Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Ses kartı tavsiyelerinizi bekliyorum

• selman249 • 5 Kasım 2008 11:43 • #564335
    shure sm58 mikrofonum behringer 1024fx pro mikserim var birde güzel ses kartım olsun istiyorum :) iyi bir ses kaydı yapmam için bana önerebileceğiniz ses kartları vardır muhakkak yardımlarınızı bekliyorum. ben biraz inceleme yaptım bir iki örnek koydum aşağıya. Birde behringer fca202 tipi ses kartlarını pcye ne şekilde bağlıyoruz onları bağlayabileceğimiz bir ses kartı mı gerekli yoksa tüm herşeyi kendi hallediyor mu?

ESI Juli@, E-MU 0404 PCI, Behringer FCA202 , m-audio çeşitleri. vs..
  • player_698 • 6 Kasım 2008 10:47 • #564336
    bu cesit kartlarda dikkat etmen gereken sey usb cikisli olmasi aslında amp ve gitar kolonisinde ev kaydi icin bir makale var oradan ayrintili inceleyebilirsin ne cesit bir ses karti alman gerektigini..
  • selman249 • 6 Kasım 2008 16:15 • #564337
    ben enstrüman için değil sadece ses için alıcam usb olması daha mı iyi olur? pcı kartları tavsiye ediyorlar daha iyi diyorlar ancak bilemiyorum genelde müzisyenler için öneriler var bu yüzden böyle sordum
  • player_698 • 6 Kasım 2008 16:24 • #564338
    verecegim tavsiye oradakinden farklı olmayacak o yuzden oradaki makaleyi okumani tavsiye ederim
  • Leviathan • 9 Kasım 2008 21:47 • #564339
    external alacaksan usb alma, firewire al. firewire usb'den daha gelişmiş bir arabirim ve veri aktarımı daha fazla ve hızlı. external almayacaksan pci alman mantıklı olabilir.

enstrüman için almayacağım diyorsun ama sonuçta mikrofon da preampla işlev gören bir alet, o yüzden ses kartının preampına da dikkat et. m audio firewire solo alabilirsin bence, fiyat olarak da uygun, pro tools programından da faydakalanabilisin ayrıca.
  • rammy-roo • 10 Kasım 2008 19:20 • #564340
    Öncelikle, çok basit birkaç tanım...

Shure SM58 bir dinamik mikrofondur. Dinamik mikrofonlar, ses duyarlılık durumları nedeniyle sahnede, canlı performans için kullanılırlar. Sadece yakınındaki sesleri aldığından, feedback problemleri yaşatmazlar ve istenmeyen gürültüler PA'ya yansımaz.

Kayıtlarda kullanılan mikrofonlarsa, alt ve üst frekansları geniş aralıklara sahip olan, ve sesi çok daha natürel alabilen "condenser (kondansatör) mikrofonlardır. Haliyle bilgisayarının fan gürültüsünü bile condenser mikrofonda duyabilirsin. Bu rahatsız edici bir durum gibi görünse de, aynı mantıkla devam edecek olursak, sesinin karakterini kayda olabilecek en iyi şekilde yansıtmak için condenser mikrofondan daha iyi bir seçenek olamaz.

Condenser mikrofonları kullanabilmek için, bu mikrofonların ihtiyaç duyduğu +48V (Phantom Power) gücü sağlayacak bir pre-ampliye ihtiyaç vardır. Bu gücü VTB-1, Presonus Bluetube gibi pre-amplilerle sağlanabileceği gibi, bazı ses kartlarının üstünde gelir.

Öncelikle, şu aşamada bir miksere ihtiyacın olmadığını (ve uzuuun süre de ihtiyacın olmayacağını) belirtmek isterim. Bu nedenle, ilk iş elindeki mikseri satmak olsun.

Sonra, canlı performans olayına girmediysen, o Shure SM58'i de satmanı tavsiye ediyorum. Yerine denk fiyatta gayet iyi condenser mikrofonlar bulabilirsin (SP C1 mesela ;)). O zaman alacağın ses kartının phantom power'li olması gerekecek.
    Yok istemem ben condenser mondenser, vazgeçmem SM58'imden diyorsan da, EMU 0404PCI fiyat/performans olayında yarmış olduğundan, tereddütsüz al derim.

Öncelikle, her harükarda, kurtul şu mikserden, kaynağın olsun ;)

Konumuza dönelim... Şimdi istediğin cevapları, benim açıklamalarım doğrultusunda takip edebilirsin.

Tavsiye ettiğim Phantom Power'li ses kartları:

M-Audio Firewire 410
    M-Audio Firewire Solo
    TC Electronics Desktop Konnekt 6
    Tc Electronics Konnekt 8

Yukarı isimlerini zikrettiğim ses kartlarının tamamı iletişim protokolü olarak Firewire'ı kullanıyorlar. USB'den daha stabil olduklarını söyleyebilirim. Bunlar harici kartlardır. Notebook ile de kullanabilirsin, oraya buraya götürüp, başka makinalarda da kullanabilirsin.

Phantom Power Özelliği Olmayan Kartlar'dan ise, daha önce de bahsettiğim gibi E-MU 0404PCI oldukça akılcı bir seçim olacaktır. Bu ürün PCI yolunu kullanır bağlantı olarak. Kesinlikle USB veya Firewire'a göre en hızlı ve stabil çözümdür. PCI olduğundan, notebook ile filan kullanamazsın. Üzerindeki DSP'ler de başlangıç seviyesi için oldukça güzel.

Behringer'e yaklaşma :)
    ESI'nin de üst modellerini almayacaksan bulaşma..
  • player_698 • 11 Kasım 2008 09:02 • #564341
    arkadasim birincisi bahsettigin ses kartlarindan en az ikisi hotplugging ve beta driverlariyla millete kafayi yedirtmis berbat ses kartlaridir.ikincisi bahsi gecen arkadasin bilgisayar donanimiyla ilgili hicbir bir bilgin olmadan bu kadar ses kartı tavsiyesi vermeni cok amatorce buldum.ucuncusu satmasini onerdigin dinamik mikrofon 80-8000 hertz orta derece frekans aralıgıyla ev kayit icin ideal bir mikrofondur.sonuc hicbir sey alıp satmasina ihtiyaci yok.elinde bulunan donanimla cok rahat bir sekilde profesyonel vokal kaydi yapabilir.ses kartlari control surface ler ve diger donanimlarla birlikte uyumlu kayitlar yapabilmek icin gereklidir ve arkadas sadece vokal kaydi yapacagi icin o kadar da onemli bir donanim degildir.

saygilar
  • player_698 • 11 Kasım 2008 09:18 • #564342
    son olarak ta firewire ile usb arasinda o kadar buyuk bir fark yoktur ve usb nin daha yaygın olmasi bir avantajdir hiz olarak aralarinda fazla bir fark yoktur.tam aksine usb nin firewire a 80 mgb lik bir hiz ustunlugu vardir.
  • player_698 • 11 Kasım 2008 09:44 • #564343
    bi saniye karisiklik oldu.ses kartlarinda firewire tercih edilmeli dogru control surfacelerdeki via usb baglantilariyla ses kartlari arasindaki ozellikleri karistirdim.dogru harici ses kartlarinda elbette firewire kullanilmali.dipnot olarak ozrumu ileteyim dedim.kafa bazen karisiyo boyle.ama diger konularda herhangi bir hata yok.
  • rammy-roo • 13 Kasım 2008 05:25 • #564344
    M-Audio Firewire Solo ve M-Audio FW410 gerek sahnede olsun gerek evde olsun, sorunsuz kullanılabilir (tecrübeyle sabittir). Driver problemleri daha çok TC Electronics'te ve RME'de görülen bi'şey ama onlar da, birebir iletişime geçildiğinde problemi aşmakta sonuna kadar destek sağlıyorlar. Üstelik yeni driver'larıyla da bu sorunu hallettiler gibi. Hotplugging sorunları firewire tabanlı olmalarından kaynaklanıyor. Biraz alışılmışın dışında... Çözülmeyecek, kafa yedirtecek gibi değil. (Beceriksizin daniskası değilseniz tabi)

Arkadaşın PC donanımını bilmeden bu kadar ses kartı tavsiye etmen amatörce demişsin de, zaten arkadaşın donanımını bilsem en fazla iki seçenek söylerdim :) Niye lafı yarım saat uzatiyim?! Ayrıca ortalama bir DAW baz alınarak değerlendirme yapılmıştır.

Dinamik mikrofonları ev kaydında tabi ki kullanabilirsiniz. Hatta ses renginize uygunsa profesyonel stüdyo kayıtlarında bile kullanılabilir. Ancak, pek çok mikrofonu tecrübe etmektir asıl olay. Uygun olanı bulmak. Tabi ki bu da zor, maddi güç isteyen ve sabır, tecrübe gerektiren bir iş. Bunu göz önünde bulundurarak, sektör standartlarından bir örnek verdim SP C1'i. Aynı paralelde Rode NT1-A da olabilir. Ve yaklaşık 20Hz - 20kHz diyafram genişliğine sahip bu mikrofonlar, amatör bir kayıtçının daha makul sonuçlar elde etmesine fırsat tanıyacaktır.

Medya materyallerinin taşınmasında Firewire 400 bile, USB 2.0'dan daha avantajlı. Gelgelelim Firewire 800, 800 MBit taşıyorken, aynı birim zamanda USB 2.0 480 Mbit veri taşıyabiliyor.

Teşekkürler

R.