Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Ne zamandan beri...

  • divinemusic • 16 Nisan 2004 10:41 • #564716
    Garaj Bekçisi, ne zamandan beri forumlarda küfür yazılıyor ve buna izin veriliyor?
  • ScarFace • 16 Nisan 2004 17:56 • #564717
    katılmamak içten değil...bencede önlem alınmalı burası sanal kahve değil..
  • GaRaJ Bekçisi • 20 Nisan 2004 13:37 • #564720
    Herkese selamlar,

    Son zamanlarda oldukça sıklaşan forumun daha radikal şekilde yönetilmesi konusuna bir açıklık getirmek istiyorum. Öncelikle bir tanımlama yapalım. Britannica.com'un, babylon.com'a sağladığı içeriğe göre forum aynen şöyle tanımlanmış:

    "forum

    in Roman cities in antiquity, multipurpose, centrally located open area that was surrounded by public buildings and colonnades and that served as a public gathering place. It was an orderly spatial adaptation of the Greek agora, or marketplace, and acropolis."

    Kısaca, çok amaçlı, merkezi bir yere kurulmuş, açık, kamu binalarıyla çevrilmiş, buluşma, tartışma, konuşma, birikme alanı.

    Bu tanımdan yola çıkarak, tüm katılımcıların birşeyler söyleyebileceği, paylaşıma katkıda bulunabileceği bir bölüm olarak, interaktif web araçlarından birinin de ismi olmuş forum. Daha sonra web yayıncılığının oldukça zahmetli olan kod yazma kısmının sabit maliyetlerini düşürebilmek için, etrafta yaygınca görebileceğimiz hazır kodlar üretilmiş. Yayın ekibinde programcı barındırmak istemeyen web oluşumları bu hazır kodları kullanarak, içeriklerini sunmaya başlamışlar. Günümüzdeki gelişkin CMS'lerden önce (CMS: Content Management Systems - İçerik Yönetim Sistemleri) interaktivite olarak sadece forum mantığını barındıran kodlarla tanışmış web meraklıları, ve haklı olarak webmasterların kuralları dikte edilerek bir içerik oluşturulmaya sağlanmış. Kimileri başarılı olmuş, kimileri bırakmış. Ama bu süreç boyunca "forum", tanımından uzaklaşıp demokrasinin doğduğu Roma'nın çok sesliliğinden, ortaçağın engizisyonuna sürüklenmiş.

    Bu kısa tarihsel hatırlatmadan sonra, GRJ'ın forumlara bakışına gelelim. Bu oluşumu gerçek hayatta hayal etmeye çalışalım. Bir takım insanlar aletlerini satmak, yeni aletler almak, yeni gruplar kurmak için kaynaşmaya çalışıyorlar, gruplarını tanıtabilmek için dergiler çıkartıyorlar, haberler yayınlıyorlar, şarkı sözleri notalar araştırıyorlar, bildiklerini paylaşıyorlar. Birkaç kişi de "bakın ne güzel özgür bir ortam var burada gelin istediğinizi bağırın" denilen bir yerde birbirleriyle küfürleşip, kısır tartışmalarda egolarını tatmin etmeye çalışıyor. Nasıl davranırsınız? Nasıl tepki gösterirsiniz? Biraz daha ileri gidelim. Kafasında şapkalı bir bekçi geliyor. Elinde copulya, "Hadi evinize, yürüyün... Almıycam bi daha sizi buraya..." şeklinde bir davranış sergiliyor. Ben bu bekçi olmak istemiyorum arkadaşlar. GRJ'ın kurulmasından beri değişik platformlarda açıklamaya çalıştığım gibi forum, gerçek tanımında kullanılıyor bu sitede. Sitenin içerik yapısına zarar vermediği sürece, bir kişinin verdiği tüm tepkiler aldığı tüm pozisyonlar onun kendisiyle ilgili edindiğimiz bilgilerdir. Ben olsam bu bilginin tümünü edinmeye çalışırdım. Düşünsenize Bekçi'nin copunu layık gördüğünüz birisiyle bir grup kurmaya çalıştığınızı.

    Sözün özü: Forum'a bir mesaj yazılmak istendiğinde tepede uyulması gereken kurallar yazılmıştır. Uymayanların mesajlarını silebilme hakkımızı saklı tutuyor, ama mümkün olduğunca silmemeye özen gösteriyoruz. Forum, GRJ'ın bir yan içeriğidir, ve bilgi içermekten çok, herkesin birbirini daha iyi tanımasına yardımcı olma amacını gütmektedir. Bu amaçla yola çıkınca öznel bir bakışla istediğimiz mesajı silmenin o mesajı yazandan çok okuyanların bazı haklarını ellerinden almamıza neden olacak görüşündeyiz. Bunun yanında ilanlar, haberler, yorumlar gibi sitenin birincil içeriğini oluşturan bölümlerde oldukça radikal kurallar uygulamaya çalışıyoruz. Gözümüzden kaçanları da bazı arkadaşlar saolsunlar iletiyorlar. Site içi mesajlaşmada yeni getirdiğimiz rahatsız olma sistemi ve gıcık listesi de aynı bakışın bir izdüşümüdür.

    Herkese iyi günler dilerim
  • divinemusic • 20 Nisan 2004 16:57 • #564721
    Garaj Bekçisi, bayağı bi yazı yazmışsın ellerine sağlık ama bunlar beni ilgilendirmiyor, bunlar benim sorumun cevabı değil. Ben sana elin coplu ol demiyorum ki, ben sana katı kurallar koy demiyorum ki. Ben üye olduğum günümün yarısını ayırdığım sitenin forumunda küfür görmek istemiyorum diyorum ve benim gibi düşünen insanlar olduğunu da biliyorum sen de biliyorsun. En azından yazılan küfürlü cevapları silebilirsin ama onu da yapmak istemiyorsun. Ok... senin dediğin gibi olsun. Madem ki sitenin bu şekilde bir zaafı var bunu kullanacağımdan emin olabilirsin. Teşekkürler... Gerek ilgine, gerekse yardımlarına...
  • MuhammedBey • 23 Nisan 2004 00:56 • #564727
    hmm..

    Yukarıdaki mesajı ben yazdım. Üye girişi yapmamışım, pardon.
  • chutluck • 24 Nisan 2004 01:51 • #564729
    hmm..

    "kötü içerik" ile ne kastediliyor pek anlayamadım, rica ediyorum açıklayın.

    Bir de bu konu ile ilgili birkaç söyleyeceğim var : Ben de burada ve sohbette edilen küfürlerden pek hoşnut değilim tabii ki. Hatta Türkçe'nin yazım ve anlatım kurallarına göre kullanılmasından yanayım ama neyse :) Küfürleri silmek değil de sansürlemek en iyi yöntem bence. Sadece o küfür bilenler ve yazan kişi anlar ne olduğunu. İngilizce'den bir örenek vereyim : f***. Bu küfürü bilen herkes ilk harfe ve devamındaki harf sayısına bakınca zaten anlar ne olduğunu, bilmeyen de bilmemenin rahatlığı içinde okur mesajı.

    Küfürlerin silinme yerine sansürlendiği foruma da katılımın az olacağını hiç sanmıyorum. Az olursa da o zaman bu demek olur ki; o arkadaşların amacı bilgi paylaşımı, sohbet değilmiş!...
  • MuhammedBey • 25 Nisan 2004 22:33 • #564733
    hmm..

    Kötü içerikten kastım tabi ki küfürler, ileri derecede seviyesiz cümleler ve okunmayacak kadar yazım hatasıyla dolu yazılar. Örnek:

    "Yaw gçn gn ARKlarla wine gittm superrrrrrrrrrr oyunmş"
    Bunu düzgün yazmak en fazla 15 saniye alır.
  • Nem • 25 Nisan 2004 22:43 • #564735
    hmm..

    Dikkatinizi çekerim, bunlar yazım hatası değil. Bu yeni moda bir yazım tarzı. Dejenere Türkçe olarak adlandırılan ne idüğü belirsiz, okunması zor hilkat garibesi bir yazım çeşidi. Ne sebeple bu şekilde yazıldığını çok merak ediyorum. Özentilik midir (iyi ama neye özenmek ki bu?), marifet mi sayılıyor (?), bilemediğimiz bir faydası mı var veya komiklik midir nedir anlamış değilim ama hiç hoşuma gitmiyor..
  • aykuth • 27 Nisan 2004 08:44 • #564738
    hmm..

    Yurtdışında üye olduğum forumlarda bu konulardan yakınılmaya başlandığında biri çıkıp şöyle diyor.

    CoRn RuLEz!!!

    bence en iyi çözüm soruyu böyle yazarak soranları her seferinde uyarmak ve düzgün biçimde yeniden yazana kadar yanıtlamamak. Düzgün türkçe kullanan kullanıcı sayısının artması ve bu kişilerin sıkça yazmaya başlaması da ister istemez onlarla diyalog kurmak için kendine dikkat etmesine yol açar. (ben uyarmak yerine fazla ama yazım kurallarına olabildiğince dikkat ederek değiştirme yanlılarındanım, en iyi çözümün diğeri olduğunu düşünsem de).

    Kendim zaten bu harekete enstrüman forumunda başladım. Basla ilgili tüm sorulara bilgim yettiğince ve kendi dilimde yanıt veriyorum.


    Elbette dönem dönem yeni kullanıcılar kendi dil dayatmalarıyla ortaya çıkacaktır. Ama forumları sürekli olarak takip eden belli sayıda kullanıcı bu seviyeyi kontrol etmek isterse rahatlıkla yapabilir.

    Ama isterseniz yoklama yapalım kaç kişi bu dilden şikayetçi ve forumları takip ediyor.
    10-20 var mıyız?

    Bence bunun kadar önemli olan bir başka şeyde sitede çokca vakit geçirip foruma uğramayan insan sayısı. (neyse bu konuda önerilerim, düşüncelerim için daha sonra bir mesaj yazıp atayım)
  • petevenegondi • 27 Nisan 2004 14:52 • #564739
    hmm..

    bu dili kullanan insanlar, ya hızlı mesajlaşma aşkına, ya da chat hayatına atılmış insanlardır. gereksiz muhabbet dilidir.

    anlamını geçtim ne yazdığını anlamak bile imkansız halde artık. bu boş ve hızlı muhabbet dilini seven varsa beri gelsin...