Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Dünyanın Kemanları Festivali

1 Mart 2015 Pazar 00:00
Dünyanın Kemanları Festivali - 1. Gün
Festival Koordinatörü, Cihat Aşkın

Ani Schnarch Ustalık Sınıfı (Masterclass)
Saat:10.00

(Dünyanın Kemanları festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan, Ani Schnarch Ustalık Sınıfına Katılmaya Hak Kazanan Kişiler
ELFIDA SU TURAN
ARDA YÜREKLİ
EZGİ SARIKÇIOĞLU)

Ani Schnarch

Rumen - İsrailli - İngiliz kemancı, birçok prestijli ödülün sahibi olan Schnarch, kuşağının en heyecan verici ve çok yönlü kemancılarından biri olarak anılıyor. Romanya doğumlu Schnarch, kemana 7 yaşında başladı ve çalışmalarına İsrail'de devam etti. Bartok ve Ysaye ağırlıklı resital programları büyük alkış alan sanatçının, yine Bartok'un keman ve piyano için yazmış olduğu eşsiz eserlerini seslendirdiği performansı çeşitli ülkelerde radyo, TV ve web üzerinden yayınlanıyor. Yoğun konser takviminin yanı sıra, Ani aynı zamanda Londra Kraliyet Müzik Okulu'nda aranan bir profesör olarak, Avrupa, ABD, Kanada, İsrail ve Japonya'da ustalık sınıfları veriyor, sayısız uluslararası keman yarışmalarına jüri olarak davet ediliyor. İtalya ve İngiltere'de bulunan New Virtuosi Mastercourse & Festival'i Sanat Danşmanı olan Ani, İsrail'deki ünlü Keshet Eilon keman okulunun da kurucusu ve fakülte üyesi.



Dünyanın Kemanları Açılış Etkinliği
Saat: 14.00

Söyleşi: Dünyanın Kemanları
Moderatör: Cihat Aşkın

Katılımcılar: Emre Aracı, Ertuğ Korkmaz, Ani Schnarch, Amnon Weinstein, Ara Malikian, Yarub Smarait, Mehmet Emin Bitmez

(Dünyanın Kemanları Söyleşisi, Fuaye Alanında Gerçekleştirilecektir. Katılım Ücretsizdir.)

Sergi Açılışı: Kemençe'den Kemana Akdeniz'de Bir Yolculuk (Amnon ve Avshi Weinstein)
Saat: 15.00


Amnon Weinstein

Uluslararası üne sahip büyük usta, keman yapım üstadı ve restoratörü Amnon Weinstein dünyada pek çok yardım ve eğitim amaçlı projenin öncülüğünü yaptı. İsrail ve dünyada pek çok prestijli orkestra ve sanatçı ile çalıştı.

Viyola ve trompet sanatçısı olan Weinstein zanaatını çocukluk yıllarında kendisi gibi keman yapım üstadı olan babasından öğrendi.

İtalya'da ünlü eğitmenler Pietro Sgarabotto, Guiseppe Ornati ve Ferdinando Garimberti'den, Paris'te ise Etienne Vatelot'tan öğrenim gördü.

1982 yılanda Salt Lake City-USA'de Violin-Saund dalında en iyi keman yapımcısı olarak üstünlük belgesi ve altın madalya, 2007 'de ise Norveç'te Ole Bull Prize ödülüne layık görüldü.

2004 yılında Paris'te düzenlenen Etienne Vatelot Concours'da Juri üyeliği yaptı.

1938 Filistin doğumlu sanatçı halen Tel Aviv'de oğlu ile birlikte keman yapımı ile uğraşmaktadır.

1998 yılında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun yaylı çalgılarını onarmıştı.



Avshalom Weinstein

İsrailli usta bir keman yapımcısı olan babası Amnon Weinstein tarafından yetiştirilen Avhsalom Weinstein, 3. kuşak keman yapımcısıdır. 1998 yılında babasıyla çalışmaya başlayan Avshalom, kemanları, viyolaları ve çelloları en iyi şekilde tamir ediyordu. İtalyan Cremonese keman yapım okulunda ve Fransız restorasyon okulunda eğitim gören Avshalom, daha sonra babasının Tel Aviv'deki atölyesine ve 1998'den itibaren de her yaz Keshet Eilon'da keman ve yay yapım atölyesine katıldı. 2006 yılında Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) projesine davet edildi ve o zamandan beri projede yer alıyor. Son iki yıldır usta bir keman ve yay yapımcısı olan Daniel Schmidt ile çalışan Avshalom, kendi atölyesini 2009 yılında İstanbul'da açtı. Atölyede keman, viyola, çello ve yay için satış, yapım, sertifika ve danışma hizmeti sunuluyor.

(Sergi Fuaye Alanında gerçekleştirilecektir. Festival boyunca, ücretsiz gezilebilir.)



Akdeniz'den Tatlar - 1
Saat: 16.00

Yarub Smarait, keman
Mehmet Emin Bitmez, ud
Cihat Aşkın, keman

(Konser ücretsizdir.)


Akdeniz'den Tatlar - 2
Saat: 17.00

Ara Malikian, keman


Ara Malikian

Ara Malikian şüphesiz ki jenerasyonunun en zeki ve etkileyici kemancılarından biri. Sahip olduğu kendine özgü stili, kökeni ve zengin müzikal tecrübeleri onu müzik dünyasının en özgün ve yenilikçi seslerinden biri yapıyor.
Dünya çapında en prestijli ödüllerin sahibi Malikian, her yıl 40' ı aşkın ülkede 450 konser gerçekleştirmektedir. Şuan ise 10 farklı gösterisi ile tanınmış müzisyenler eşliğiyle turuna devam etmektedir.
Tükenmez bir müzikal arayışı sayesinde Malikian kendi Ermeni kökenine inmesiyle kalmamış Orta Doğu (Arap ve Yahudi), Orta Avrupa (çingene), Arjantin (tango) ve İspanya (flemenko) gibi diğer kültürlerin müziklerini de özümsemiştir.
İlk solo konserini 13 yaşındayken veren Malikian, İspanya ''Pablo de Sarasate'', Berlin ''Felix Mandelsshon'' ve Fransa ''Jean Philippe Rameau'' yarışmalarında kazandığı birincilik ödüllerinin yanı sıra, ''Zino Francescatti'' ödülü ve 1993 yılında Alman Kültür Bakanlığı'nın verdiği ''Artistic Endeavour'' ödülüne de layık görülmüştür. Ayrıca The Music Awards' ta "En iyi müzik albümü" ve "En iyi klasik müzik sanatçısı" dalında iki ödül kazanmıştır.
Dünyanın birçok şehrinde ünlü topluluklarla birlikte konserler veren ve eleştirmenlerden "sıcak mizaçlı, parlak virtüöz, çok büyük yetenek ve bitmek tükenmek bilmeyen bir hayal gücü'' gibi övguler alan Malikian'ın oldukça da geniş bir diskografisi vardır. Bunlardan bazıları; Vivaldi (Dört Mevsimler, UNICEF'e bağışlanan 80.000'i aşkın kopya) Bach, Paganini, Schumann, Piazzola, Sarasate gibi ünlü bestecilerin eserlerinden oluşmaktadır.
Ara Malikian klasik müziği, çeşitli dünya müzikleri ile birleştirip müziğini herkese ulaştırma amacı taşımıştır. Bu anlamda Ermenistan'da Cuentos del Mundo adında bir aile şovu yaratmış, Vivaldi'nin Dört Mevsim eserinin dramatikleştirilmiş versiyonu olan Mis Primeras Cuatro Estaciones ile İspanya'nın neredeyse heryerinde performanslar gerçekleştirmiş ve olumlu eleştiriler almıştır. Colores o Con los ojos cerrrados adındaki topluluğu ile önemli müzisyenleri bir araya getirip çok önemli festivallerde yer almıştır. Los divinos ve Pagagnini projeleri ile uluslarası turlara çıkmış ve birçok ödül almıştır.

Yarub M. Smarait

1988'de Ürdün'ün başkenti Amman'da doğmuş ve büyümüş olan keman sanatçısı Yarub Smarait, henüz 4 yaşındayken keman dersleri almaya başladı. Amman'daki Ulusal Müzik Konservatuvarı'nda başlamış olduğu derslerden sonra konservatuvar orkestrasına girdiğinde 11 yaşındaydı.

O zamandan beri yüzlerce orkestra ve solo performansta yer aldı, birçok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi oldu. Arap müziğine olan ilgisi ve araştırmaları neticesinde çeşitli ustalık sınıflarına katıldı; Amman Arabic Ensemble ve Amman Arabic Violins gruplarında yerini aldı. 20'den fazla ülkede konser veren sanatçı, dinleyenleri tekniği ve müzikalitesi ile büyüledi.

Yarub'un kurmuş olduğu müzik grubu Ortadoğu ile çeşitli Batı stillerini harmanlayarak, sanatçının özgün bestelerini ve düzenlemelerini seslendirdi. Hem kendi bestelerinin hem de Ortadoğu'nun geleneksel müziğinden düzenlemelerin bulunduğu bir albüm kaydını ise henüz tamamladı. Albüm, Ürdün, Suriye, Lübnan, Mısır, Ermenistan, Kolombiya, Şili, Slovakya, ABD ve İspanya'dan katılan müzisyenlerin işbirliğinde oluşturuldu.

Aynı zamanda bir ses teknisyeni olan Yarub, İspanya'daki Berklee Müzik Okulu'nda modern enstalasyon alanında burslu olarak yüksek lisans yapıyor.



Mehmet Bitmez
Günümüzde dünyadaki ud virtüözlerinden biri olarak gösterilen Bitmez, öğrenim yılları ve sonrasında da Tanburi Cemil Bey'in makam ve icra anlayışını analiz ederek, ileri teknik, üslup ve tavrı üzerine kapsamlı araştırmalar yaptı. Şerif Muhiddin Targan, Udi Nevres Bey, Yorgo Bacanos ve Cinuçen Tanrıkorur gibi ustaların icralarını, tarzlarını ve teknik özelliklerini inceleyerek, temelde geleneksel ve klasik ögelere bağlı bir üslup geliştirdi. Bununla beraber ud'dan çıkardığı parlak sesler ve ileri tekniği ile Bitmez, kendi tavrını da geliştirip usta icracılar arasındaki yerini aldı. Müzikoloji çalışmaları da yapan Bitmez'in çeşitli formlarda bestelenmiş çok sayıda saz eseri ve sözlü eseri bulunmaktadır.

Mehmet Bitmez aralarında İhsan Özgen, Lawrence "Butch" Morris, Kudsi Erguner, Shlomo Mintz, Cihat Aşkın, Yair Dalal ve Erkan Oğur'un yer aldığı pek çok önemli müzisyenle onlarca ülkede konserler verdi, uluslararası müzik festivalleri kapsamında önemli projelere katıldı. Sanatçı ayrıca yurt dışındaki üniversite ve müzik enstitülerinde, akademik çerçeveli toplantı ve organizasyonlarda Ud resitallerinin yanında, Türk müziği ses sistemi ve makam müziği üzerine konferans, seminer ve dersler verdi, atölye çalışmaları yaptı.

"İstanbul Kanatlarımın Altında" adlı sinema filminin müziklerine fikirleri ve Ud icrası ile katıldı. Aynı zamanda bu filmin müzikleri Türkiye'de ilk defa "CD" olarak çıktı. 2004'de Beyrut'ta gerçekleştirilen Osmanlı ve Flamenko müzikleri buluşması ile bir Konser, Ulusal Beyrut Konservatuvarın'da ise, seminer verdi ve master class yaptı. 2005 yılında "Uluslararası Ud Mitingi" (Internatıonel Lute Meetıng) adı ile gerçekleştirilen projede, Türkiye'yi temsil etmek üzere Atina'da Ud resitali verdi. Bir seminer ve masterclass gerçekleştirdi. 2005 tarihlerinde, Uluslararası Filistin festivali'nde (Palestine Inrernatıonal Festival 2005) Ramallah ta ve Doğu Kudüste konser verdi. 2005 tarihinde, resmi görevli olarak davet edildiği Şam Yüksek Müzik Enstitüsünde bir seminer vermiş. Aynı Enstitüde Türk Müziği Ses Sistemi, Makam bilgileri ve Ud konularında ders vererek Şam ünlü Opera binasında birde konser gerçekleştirmiştir.

Bitmez 2006'da Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda kendi projesi olan "Güneşin Doğuşu", Aynı yıl İstanbul Sazkâr Topluluğu ile "III. Selim'den Tanburi Cemil Bey'e" başlıklı konseri gerçekleştirdi. 2006 tarihinde Cezayir'de düzenlenen Birinci Endülüs Müzik Festivali'ne jüri üyesi olarak katıldı ve konser gerçekleştirdi.

2007'de yine İstanbul Sazkâr Topluluğu ile "Müziğin Renkleri" projesini seslendiren sanatçı 2008'de Türklerin, Arapların ve Rumların aynı müzik sistemi temelinde farklı icra karakterlerini ortaya koyan tümüyle kendisine ait "Üç Ud'un Hikâyesi" projesini Mısır'dan udi Naseer Shamma ve Yunanistan'dan udi Kyriakos Kalaitzides ile birlikte hayata geçirdi. 2006 yılnda, "Şam Yüksek Müzik Enstitüsü"nde Türk müziği Makam dersleri ve Ud resitali verdi. 2009 Haziran tarihinde Beyrut "Holly Sipirit Üniversitesi Arap Müzik Akademisi" tarafından "Jüri üyesi" olarak davet edildi. Uluslararası en iyi Ud icracısı yarışmasında "Jüri Başkanlığı" yaptı. Bitmez, bir "workshop" ve "Ud" resitali gerçekleştirdi.

2009 tarihinde, Suriye Müzik Akademisi'nin tarafından "Jüri üyesi" olarak Şam'a davet edildi. Uluslararası en iyi Ud icracısı yarışması yapıldı. Bitmez, bu davette bir "Ud" resitali gerçekleştirdi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, etkinliklerinde "Yazı'nın Müziği" adlı projesini 31 Mayıs 2010 Cemal Reşit Rey sahnesinde gerçekleştirdi. 25-30 Ekim 2010 tarihinde Doğu Kudüs Festivali kapsamında, sırasıyla; Betlehem, Ramallah ve Filistinde 3 konser ve bir seminer gerçekleştirdi. 2010 tarihinde, Katar Doha Festivaline grubu olan "İstanbul Sazkâr Topluluğu" ile bir konser gerçekleştirdi. 25-30 Temmuz 2011 Tarihinde, Birinci Uluslararası Bağdat Müzik Forumuna katılarak bir Ud resitali ve bir konferans gerçekleştirdi.

Mayıs 2012 tarinde Uluslarası Fas Tetouan Festivaline Türkiyenin onur ülke olarak davet edildiği etkinlikte kendi topluluğu ile festivalin de açılış konserini gerçekleştirdi. 25 Ocak 2013 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonun'da "Türk Müziğinin iki Usta hanımefendisi" isimli projesiyle kendi grubu ile bir konser gerçekleştirdi.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak görevini sürdürmektedir.



Cihat Aşkın



Prof. Ayhan Turan'ın sınıfından mezun olan Cihat Aşkın, daha sonra Londra'da Royal College of Music ve The City University'de Mastır ve Doktora programlarını bitirerek yurda döndü. İTÜ'de 1998'de Doçent, 2006'da Profesör unvanlarını aldı. Aynı çatı altında, 1999-2012 yılları arasında Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nin (MIAM) kurucusu ve eş-başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini gerçekleştirdi. 2008 ve 2012 yılları arasında ise İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürü olarak görev yaptı. Günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak anılan Aşkın, dünyanın dört bir yanında konserler ve resitaller verdi, festivallere katıldı. Kalan Müzik sanatçısı olarak, U.C.Erkin ve N.K.Akses'e ait konçertoların ilk kaydını gerçekleştirdi. 2007 Mart ayında Aşkın Ensemble oda müziği topluluğunu kurarak, günümüzün kaliteli müzik ihtiyacına cevap verebilmek üzere yurtiçi ve yurtdışında konserler vermeye başladı. Tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak amacı ile Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) ismini verdiği projesini 2001 yılında hayata geçiren Aşkın, Türkiye'nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen nice yetenekli çocuğun eğitimi ve gelişimini desteklemek için keman ustalık sınıfları ve mini konserler düzenlemeye başladı. CAKA, Andante'nin düzenlediği 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Yılın Klasik Müzik Etkinliği ödülüne layık görüldü. Basın tarafından "Bu toprağın kemancısı" olarak onurlandırılan sanatçı, konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Joseph Gagliano (1796) kemanları ile çalmaktadır.





Vieuxtemps İstanbul'da
Saat: 18.00

19. yüzyılın en önemli keman virtüözlarından biri olan Henri Vieuxtemps'ın İstanbul seyahatinin müzikli anlatımı

Katılımcı Sanatçılar Emre Aracı ve Cihat Aşkın, Roberto Issoglio

(Etkinlik, Fuaye alanında gerçekleştirilecektir. Katılım ücretsizdir.)



Emre Aracı

Müzik tarihçisi, besteci ve orkestra şefi Emre Aracı Edinburgh Üniversitesi'nden BMus (Hons.) ve PhD dereceleri ile mezun oldu. Osmanlı Sarayı'ndan Avrupa Müziği, Savaş ve Barış: Kırım 1853- 56, Boğaziçi Mehtapları'nda Sultan Portreleri ve İstanbul'dan Londra'ya CD'lerini kaydetti; bu albümlerden bazı seçkiler Invitation to the Seraglio (Warner Classics) ve Euro-Ottomania (Brilliant Classics) adları altında tekrar yayınlandı ve The Gramophone Dergisi'nden övgü aldı. Ahmed Adnan Saygun - Doğu Batı Arası Müzik Köprüsü (2001), Donizetti Paşa - Osmanlı Sarayının İtalyan Maestrosu (2006), Naum Tiyatrosu - 19. Yüzyıl İstanbul'unun İtalyan Operası (2010), Kayıp Seslerin İzinde (2011), Yusuf Agâh Efendi, 18. yüzyıl Londrası'nda ilk Türk Büyükelçi (2013) ve Elgar Türkiye'de (2014) kitaplarını yazan Aracı'nın librettosunu kaleme aldığı ve partisyonda yer alan besteleri araştırarak kısmen aranje ettiği V. Murad balesinin dünya ilk seslendirilişi Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından 2012'de gerçekleştirildi. 1987'den beri Birleşik Krallık'ta yaşamakta olan Dr Emre Aracı Türkiye-Avrupa müzik ilişkileri üzerine yoğunlaştığı araştırmalarını Nurol Holding ve Çarmıklı Ailesi desteği ile sürdürmektedir.



Roberto Issoglio

Müzisyen solist olarak ulusal ve uluslararası Oda Müziği topluluklarında çalışmış; 2002'de, BBC Orkestrası ve Londra Filarmoni Orkestrası ve daha sonra Berliner Philharmoniker'ın müzisyenleriyle birlikte çalmıştır.

Birçok kez birincilik ödülüne layık görülmüş, aynı zamanda piyano ikilisi, flüt ve piyano ikilisi olarak müzik geliştirme dersleri vermiştir.

1998'de, flütçü Silvano Dematteis ile birlikte kaydetmiş olduğu "Von Mozart bis Chaminade" CD'si çok sayıda olumlu eleştirinin yanında, ünlü müzik eleştirmeni Giorgio Pestelli'nin de takdirini kazanmasına neden olmuştur. Mozart'ı yorumlayışındaki başarısı nedeniyle yeni bir yetenek olarak kabul edilmiştir.

Birçok Alman kanalında yayınlanan ilk CD'sini 2001'de Milano'daki plakevi Videoradio Classics aracılığıyla çıkartmış, çalışmalarına çok sayıda Oda Müziği kaydı da eklenmiştir.

Sanatçı, 2004'den bugüne, "St. Martin in the Fields" tarafından üç kez Londra'ya davet edilmiş, Piyano ikilisi, flüt ve piyano ikilisi olarak geliştirme dersleri vermiş, ayrıca 2006, 2008 ve 2010'da Torino'da ve 2007'de Tarascon'da Uluslararası Müzik Turnuvası'nda (TIM) jüri üyeliği yapmıştır.

Eylül 2011'de, Mozart'ın iki piyano ve orkestra için konçertosunu Bruno Canino ile ikili olarak, Münih Bayerische Filarmoni Orkestrası eşliğinde yorumlamıştır. Önümüzdeki sezon için ise, çok sayıda resital, Oda Müziği konseri ve Bruno Canino (dört elle düo), Jullius Berger, Claudio Ferrarini, David Riondino, Milo Manara (Lorenzo Da Ponte üzerine gösteri) gibi sanatçılarla işbirliği programlanmaktadır.

Roberto Issoglio beş yıldır Pâques de Cervo (IM) Festivali'nin Oda Müziği Geliştirme Kursları'nın Sanat Yönetmenliği'ni ve Mozart İtalya Derneğinin Torino Kürsüsü Başkanlığı'nı yürütmekte, aynı zamanda Marcello Abbado ve çok ünlü başka yorumcularla birlikte ulusal danışmanlık yapmaktadır.



Ayla Erduran Onur Gecesi
Saat: 20.00

Ayla Erduran, keman
Cihat Aşkın, keman
Tatjana Masurenko, viyola
Ali Başeğmezler, viyola
Rahşan Apay, viyolonsel
Yelda Özgen, viyolonsel
Can Okan, piyano



Ayla Erduran

İstanbul'da dünyaya gelen sanatçı, önce annesiyle kemana başlamış, dört yaşında Karl Berger'in öğrencisi olmuş, ilk resitalini on yaşında, Ferdi Ştatzer eşliğinde, Saray Sinemasında vermiştir. 1946-51 yılları arasında Paris Ulusal Konservatuvarı'nda Benedetti ve Benvenuti ile eğitim görerek keman bölümünden mezun olmuştur. 1951-1955 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde Ivan Galamian ve Zino Francescatti ile özel olarak çalışmış, Amerika'daki ilk konserini Newark'ta, Thomas Schermann yönetimindeki orkestrayla vermiştir. Sanatçı Avrupa'daki konser kariyerine Polonya'da, Varşova Filarmoni Orkestrası eşliğinde çaldığı Glazunov'un keman konçertosuyla başlamıştır.

Erduran, 1957-1958 yıllarında Moskova Konservatuvarı'nda yirminci yüzyılın büyük virtüözü David Oistrakh ile çalışmış, 1957'deki Wieniawski yarışmasında yüz yirmi kemancı arasında ilk altıya girerek ödül kazanmıştır. 1958'de Brüksel'de Ulvi Cemal Erkin'in keman konçertosunun ilk seslendirisini, bestecisi yönetiminde gerçekleştirirken, konseri Belçika Kraliçesi Elizabeth de izlemiştir. Avrupa ve Amerika'daki konser ve resitallerinin yanısıra ilk büyük turnelerini 1961 ve 1962 yıllarında Kanada'da gerçekleştirmiş, yalnız bu turnelerde, iki yılda toplam yüz altmış konser vermiştir. 1963'te Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla Ortadoğu turnesine çıkmış ve Anadolu'nun çeşitli köşelerinde konserler vermiştir. 1964'te Mithat Fenmen eşliğinde Londra'da verdiği ilk resitalinde Harriet Cohen-Olga Verney ödülüne değer bulunmuştur. 1965'te Londra Albert Hall'da Rozhdestvenski yönetiminde Brahms'ın keman konçertosunu seslendirdiği konser BBC tarafından naklen yayınlanmıştır. Bunu izleyerek BBC'de bir çok bant kaydı yapan sanatçı, aynı yıl Cenevre'de Sibelius'un 100. yılı nedeniyle düzenlenen konserde Ernest Ansermet yönetiminde Suisse Romande orkestrası ile bestecinin keman konçertosunu çalmıştır. 1968'de Verda Erman ile Afrika turnesine çıkmış, 1970'de Hollanda'da Beethoven Ödülü'nü kazanmış, 1971'de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı olmuştur. Bir yandan konser kariyerine devam eden sanatçı, 1973'ten 1990lara kadar İsviçre'de öğretmenlik yapmış, bir süre Lozan Konservatuvarı'nda ustalık sınıfını çalıştırmıştır. Erduran, ikili konçertolarda Menuhin, Szeryng, Navarra, Igor Oistrakh, Valery Oistrakh, Pikaizen, Fallot, Guy, Collins ve Weinberg gibi sanatçılarla birlikte solist olmuştur. Londra Senfoni, Suisse Romande, Berlin RIAS, Çek Filarmoni gibi orkestralarla; Ernest Ansermet, Karel Ancerl, Paul Kletzki, Gennadi Rozhdetsvenski, Jean Fournet, Michel Plasson ve Armin Jordan gibi şeflerle çalmıştır.

Sanatçının Kanada, İsviçre, İngiltere, Almanya, Brazilya, Bulgaristan, Rusya, Polonya, Irak, Hollanda ve ABD'deki bir çok eyaletin radyolarında kayıtları bulunmaktadır. Carlos Paita yönetimindeki Londra Filarmoni Orkestrasıyla çaldığı Brahms'ın keman konçertosu LP yapılmıştır. Ayşegül Sarıca ile seslendirdiği Franck, Debussy ve Grieg'in keman-piyano sonatları UPR Classics olarak; Richard Beck ve Armin Jordan yönetiminde Suisse Romande orkestrasıyla seslendirdiği Brahms ve Bruch konçertoları Gallo CD'si olarak piyasaya sunulmuştur. Erduran, Elgar'ın keman konçertosunun Türkiye'deki ilk seslendirisini gerçekleştirmiştir.

Ayla Erduran, 2006 Aralık'ta Sevda Cenap And Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası'na; 2007 Haziran'da İstanbul Kültür Sanat Vakfı Onur Ödülü'ne değer bulunmuş, 2012 yılında merkezi Paris'te bulunan ve Fransız Senatosu ile birlikte verilen "Société d'Encouragement au Progrés" tarafından " "Médallie D'honneur – Médaille de Vermeil" ile onurlandırılmıştır. 2014 yılında 5. kez düzenlenen Donizetti Klasik Müzik Ödülleri töreninde sanatçıya "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" takdim edilmiştir.

Erduran'ın yaşamını anlatan, Evin İlyasoğlu'nun yazdığı "Ayla'yı Dinler misiniz?" başlıklı biyografik roman Remzi Kitabevi tarafından 2002'de; Erhan Karaesmen'in yazdığı "Evrenimizi İç Işıklarıyla Aydınlatanlar: Ayla Erduran Müzik ve Keman" başlıklı kitap SCA tarafından 2007'de yayımlanmıştır. Amerika'dan Uzakdoğuya, dünyanın her yerinde CD'leri satılan Sanatçı'nın kayıtları ülkemizde "Ayla Erduran Arşiv Serisi" başlığı altında Lila Müzik'ten yayınlanmıştır.



Tatjana Masurenko

Müzik eleştirmenlerinden olumlu tepkiler alan viyola sanatçısı Masurenko, 15 yıldır hem solo hem de oda müziği sanatçısı olarak müziğin içinde. Etkileyici ve tutkulu tekniği ile diğerlerinden ayrılan ve parlak bir yorumcu olarak görülen sanatçı için viyola, hayatının en büyük aşkı. Kendisinden büyük olan viyolasını elinden hiç bırakmayarak 10 yaşında göstermiş olduğu azmi, bugün de devam ettiren sanatçı, her konserinde sanki enstrümanını mükafatlandırmak için çalıyor. Bir röportajında, hislerini şöyle anlatıyor: "Viyolanın, keman ve çellonun gölgesinden çıkacağı gün gelecek. Ve insanlar, bu enstrümanın insan sesine ne kadar benzediğini, zenginliğini ve harika olduğunu anlayacaklar."

Rus caz müzisyeni bir aileden gelen Masurenko, 5 yaşında kemana başladı. 5 yıl sonra viyolaya geçti. St. Petersburg'da çok yetenekli çocukların gittiği özel bir okulda eğitim gördü ve sonra State Leningrad Konservatuvarı'na gitti. 1991'de Almanya'ya gitti. Kim Kashkashian'ın ustalık sınıflarına katıldı. Boris Pergamenschikow, György Kurtag ve Brigitte Fassbaender ile yolunun kesişmesi, sanatsal açıdan onu çok geliştirdi. Birçok uluslararası ödülü olan Marusenko, Avrupa, Rusya ve Asya'da konserler verdi, İstanbul Müzik Festivali dahil, birçok festivale katıldı. Hartmann-Viola Concerto kaydı ödül aldı. "British Viola Concertos" CD'si The Strad, Das Orchester gibi dergilerde ses getirdi.

Aynı zamanda, Liepzig'de bulunan "Felix Mendelssohn Bartholdy" Müzik ve Tiyatro Konservatuarı'nda viyola alanında ders veriyor. İznik'teki Uluslararası Viyola Kampüsü'nde sanat danışmanı. Sanatçı, konserlerinde P.A. Testore (1750) ile çalmaktadır.



Can Okan

25 Mart 1986 tarihinde İstanbul'da doğdu. Beylerbeyi Lütfi Erçin İlkokulu'nda öğrenim görmekteyken, piyano öğrenimine 1994 yılında Meliha Doğuduyal ile başladı. 1997'de MSGSÜ Devlet Konservatuvarı'na girdi ve Prof. Metin Ülkü'nün öğrencisi oldu.

Eğitim süresince, Çağdaş Türk bestecilerinden Özkan Manav, Mehmet Nemutlu ve diğer başka genç bestecilerin piyano için yazdığı eserlerin ilk seslendirilişlerini gerçekleştiren Can Okan, ilk orkestralı konserini, Prof. Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde 2005 yılında verdi. Bu yıldan itibaren MSGSÜ Devlet Konservatuvarı'nda görmekte olduğu piyano eğitimiyle beraber, Prof. Gürer Aykal'dan orkestra şefliği eğitimi almaya başlamıştır.

Can Okan, 12 ve 13 Aralık 2007 tarihlerinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nı yöneterek, orkestra şefi olarak ilk konserini vermiştir. İdil Biret, Dmitri Alexeev, Emanuel Ax, Arnulf von Arnim, Nikolai Demidenko, Aydın Esen, Claudius Tanski gibi ünlü piyanistlerin düzenlediği ustalık sınıflarında aktif katılımcı olarak yer almıştır.

Prof. Metin Ülkü ile piyano ana sanat dalındaki yüksek lisans çalışmalarını ve Prof. Gürer Aykal ile orkestra şefliği bölümündeki lisans öğrenimini 2008 yılında tamamlayan Can Okan, 2009-2011 yılları arasında Stockholm Royal College of Music'de Orkestra Şefliği Anasanat Dalı'nda gördüğü yüksek lisans öğrenimi süresince Daniel Harding, Jan Risberg, B. Tommy Andersson gibi orkestra şefleri ile çalışmış, İsveç'te bir çok orkestra ile konser vermiştir. Can Okan, MSGSÜ Devlet Konservatuari'nda Prof. Metin Ülkü ile piyano ana sanat dalındaki doktora eğitimine, orkestra şefliği bölümünde araştırma görevliliğine ve devlet sanatçısı İdil Biret ile düzenli çalışmalarına devam etmektedir.



Yelda Özgen Öztürk

Ankara'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda viyolonsel, oda müziği ve orkestra dersleri aldı. 1996 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Matematik Bölümü lisans programını tamamladı. İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde (MİAM) 1999 yılında Reyent Bölükbaşı ile viyolonsel çalışmaya başlayan Özgen, 2002 yılında müzikte yüksek lisans, 2009 yılında doktora derecesi aldı.

Anatolia Ensemble ile İstanbul Müzik Festivali, Eskişehir Müzik Festivali gibi uluslararası festivallere katıldı, yurt içi ve dışında önemli salonlarda sahne aldı. Anatolia ile "Ege ve Balkan Dansları" ve "Itri ve Meragi" başlıklı iki CD çalışmasında yer alan sanatçı, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası , Enka Sinfonetta gibi orkestralarda viyolonsel sanatçısı olarak görev aldı. 2007 yılında Cihat Aşkın tarafından kurulan Aşkın Ensemble'in bir üyesi olarak birçok konsere katıldı. Halen İTÜ Türk Musiki Devlet Konservatuvarı'nda yardımcı doçent olarak çalışmakta ve İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde Müdür Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Yorumlar

Aynı gece