu renkte (siyahtır), daha sert ve daha az kullanılan (daha pahalı) bir ağaç.
Bir de warwicklerde kullanılan wedge vardı sanırım.
Bir de rosewood ve ebony üzerinde boya olmamasına karşın mapleın boyanması gibi bir durum var elbet. Bence bu da çalarken önemli bir özellik.
-
sağol verdiğin bilgi için teşekkürler
-
Soruda bir yanlışlık var kaplama filan yok direkt o ağaçtan yapılıyor.
Bu tür bir seçim tondan ziyade daha çok ömürle ilgili bir olay olabilir.Çünkü aldığın gitar yekpare (neck thru , gövde ile tümleşik) bir gitar olmadıktan sonra , ne olursa olsun klavyenin sese uyguyayabileceği etki minimum seviyeye iner.Fabrika gitarlarda klavye genelde gülağacından yapılıyor.Ayrıca sese etki edecek faktörlerden bir diğeri de klavyenin kalınlığıdır.
Bence bu tür spesifik şeyler daha çok zevke dayalı.Bunun sese filan çok az etkisi var kaldı ki günümüzde 100 dolarlık gitarın olsa alıyorsun mükemmel bir processor dinlediğin gruplardaki tonu elde ediyorsun.Rahatlığa da bir getirisi filan yok.Tüm iş manyetiklerde ve kullandığın ekipmanda bitiyor.
-
bende biliyorum kaplama olmadığını ama yazarken öyle şey etmişim birde 2 çeşit ağaç kullanılıyor ya kalvyede o yüzden öyle şey ettim peki maple /rosewood benim düşüncem maple dayanıklı diye biliyorum bunu sorma nedenim 2005 yılında belki kendi gitarımı yaptırma imkanımın olması ona göre seçim yapıyorum da
-
klavyede 2 çeşit ağaç nasıl ya ? böyle birşey görmedim , sap ayrı ağaçtan klavye ayrı ağaçtan yapılıyor diye biliyorum
Maple dayanıklı dediğin gibi tabi bakımını yaptırdığın sürece.Zaman içinde parmaklarından veya elinden geçen ter sapı olumsuz etkiler.Klavyede aynı şekilde etkilenebilir.
-
okey sağol bayağı aydın oldum sayende :))