Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Tel Seti Sorunu

• blackened69 • 13 Ocak 2005 15:31 • #540918
    Merhaba arkadaşlar. Kısa süre önce orijinal amerikan ESP tel seti aldım. Teller şu an genelde kullanılanlardan 1'er milimetre kadar kalındı. Hatta sanırım şöyle olması gerekli (0,09 - 0,12 - 0,16 - 0,26 - 0,36 - 0,46). Ancak bir sorun çıktı. Telleri gitara taktıktan sonra akort ettim ancak 10 saniye içinde teller gene gevşedi. İnatla üst üste bu işlemi tekrarladım, ve gene aynı sonucu aldım. Sonra sorunun klasik floyd rose olmayan, normal tremolo köprümden kaynaklanabileceğini düşündüm. Ve köprüye baktığımda yerinden yaklaşık 1 cm kadar havaya kalkmış olduğunu gördüm. Bu yüzden teller de yükselmişti. Durum böyle olunca manyetikleri ne kadar kaldırırsam kaldırıyım distortion çok azaldı. Bu yüzden telleri çıkartmak zorunda kaldım.

Bu sorunu önleyebilmenin bir yolu var mıdır? Floyd Rose köprülerde de aynı sorun yaşanır mı?
  • XES • 13 Ocak 2005 22:06 • #540932
    bahsettiğin sorun floyd rose köprülerde sıklıkla görülür. tel kalınlığın değiştiğinde eski tel tansiyonuna göre ayarlanmış olan köprü gerginliği, yeni tansiyonlara uyum gösteremez ve daha kalın tellerde yukarı kalkarken daha ince tellerde aşağı iner. fakat normal tremolo köprülerde böyle bir sorun olduğunu ilk defa duyuyorum.
    gitarının marka ve modelini yazarsan daha çok yardımcı olabilirim umarım.
  • deepzeppelin • 14 Ocak 2005 05:14 • #540940
    aynı sorun bende de oluyordu. sana tavsiyem, köprünün kasaya sabitlendiği noktada yaylar vardır. genelde iki tane koyarlar oraya. birinci olarak daha sert yay al ve sayısını en az 3 yap. tavsiyem 4'tür.
  • Single_FACTOR • 14 Ocak 2005 14:03 • #540944
    Öncelikle bu bi sorun ya da arıza değildir.
    yukardaki arkadaşın söylediği gibii yay ilave eymekle alakası yok.
    Bütün tremolo sistemlerinde olur bu gayet normal.kullandığın tel kalınlığına göre köprünün arkasındaki yayların kasaya sabitlediği vidaları sıkacaksın.
    ileride gene ince tel kullandığında bu seferde gevşetmen gerekir.
  • blackened69 • 14 Ocak 2005 22:00 • #540952
    Gitarım bir Cort X2. Şu ana kadar çok memnundum ama zaten kalın tel taktığımda distortion çok azalıyor... Evet gitarın altından baktığımda yayların baya açılmış olduklarını gördüm...
  • XES • 15 Ocak 2005 13:33 • #540961
    yaylayı sıkmayı dene. fakat bir ihtimal yay sıkmak yeterli gelmeyebilir. bu durumda fazladan bir yay ekleyebilirsin.
  • blackened69 • 15 Ocak 2005 21:23 • #540965
    yayları sıktım gerçekten de oldu... ancak mantığıma göre, eğer bu yaylar ne kadar gergin ya da sayıları ne kadar fazla olursa, tremolo kolunu kullanmak o kadar güçleşir... neyse zaten kilitsiz sistem olduğu için paso akort kaçırıyor...
  • XES • 23 Ocak 2005 00:02 • #541098
    yaylrın sıkılığıyla tremolonun sertliğinin bir alakası yoktur. evet yayları sıktıkça köprü aşağı doğru daha kuvvetli çekilecektir fakat unutma ki seni yayları sıkmaya mecbur eden daha kalın tellerde köprüye aynı oranda karşı basınç uygular. yani köprü yay ve teller arasında tam denge noktasında durur ve tel kalınlığı ve yay sıkılığının farkını anlaman çok zordur.
    ha belki .008 bir takımı söküp .012 bir takım takarsan hissedebilirsin.