Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

İnternetten enstrüman alırken dikkat edin!

  • System666 • 22 Eylül 2007 23:01 • #564051
    Ufak bir makale yayınlayacağım bu konuyla ilgili sonuna kadar sabredip okursanız sizin için faydalı olacaktır. Kendi yazdığım makalem ^_^

    İnternet. Günümüzün can damarlarından. Şu an bu satırları okumanızı sağlayan.

    Peki nedir internet? Nereden geldi nereye gidiyor.
    Kelime anlamı olarak Inter Networking'in kısaltılmış halidir. Inter uluslar arası Network ise bilgisayar teknik deyimlerinde en az iki bilgisayarın birbirine bağlanması sonucu oluşan yapıdır. İkisinin birleşimi dünya üzerindeki bütün bilgisayarların birbirleri ile bağlanması sonucu ortaya çıkmış olan,herhangi bir sınırlaması ve yöneticisi olmayan "International" bir bilgisayar ve bilgi iletişim ağıdır.Günümüzde internet üzerinde yaklaşık olarak 5.000.000 bilgisayar (''host''yani server -merkez-) fakat kişisel olarak 100 milyonu geçmektedir.Uçuk rakamlar gibi görünüyor değil mi?
    Yakın gelecekte bu rakamın %200lere varan oranla katlanacağı kesin gibi görünüyor.

    Nasıl ortaya çıktı?
    İlk olarak tahmin edileceği üzere ABD'de doğdu. Kaynak olarak ta Amerikan ordusunun birimleri arasında iletişimi sağlamak için düşünülmüş olan arpanet gösteriliyor. İnternetine göre daha yavaş ve basit bir altyapıya sahip olan arpanet 1969''da ilk kurulduğunda işlerin bu kadar büyüyeceği kimsenin aklına gelmemişti. ancak ordunun bilgisayar merkezleri arasındaki iletişimi bu kadar kolaylaştıran sistem bir sistemin uzun zaman sadece orduya bağlı çalışmayacağı anlaşılıp ihtiyaç duyulunca çok kısa sürede bu sistemin alt yapısını genişletilerek hükümet ve eğitim kurumları da bilgi paylaşımı için bu ağ sistemini kullanmaya başladılar.


    Nasıl Gelişti?
    Bir süre sonra Arpanet Üzerindeki yoğunluk birikmeye başladı ve bugünkü deyimiyle arpanet hostu bunu taşımadı. Ve zorunlu olarak ikiye bölündü. Ardından büyük şirketler bu yapıya ortak oldular.Ve büyük şirketlerin sisteme üye olmasıyla bu sistem bütün Amerika’yı ağlar ile birlikte sarmaya başladı.Ve böylece sadece askeriye değil halkta bu sisteme ortak olup kullanmaya başladı.TCP/IP sisteminin doğuşuna tekabül eden tarihte bu tarihtir.
    Dipnot: İlk taşınabilir bilgisayar olan 40 tonluk bilgisayarın çıkışından bir kaç yıl sonraları :)

    Teknik terimlerden sıkıldığınızı tahmin eder gibiyim. Şimdi bu gelişimle birlikte bizim yararımıza ve zararımıza neler yaşandı.

    Günümüzde yaşanan tehlikeler kayıplar ve müzik sitelerindeki Türk Telekom eziyeti olan kota dertlerinden korunma yolları:
    Sıkıcı teknik terimlerin ardından işte asıl internet budur diyebileceğiniz bazı şeyler.
    Youtube
    Idefixe
    Myspace
    Metacafe
    Mydukkan
    Amazon
    .
    .
    .
    Uzayıp giden bir liste çıkmakta karşımıza. İnternet müdavimleri olarak -ki ben kendimi öyle görüyorum:)- her gün internette müzikler dinliyoruz videolar izliyoruz kitaplar satın alıyoruz enstrümanlar alıyoruz.

    Klasik bir örnek: Youtube üzerinde izlediğiniz bir videonun kotanızdan o videoyu indireceğiniz MB kadar yer çaldığını biliyor muydunuz?
    Aynı şey Mypace üzerinde müzik dinlerken de geçerli.

    Peki ne yapmalıyız bunun için? Madem o videoyu izlemek istiyorsunuz veyahut ta müziği dinlemek istiyorsunuz bilgisayarınıza indirin. Hem güzel bir arşiv edinmiş olacaksınız hem de her seferinde kotanızdan yer çalmak zorunda kalmayacaksınız.

    Youtube videosu nasıl indirilir?
    http://downthisvideo.com adresine girersiniz indirmek istediğiniz video adresini sayfanın ortasındaki bara yapıştırırsınız enter tuşuna basınca videonuz bilgisayarınıza iner. Ve youtube üzerinde izlemeye gerek bırakmadan arşivinize edinip bunu bilgisayarınızda bulundurabilirsiniz.

    Bu verdiğim ufak ve en çok bilinen ipucudur.

    Ufak bir ipucu daha:. Eğer ben böyle bir site ile uğraşmak istemiyorum derseniz ve internet tarayıcınız internet Explorer ise izlediğiniz video zaten bilgisayarınıza kaydedilmiştir.Nasıl mı? Şöyle ki; Bilgisayarımdan Doc. And. Settings klasörüne girilir buradan local settings oradan da Temparet internet files klasörü açıldığında karşınıza son izlenenden ilk izlenene doğru bütün videolar .flv uzantılı olarak çıkar. İster FLVplayer kullanarak bunları izleyebilir isterseniz de uzantısını. mpeg olarak değiştirip Windows media player üzerinde izleyebilirsiniz.

    Video ve müzik hakkında ipuçları verdikten sonra şöyle bir noktaya değinmek istiyorum.
    Son günlerde yurtdışındaki sitelerden özellikle enstrüman satışlarında bir tehlike yaşanıyor."Sosyal Mühendislik" Enstrüman satışlarına neden böyle bir saldırı yapılıyor açıklayacağım ancak bilmeyenler için sosyal mühendislik tanımını yapalım.
    Sosyal mühendislik yani İngilizce tanımı “Social Engineering” olarak isimlendirilen en temel hacking yöntemlerinden biridir... Sosyal mühendislik temel olarak insan ilişkilerini veya insanların dikkatsizliklerini kullanarak hedef kişi ya da kurum hakkında bilgi toplamak ve gereken yönergelerle kullanmak olarak tanımlanabilir. Bu olayda amaç hedef kurum veya kişi yapısı, kurumsal ağın yapısı, çalışanların/yöneticilerin kişisel bilgileri, şifreler ve saldırıda kullanılabilecek her türlü materyalin toplanmasıdır.

    Kuruma çalışan olarak sızmak, çalışanlarla arkadaş olmak, teknik servis ya da destek alınan bir kurumdan arıyormuş gibi görünerek bilgi toplamak, hedef kişiyle dost olmak, olmadığı halde kendini kız gibi gösterip kişilerin zaaflarından yararlanmak bilinen en iyi örnekleridir.

    Sosyal mühendislik aslında hack’in atası olarak bilinir bir nevi ilk hack atağıdır. Sosyal mühendisliğin mucidi olarak Kevin Mitnick bilinir ve bu alanda yazdığı kitapta sosyal mühendislikten bahsetmiştir. Hayatını Okuyup incelediğimiz kadarı ile girdiği sistemlerin %80 nine sosyal mühendislik yöntemleriyle ulaştığını gördük. Kevin Mitnick zamanında FBI tarafından 1. sırada aranan bilişim suçlusu haline gelmiştir ve yakalanmasında başrol oynayan ünlü güvenlik uzmanı Tsutomu Shimomura kevin ile girdiği mücadeleyi anlattığı takedown adlı kitabında [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) özellikle bu yönteme değinmiştir.

    Sosyal mühendislik üzerine yapılan araştırmalarda kadın sesinin erkek sesinden daha şanslı Olduğunu göstermiştir. Kısaca Sosyal Mühendislik kişileri kandırarak elindeki gizli bilgileri sorularla veya farklı yollarla fark ettirmeden elinden almaktır...

    Örnek Verecek Olursak:

    Hacker:
    İyi günler efendim ben XX firmasının destek departmanından arıyorum. Sistemimizin database i önümüzdeki hafta güncellenecektir dolayısı ile eski bilgilerinizi göndermeniz gerekmektedir..

    Hedef Kişi:
    Peki ama nasıl yapacağım yardımcı olur musunuz?.

    Hacker:
    Elbette , eski üyelik ve mail bilgilerinizi lütfen [Only registered and activated users can see links] adresine mail atmanız yeterli ondan sonra gereken işlemleri biz yaparız..

    Peki neden internetten enstrüman satışlarında sosyal mühendislik saldırıları artmaya başlıyor?
    Bir enstrüman yaparken inciğini cıncığını araştırırız değil mi? Fikirler danışırız ona buna sorarız bilen bir abimiz vardır hep o bize yardımcı olur. Ve nihaiyi karar olarak Türkiye'de fiyatların vergiler vs. nedeniyle pahalı olduğunu düşünür yurt dışından almaya karar veririz. Ve internette yabancı sitelerde aramaya koyuluveririz. Anketler vardır internette görmüşsünüzdür. Katılın%10 indirim kazanın vs türünde. İşte bunlardan birine rasgele katılıp mail, telefon adresinizi bıraktığınız anda bir sülük gibi yapışırlar size bu sosyal mühendisler. Hemen size aradığınız modelin stokta tek kaldığını acele ettiğinizde şu kadar ucuza bu kadar hediye ile birlikte alacağınızı söyler ve sizi tatlı dilleriyle ikna ederler. Ve öyle ikna etmişlerdir ki sizden kredi kartıyla satış yaptırırlar. Gerisini siz hayal edin.



    Son söz. Müzisyenin internet üzerinde dikkat etmesi gereken altın noktalar.
    Demolarımızı yayınlarken güvenli bir site olduğuna dikkat etmelisiniz.
    Şarkı sözlerinizi telif hakkı almadan yayınlamayınız.
    İnternet üzerinden enstrüman alımı yaparken sosyal mühendislere dikkat ediniz.
    Grubunuz için site yaratırken. Alt alan adı alınarak yapılan sitelerde örneğin. Roco.garaj.org uzantılı bir adres alacağınızda o sitenin kullanım koşullarını baştan sona okumanız sizler için çok önemlidir.

    ANIL BAŞARAN


    DaRKNeSS
  • SlipknotSlave • 23 Eylül 2007 17:20 • #564054
    silin bu başlığı ya aaa :P garaj ----> makaleler :P::P:P: neyse şaka bi yana gerçekten süper bir yazı olmuş, makaleler bölümünede eklenirse tadından yenmez :) tebrikler System666 :F
  • System666 • 23 Eylül 2007 19:05 • #564055
    Eklemedi bekçi ^_^ Söyledim o kadar ^_^




    DaRKNeSS