-
bazı arkadaşların söylediği bu sap eşik ayarı nedir arkadaşlar bi yardımcı olun yahu..
-
amfi aldığım yerdeki abi böyle bişeyin olmadığını söylemişti.. demek ki haklıymış.. =))
-
amfi aldığın yerdeki abin halt etmiş.elbette sap ve eşik ayarı diye bişey var.bi kere sap ayarını gitarı ilk aldığın zaman kesinlikle yaptırman gerekiyor.çünkü tellerin yaptığı basınçtan dolayı sap geriye doğru kayabiliyor.farbrikadan çıktığındada bunun ayarı yapılmamaış oluyor.yani gitarı yeni aldıysan kesinlikle bi sap ayarı şart.
eşik ayarıda yanlış hatırlamıyorsam tellerin yüksekliğinin ayarı.tellerin yüksekliginide doğru dürüst ayarlamadığın zaman çalmakta zorlanırsın.teller çok yüksekse bileklerin çok yorulur.çok alçaksada sürekli cızırtı yapar.
yani gitarını yeni aldığın zaman ve mevsim değişikliklerinde felan sap ve eşik ayarını yaptırırsan senin ve gitarın için iyi olur.
kıt bilgimle daha fazla haddimi aşmak istemiyor ve daha fazla ayrıntıyı daha iyi anlayan arkadaşlara bırakıyorum.eyvallah...
-
dostum haklısında sap ayarı fabrika çıkışı yapılıyo zaten sen sonradan kullandığın telin kalınlığına göre sap ayarını yaptırabilirsin ben ESP-0.35 serisi tel cort GB serisinden 35 ve 75,34,55 gitarlarını kullanıyorum ilk aldığım 0.40 serisi fabrikasyon telleri vardı 0.35 takıca sap sert geldi doğal olarak izmirde trigon müziğe ayarı yayptırdım eşik ayalarını sen istediğin şekilde alyan anahtarı ile yapabilirsin!!
-
Özellikle mevsim degisikliklerinde,hele hele klavyen benimkisi gibi akcaagac olup da cilasizsa (!),bas gitarlarin sap ayarlari atmaktadir.Ayni sekilde basi arabada birakmak,kaloriferin dibinde terketmek gibi durumlar da bu ayari hemen bozar.Ayni sekilde gitarin yanlis tutulmasi,yanlis yaslanmsi,ekstra gergin tel ve kötü akort durumlari da sap ayarini bozar.Sap ayari bozulunca entonasyon problemleri de yasanabilir,1. perdenizden cikan ses ile 13. perdenizden cikan ses ayni nota olamalari gerektigi halde bozuk bir akort sesi verir.Uzun vadede sap ayarinin sürekli bozulmasi basi yipratir.
Sap ayarinin atmsi oldugunu cikan seslerden anlayabilecegimiz gibi sapa gitarin gövde kismindan sapa dogru bakarak (silah tutar gibi) anlayabiliriz.Örneklersek sap ayari ice dogru attiysa dipten uca dogru bir "rampa" görüntüsü görülecektir.Bu sapin gerildigi ve gevsetilip rahatlatilmasi gerektigi anlamina gelir.Eger sap ayari yapmayi bilmiyorsaniz SAKIN kalkismayin,bir bilene yaptirin!
Esik ayarini ise yazmaktan yoruldugum icin diger arkdaslara birakiyorum! :)
"neyse.com.tr.tc"